هویت دینی عامل بسیج کننده در 9 دی

خبرگزاری شبستان: جمهوری اسلامی با تمسک و سوءاستفاده از عاشورا و امام حسین (ع) توانست یک بسیج اجتماعی عمومی علیه جنبش سبز شکل دهد.

خبرگزاری شبستان: پس از گذشت چند سال از حماسه 9دی سال 1388، سخنی که به کرات از صحابه فتنه و اپوزسیون خارج‌نشین شنیده می‌شود این است که ایشان در توجیه قیام عمومی مردم علیه‌شان این گونه زبان به کام می‌چرخانند که جمهوری اسلامی با تمسک و سوءاستفاده از عاشورا و امام حسین (ع) توانست یک بسیج اجتماعی عمومی علیه جنبش سبز شکل دهد و این جنبش را سرکوب کند. منطق پرتکرار این جریان در این سال‌ها این بوده است که جمهوری اسلامی از وقایع روز عاشورای سال 1388 پیراهن عثمانی ساخته تا مخالفان خود را از میدان به در کند.

فتنه‌ 88 را از جنبه‌های مختلف می‌توان تحلیل کرد. یکی از مهم‌ترین جنبه‌های آن، گسست اجتماعی بود که در طول فعالیت انتخاباتی و اعتراضات پس از آن شکل گرفت. منشأ این گسست به سال‌های دور برمی‌گشت و به عبارتی، یک اتفاق دفعی و ناگهانی نبود، بلکه عقبه‌ی تاریخی و سیاسی داشت که در تداوم خود، ابتدا در مقطع کوتاهی در حد فاصل دوران قانونی تبلیغات انتخاباتی تا روز 29 خرداد و خطبه‌های تاریخی رهبر انقلاب به شکل یک شکاف رخ نمود و بعد از آن، تا روز عاشورای سال 88، به صورت مزمن تداوم یافت
هنگامی که روز 6دی، مصادف با عاشورای حسینی، حامیان جریان فتنه به خیابان‌ها آمدند و با حمله به نمادهای عاشورا و عزاداران حسینی، به هلهله و شادی پرداختند، به نوعی هویت جمعی مردم ایران را نشانه رفتند. عاشورا و عزای حسینی به مثابه‌ی شاخص دین‌داری، از عناصر هویت‌بخش مردم و از عوامل حفظ انسجام اجتماعی در جامعه‌ی ایران است. هدف قرار گرفتن این عامل هویت‌بخش، بر خلاف انتظار جریان فتنه، واگرایی و نزاع موجود را به انسجام و هم‌بستگی اجتماعی تبدیل نمود؛ همان طور که عاشورا در فرآیند مبارزات انقلابی علیه رژیم پهلوی، عامل اتحاد و انسجام و در نهایت پیروزی بود.

بنابراین زمانی که حامیان فتنه باورهای دینی مردم را، با هدف تقابل و مبارزه‌جویی با نظام اسلامی، هدف قرار دادند، ناخواسته نقطه‌ی تلاقی مشروعیت نظام اسلامی و هویت نظام اجتماعی را نشانه گرفتند و به این ترتیب، مردم و نظام اسلامی در یک نقطه به هم‌گرایی رسیدند. لذا افکار عمومی به این نتیجه رسید که راه صیانت از هویت جمعی خویش، حفاظت و دفاع از مشروعیت نظام و رهبری انقلاب است.

مردم در 9دی، جهت نمایش هم‌بستگی اجتماعی حول عامل هویت‌بخش خویش و همچنین حمایت از مشروعیت دینی نظام و رهبری، به صورت فراگیر و گسترده به صحنه آمدند. حضور اقشار و سلایق مختلف سیاسی و فرهنگی و حتی فکری مردم در 9دی را نیز می‌توان از همین زاویه تحلیل کرد.

جنبه‌ی مهم دیگر فتنه، تلاش سران آن برای انحراف افکار عمومی از اهداف ساختارشکنانه و براندازانه‌ی خود بود که حماسه‌ی 9دی این تلاش را نیز خنثی ساخت. ادعایی مانند پیروی از خط امام، در حالی سرفصل سخنان و بیانیه‌های سران فتنه بود که در روز قدس و 13آبان و 16آذر با شعارهایی مانند «نه غزه، نه لبنان...»، «مرگ بر اصل ولایت فقیه» و... مورد چالش قرار گرفت. اما این حادثه‌ی عاشورا بود که همه‌ی آنچه را که جریان فتنه در طول هشت ماه اندوخته بود از بین برد.

آن‌ها تلاش کردند واقعه‌ی روز عاشورا را نیز مصادره به مطلوب و ابزاری برای مظلوم‌نمایی خود سازند و با وقوف بر قدرت هویت‌سازی عاشورا، سعی کردند از این مفهوم برای هویت جعلی و برساخته‌ی فتنه‌گران پایه‌ی اتکایی بسازد. چنان که یکی از سران فتنه از آشوبگران عاشورا تحت عنوان مردم خداجوی نام برد. اما شفافیت پیام عاشورای حسینی مانع از این شد که فتنه بتواند برای تداوم حیات خود، بعد از ظلم نابخشودنی فتنه‌گری و حرمت‌شکنی عاشورا، از دین بهره‌برداری کند. لذا 9دی روز انعکاس نفرت و خشم جامعه حول محور باورهای مشترک نسبت به جریان برانداز شد.

اما نکته‌ی آخر اینکه در این بین، نباید از قدرت مدیریت و تدبیر رهبر انقلاب غافل بود. رهبر انقلاب خیلی زودتر از اینکه شرایط پیچیده شود، نسبت به پتانسیل تأثیرگذار مردم متذکر شده و در خطبه‌ی 29 خرداد فرمودند: «اگر کسانی بخواهند راه دیگری (غیر از راه قانون) را انتخاب ‌کنند، آن وقت بنده دوباره خواهم آمد و با مردم صریح‌تر از این صحبت خواهم کرد.» رهبر انقلاب در مدت هشت ماه، ضمن حفظ رابطه‌ی مستمر خویش با مردم و تشریح مکرر اهداف فتنه‌گران و ابعاد و زوایای فتنه، لوازم حضور مردم در صحنه را در قالب بصیرت و استقامت تبیین فرمودند و بستر نقش‌آفرینی مردم بر محور دفاع از مشروعیت و حقانیت نظام را فراهم ساختند.
ورود به محرم سال 88، شعار «این ماه، ماه خونه، بسیج سرنگونه» یکی از شعارهای غالب فتنه‌گران بود. این شعار در ضمیر خود، به فرقان بودن عاشورا و تاریخ‌ساز بودن آن اعتراف داشت. در منظر فتنه‌گران نیز رگه‌‌هایی از این باور دیده می‌شد که محرم ماهی است که باطل سرنگون و حق پیروز می‌شود که البته مصداق باطل به زعم ایشان بسیج بود.
محرم 88 از راه رسید و عاشورا به عنوان یک فرقان و نیروی تاریخی، تاریخ آفرید و حماسه‌ی 9دی به وجود آمد و فتنه‌ی سیاه 88 سرنگون شد.
آنچه در غالب بسیج عمومی در 9دی اتفاق افتاد، بسیار فراتر از قدرت بسیج‌کنندگی جمهوری اسلامی بود. 9دی محصول نیروی تاریخی عاشورا بود که این مقطع تاریخ را فتح نمود و یوم‌الله 9دی را آفرید و این ولایت تاریخی امام حسین همچنان ادامه دارد و تاریخ را به پیش می‌برد.
پایان پیام/

کد خبر 329303

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha