خبرگزاری شبستان: با توجه به مطرح شدن مقوله ای به نام “اعتدال” در ماه های اخیر توسط برخی نخبگان سیاسی، لازم است به بررسی این واژه و مفهوم آن بپردازیم که به راستی اعتدال و میانه روی از منظر اسلام چیست و به چه اموری تعلق دارد؟
اعتدال مصدر باب افتعال از ریشه «عدل» و در لغت به معنای حدّ متوسط بین دو وضعیت دیگر است ، ازاین رو نقطه مقابل اعتدال ، افراط و تفریط نامیدهمیشود.
در قرآن کریم آمده “و کذلک جعلناکم امة وسطاً” ما شما را امتی وسط قرار دادیم” و نیز امام باقرعلیه السلام می فرمایند: “نحن الامة الوسط” ما امت وسط و میانه هستیم” و یا امیرالمومنین حضرت علیعلیه السلام که یکی از صفات مؤمن را اعتدال در زندگی می داند و می فرماید: “المؤمن سیرته القصد” شیوه مؤمن، میانه روی است“
یکی از مهمترین راهبردهای اندیشه سیاسی اسلام، اعتدال و میانه روی در نظام اسلامی است و مهمترین اصل در بررسی مفهوم اعتدال، همانا عدم تفریط و افراط در مقوله سیاست های نظام است. لذا قران کریم می فرماید: ” اشداء علی الکفار رحماء بینهم” آیه فوق به عنوان راهبردی همیشگی برای سنجش اعتدال در اندیشه سیاسی اسلام تعریف می شود. در راستای تبیین گفتمان اعتدال و بیان مصادیق آن که شعار دولت یازدهم است رسانه ها و تریبون ها و مساجد به عنوان پایگاه اجتماعی نقش قابل توجهی دارند به گونه ای که حجت الاسلام محسن غرویان استاد حوزه و دانشگاه در گفتگو با خبرنگار حوزه مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان رسالت مساجد را در تبیین مصادیق گفتمان اعتدال مهم ارزیابی می کند
حجتالاسلام محسن غرویان گفت: مساجد مهمترین مرکز دینی در جامعه به شمار میآیند. از طرفی بهترین و تأثیرگذارترین مکان برای تبلیغ و ترویج معارف اعتقادی و گفتمان های دینی در سطوح مختلف مردمی محسوب می شوند.
وی بیان کرد: با توجه به شعار دولت یازدهم مبنی بر گفتمان اعتدال، سخنرانیهایی که توسط علمای دینی در مساجد صورت میگیرد باید به سمت فرهنگ اعتدال سوق یابد و مهمترین موضوع در این زمینه این است که مصادیق اعتدال در جامعه روشن شود.
حجت الاسلام غرویان اظهار کرد: در حال حاضر در مورد، مفهوم اعتدال در جامعه و در میان صاحب نظران اختلافی نیست و همه اعتدال را میانهروی معنا میکنند اما در مسایل سیاسی و اجتماعی هم مهم این است که مصادیق گفتمان اعتدال به مردم تبیین شود و بهترین تریبون برای تبیین این گفتمان هم مساجد هستند.
این استاد حوزه و دانشگاه خاطرنشان کرد: به عنوان مثال در مورد مذاکره 1+5 بین صاحبنظران اختلاف نظر است که در اینجا بر اساس گفتمان اعتدال باید به آرای عمومی در این زمینه توجه کرد زیرا عدهای گویند که ما در اقلیت و عدهای میگویند ما در اکثریت هستیم، باید حد اعتدال بین صاحبنظران را بدست آوریم و بر اساس آن عمل کنیم و مساجد از حیث که پایگاه دینی به شمار میآیند و سخن امام جماعت به عنوان سخنان یک عالم دینی تلقی میشود میتواند در ایجاد فرهنگ اعتدال در بین مردم مؤثر باشد.
عضو هئیت علمی جامعه المصطفی العالمیه تصریح کرد: مساجد و تریبونهای نماز جمعه باید بیشتر در جهت تعیین مصادیق گفتمان اعتدال بحث کنند. بنابراین ضرورت دارد علما در مساجد و ائمه جمعه، اعتدال را از جهات مختلف از تریبونها به مردم توضیح دهند و این گفتمان را به صورت بحث عمومی و مصداقی به مردم تبیین کنند تا از حالت افراط خارج شود.
پایان پیام/
نظر شما