جامعه امروز نیازمند گفتمان ملی وقف است

خبرگزاری شبستان: دانشیار دانشگاه امام صادق علیه السلام با اشاره به سیر تاریخی و محتوایی سنت حسنه وقف اظهار کرد: جامعه امروز ما نیازمند گفتمان ملی در حوزه وقف است.

به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، اختتامیه کنگره ملی وقف، حماسه اقتصادی و سبک زندگی اسلامی عصر روز یکشنبه 15 دی در تالار شهید چمران دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد.

بر پایه این گزارش، حسن بشیر، دانشیار دانشگاه امام صادق علیه السلام در این همایش مقاله خود با عنوان (رسانه وقف و کاربردهای فرهنگ‌سازی و ارتباط‌ دهی آن در جوامع اسلامی) را ارایه کرد.

وی طی سخنانی با بیان اینکه وقف فرهنگ‌ساز، وقف گفتمان‌ساز، وقف ارتباط‌ساز و وقف تمدن‌ساز از جمله پایه‌های ساخت زندگی بر پایه تمدن اسلامی محسوب می‌شوند، اظهار کرد: با توجه به اهمیت این مولفه، جامعه ما امروز نیاز به گفتمان ملی وقف دارد.

بشیر ادامه داد: وقف در یک سطح در ارتباط‌دهی اثر دارد چرا که جامعه بر مبنای عینیت‌بخشیدن به فرهنگ است که به ارتباطات رو می‌آورد و در این میان ارتباطات نیز تحقق عینی فرهنگ محسوب می‌شود، حال در این میان مولفه وقف به عنوان یکی از اصلی‌ترین اهرم‌های تمدن‌سازی در زندگی اسلامی تعریف شده است.

عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق علیه السلام تصریح کرد: از جمله ویژگی‌های وقف آن است که این سنت حسنه می‌تواند مانند یک رسانه و مدیا عمل کند چرا که به تنهایی قابلیت انتقال پیام و مفهوم را در ابعاد مختلف از جمله بعد عملیاتی دارد ضمن آنکه وقف به مثابه پیام قوی محسوب می‌شود که میان خود و دیگران ارتباط ایجاد می‌ کند.

بشیر افزود: اما در حوزه وقف و در سطح جهان اسلام به طور کلی با دو نوع رویکرد رسانه‌ای مواجه‌ایم که شامل رسانه‌های دینی و رسانه‌های غیردینی می‌شود.

وی ادامه داد: برای مثال رادیو و تلویزیون می‌توانند بخشی از محتوای دین را منتقل کنند اما یک رسانه صرفا دینی محسوب نمی‌شوند چرا که در حوزه‌ها و موضوعات دیگر نیز فعالیت دارند اما ظرفیت‌هایی خاص مانند مساجد این قابلیت را به شکلی تام جهت انتقال مفاهیم دینی دارند، بنابراین فهم این درجه از ظرفیت‌های رسانه‌ای در دو بعد یادشده می‌تواند بسیاری از پیام‌های دینی را به اشکال مختلف منتقل کند.

بشیر عنوان کرد: همچنین در سطح فرهنگی در حوزه وقف با دو نوع فرهنگ اجباری و فرهنگ ساختاری مواجه‌ایم که فرهنگ اجباری در واقع همان امتداد تجربه دین‌داری در سطح تاریخی و انسانی و انتقال تجربیات نسل‌هاست و فرهنگ ساختاری با رویکرد درون‌وقفی و بیرون‌وقفی سعی دارد تا این سنت حسنه را در جامعه با تکیه بر محتوا و همچنین سازمان‌های دست‌اندرکار در این حوزه گسترش دهد.

پایان پیام/
 

کد خبر 329796

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha