حرکت از بانکداری بدون ربا به سمت بانکداری اسلامی باید ایده آل ما باشد

خبرگزاری شبستان:دو تفسیر از بانکداری اسلامی مطرح است؛ نخست آنکه اساس‌‌ همان بانکداری غربی باشد و آن را بنابر اسلام بازسازی کنیم دوم اینکه براساس نظام اقتصادی اسلام زیرنظامی با نام نظام اقتصادی اسلام طراحی کنیم.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، مراسم اعطای جایزه جهانی علوم انسانی اسلامی به حجت‌الاسلام سید عباس موسویان ساعتی پیش با حضور حجت‌الاسلام علی‌اکبر رشاد رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی، ولی‌الله سیف رییس بانک مرکزی، عطا‌ءالله رفیعی آتانی دبیر جشنواره بین‌المللی علوم انسانی اسلامی، حجت‌الاسلام غلامرضا مصباحی مقدم نماینده و رییس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی و حجت‌الاسلام رضازاده، نماینده ولی فقیه در بانک انصار برگزار شد.
حجت‌الاسلام سید عباس موسویان برگزیده این جایزه در این مراسم اظهار کرد: اگر سیر تاریخی بانکداری را بررسی کنیم، حدود یکصد سال از بانکداری با این عناوین می‌گذرد؛ در این فرآیند و پروسه تاریخی اندیشمندان مسلمان با دوگانگی روبه رو شدند چرا که آنها از سویی مشاهده کردند بانکداری خدمات شایسته‌ای دارد و از جهتی دیگر امتزاج آن را با مباحث غیراسلامی را مشاهده کردند.
برنده جایزه جهانی علوم انسانی ادامه داد: با این رویکرد اندیشمندان مسلمان تصمیم گرفتند تفسیر دیگری از مباحثی همچون ربا داشته باشند و در همین راستا نظریاتی در این حوزه شکل گرفت.
وی اضافه کرد: به همین منظور با ارائه تفسیرهای جدید از دیدگاه اسلام و تلطیف کردن بهره، نظریات فراوانی در این زمینه مطرح شد اما بسیاری از این نظریات نقد شد و دیدگاه های دیگری مطرح شد؛ اما دیدگاه سوم از باب ضرورت و اضطرار بانکداری سنتی را با توجه به آموزه‌های اسلام مدنظر قرار داد اما هدف توجیه بانکداری سنتی و غربی بود این موضوع هم با وجود اینکه براساس مفاهیم قرآن شکل گرفته بود اما نتوانست جایگاهی پیدا کند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی عنوان کرد: حدود 50 سال پیش مبحث بانکداری بدون ربا از سوی افرادی همچون شهید صدر بیان شد و نقطه تمرکز این موضوع را اگر مطالعه کنیم در پی آن است شکل اصلی بانکداری غربی رابطه حقوقی در بانک است، اگر این موضوع اصلاح و بازنگری شود، مسائل فقهی آن حل می شود. بر همین اساس چهارچوبی طراحی و جای خود را باز کرد.
وی ابراز کرد: مدل‌ کشورهای اسلامی از جمله ایران این نوع بانکداری بوده و از دو دهه گذشته این فکر مطرح شد که بانکداری بدون ربا گرچه گامی ضروری است اما کافی نبوده و باید به سمت بانکداری اسلامی حرکت کنیم.
حجت الاسلام موسویان این موضوع را ایده‌ای مورد توجه متفکران مسلمان دانست و تصریح کرد: بر همین اساس در دو سه دهه اخیر مقالات متعددی با عنوان حرکت بانکداری بدون ربا به سمت اسلامی مطرح شده است.
وی در ادامه عنوان کرد: دو تفسیر از بانکداری اسلامی مطرح است؛ نخست آن که اساس همان بانکداری غربی باشد و آن را براساس اسلام بازسازی کنیم دوم اینکه براساس نظام اقتصادی اسلام و در چارچوب نظریه اسلام زیرنظامی با عنوان نظام اقتصادی اسلام طراحی کنیم.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی تاکید کرد: ما نمی‌توانیم دانش و تجربه بشری در طول قرون متمادی در حوزه پول و بانکداری را نادیده بگیریم؛ از سوی دیگر باید به آموزه‌های اقتصادی اسلام هم توجه کنیم و با توجه به نیازهای جامعه و توانایی بالفعل کردن مباحث نظری و کاربردی همه این موارد را پایه یک نظریه تکامل تجربی بانکداری اسلام، از نقطه بانکداری بدون ربا به سمت نظریه بانکداری اسلامی دنبال ‌کنیم.
حجت‌الاسلام رضازاده نماینده ولی فقیه در بانک انصار دیگر سخنران این مراسم در ادامه اظهار کرد: کارکنان بانک باید با مباحث و مهارت های فقهی آشنا شده و اخلاق بانکداری را رعایت کنند؛ بنابراین استفاده از واژگان مناسب در بانک‌ ها اخلاق بانکی را نشان می‌دهد لذا در کنار فقه اخلاق هم باید مورد توجه قرار گیرد.
وی یاد آور شد: تا زمانی که کارکنان اخلاق را رعایت نکنند مشتریان را در فشار قرار می‌دهند؛ بنابراین باید به مباحث اخلاقی باور داشت تا با تقویت سازی این مواردعملیات بانکداری، نمود اسلامی پیدا کند.
گفتنی است، در پایان این مراسم از حجت الاسلام موسویان تجلیل و تقدیر به عمل آمد.
پایان پیام/

 

کد خبر 331702

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha