ملاک اصلی ازدواج در اسلام چیست؟

مشکل امروز ما این است که ازدواج‌ها بر اساس ارزش‌ها و جهان‌بینی الهی انجام نمی‌گیرد چرا که نگاه‌ها، نگاه‌های مادی و زمینی شده است و هدف‌گذاری‌هایی غیر الهی در زندگی ما خودنمایی می کند.

حجت‌الاسلام مجید حیدری‌فر، عضو هیئت علمی بنیاد بین‌المللی اسراء در گفت‌وگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان در تشریح شاخص اصلی ازدواج در اسلام گفت: آنچه بر اساس آیات و روایات ائمه (ع) بدست آمده ملاک اصلی در ازدواج کفویت و به تعبیر فارسی همتایی و هماهنگ‌بودن است یعنی ویژگی‌هایی در طرفین که می‌تواند آنها را به یک نوع تفاهم و هماهنگی در سبک زندگی دینی برساند.

وی با بیان اینکه ازدواج شامل سه مرحله انتخاب، ازدواج و تشکیل زندگی مشترک می‌شود، خاطرنشان کرد: ملاک اصلی در همه حوزه‌ها کفویت است از جمله در عرصه‌های اعتقادی، مذهبی، اقتصادی و فرهنگی اما در درجه‌بندی کفویت و اینکه کدام‌یک از این همتایی‌ها می‌تواند محور اصلی باشد باید این نکته را یادآور شد که محور عقیدتی مهم‌ترین محور در همتایی است که قرآن از آن به ایمان تعبیر می‌کند.

این مدرس حوزه و دانشگاه تصریح کرد: محور اصلی همتایی و کفویت میان دو زوج ایمان آنهاست که می‌تواند آنها را به یک زندگی سعادتمند راهنمایی کند، به عنوان مثال در زندگی پیامبر (ص) و حضرت خدیجه (س) محور اصلی همین موضوع ایمان و اعتقاد است یعنی این دو بزرگوار بدون توجه به سایر ویژگی‌ها مانند خانواده، نژاد، میزان دارایی و ثروت یا حتی ازدواج‌های قبلی حضرت خدیجه (س) تنها عنصر ایمان را مدنظر داشته است.

حجت‌الاسلام حیدری‌فر در تشریح اهمیت ایمان در حوزه ازدواج گفت: اگر عنصر ارزشمند ایمان در زوجین باشد سایر کفویت‌ها نیز به هر شکل ممکن بدست می‌آید اما اگر این مولفه مهم نادیده گرفته شود سایر کفویت‌ها نیز می‌تواند دردسرساز باشد، بنابراین کفویت در عقاید، جهان‌بینی و نگرش به انسان و جهان اصل است.

وی افزود: اگر نگرش ما به انسان نگرشی الهی باشد یک سلسله اهداف خاص را در نظر می‌گیریم و اگر نگرش ما نگرش مادی و زمینی باشد اهداف دیگری را مدنظر خواهیم داشت. مشکل امروز ما این است که ازدواج‌ها بر اساس ارزش‌ها و جهان‌بینی الهی انجام نمی‌گیرد چرا که نگاه‌ها، نگاه‌های مادی و زمینی شده است و هدف‌گذاری‌هایی از قبیل مسایل اقتصادی، سیاسی، خانوادگی و احیانا در برخی مواقع جنسی و شهوانی در زندگی خودنمایی می‌کنند چرا که نگرش به انسان نگرش آسمانی و الهی نیست.

وی در ادامه معضلات ناشی از نگرش مادی به انسان را برشمرد و خاطرنشان کرد: اگر نگرش ما نسبت به انسان مادی باشد تمام توجهات ما منحصر در لذات مادی و جنسی می‌شود، بنابراین شاخصه اصلی جهان‌بینی الهی در نگرش به انسان و جهان است. اینکه ما انسان را چگونه موجودی می‌دانیم موجودی ماندگار یا موجودی فناپذیر، انسانی از نوع و جنس دنیایی یا از نوع و جنس آخرتی. این ملاک در سایر ملاک‌های ما نیز تأثیرگذار خواهد بود.

عضو هیئت علمی بنیاد بین‌المللی اسراء تأکید کرد: در جهان‌بینی مادی نیز می‌بایست هماهنگی میان دو فرد وجود داشته باشد چرا که اگر دو نفر نگاه مادی و غریزی به انسان داشته باشند در همان فضا منحصر می‌شوند و تمام لذت‌های آنها لذت‌های مادی و جنسی خواهد بود اما چون این لذت‌ها ماندگار نیست آسیب‌های دیگری را در زندگی تجربه می‌کنیم اما به هر حال هماهنگی در جهان‌بینی چه مادی و چه الهی بسیار بهتر از عدم همگونی در جهان‌بینی است.

این مدرس حوزه و دانشگاه در ادامه با بیان این موضوع که رسول خدا (ص) و حضرت خدیجه (س) از نظر خانوادگی، سیاسی و اقتصادی متفاوت بودند، تأکید کرد: تنها چیزی که این دو بزرگوار را در کنار هم قرار می‌داد اعتقادات آنها بود چون حضرت خدیجه (س) نیز بر اساس آنچه که از حنفا و نیاکان پیامبر شنیده بود می‌دانست که آنها بت‌پرست نبودند و شخص ایشان نیز یکتاپرست و موحد بود، بنابراین تنها ملاکی که این دو اسوه زندگی مشترک را در کنار هم قرار می‌داد یگانه‌پرستی و توحید بود.

حجت‌الاسلام حیدری‌فر افزود: بر اساس آیات و روایات شاخص اصلی ازدواج هماهنگی در جهان‌بینی توحیدی است و بسیاری از مشکلات ما را از نبود همین جهان‌بینی تولیدی به وجود می‌آید، به عنوان مثال هنگامی که شخصی ثروتمند، پشتیبانی مالی فردی را برای تحصیلات دانشگاهی بر عهده می‌گیرد این فرد هیچ شک و شبهه‌ای به خود راه نمی‌دهد و بدون تردید به تحصیلات دانشگاهی ادامه می‌دهد اما ما سخن و وعده خداوند در قرآن را که می‌فرماید ان یکونوا فقراء یقنهمالله من فضله باور نمی‌کند یعنی خداوند پشتیبانی مالی زندگی را ضمانت کرده است اما ما به این موضوع یقین نداریم.

این مدرس حوزه و دانشگاه ابراز امیدواری کرد بتوانیم جوانان جامعه اسلامی را تشویق کنیم تا بر اساس عقاید توحیدی و نگرش آسمانی و الهی به انسان تشکیل زندگی بدهند که در غیر این صورت شکست می‌خورند.

پایان پیام/
 

کد خبر 332026

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha