به گزارش سرویس دیگر رسانه های خبرگزاری شبستان و به نقل از ایسنا، کشف خوشههای مریخی موسوم به «بلوبری» (blueberries) در یک دهه پیش، نخستین شواهد از وجود آب مایع بر روی سیاره سرخ را در اختیار گذاشت.
تصویر ارائهشده از این بلوبریها که توسط کاوشگر مریخ به نام «فرصت» ارائه شد، این کرهها را در حالتی به نمایش میگذارد که مانند بلوبریهایی در یک کیک، در صخره مریخی جا گرفتهاند.
این تصویر ارسالی بخشی از نمایشگاهی در موزه هوافضای اسمیتسونیان است که بیش از 50 عدد از بهترین تصاویر دو کاوشگر «روح» و «فرصت» را به نمایش میگذارد.
10 سال پس از آنکه ناسا این دو سامانه را برای یک ماموریت 90 روزه روی مریح فرود آورد، «فرصت» هنوز هم فعال است و این پروژه 10 ساله، صدها هزار عکس را از سطح این سیاره تولید کرده است.
«فرصت» این خوشه بلوبری را در مکان فرود دهانه برخوردی «عقاب» یافت و این ترکیب را با طیفسنجهای خود تحلیل کرد.
نظریههای پیشین نشان داده بودند این گویچهها توسط واکنشهای شیمیایی ساده و بدون کمک حیات شکل گرفتند.
با این حال، تحقیقات سال گذشته شواهد واضحی را ارائه داد مبنی بر این که میکروبها در شکلگیری آنها نقش اساسی ایفا کردهاند.
چنین کشفی این امکان را مطرح کرد که بلوبریهای مریخی نه تنها نشاندهنده وجود آب بر روی این سیاره بوده، بلکه نشانگر وجود حیات میکروبی باستانی است.
«نمایشگاه روح و فرصت: کاوش 10 ساله در سراسر مریخ» نهم ژانویه (19 دی) افتتاح شده است.
به جز خوشههای غیرمعمول، این نمایشگاه شامل تصاویر بزرگی از دهانههای برخورد، تپهها، ابرهای غباری، شهابسنگها، شکلگیریهای صخرهای و غروب مریخ است.
کاوشگرهای روح و فرصت در ژانویه سال 2004 در طرفهای مخالف سیاره سرخ فرود آمدند و شروع به کنکاش انباشتهای آتشفشانی، دشتها، شهابسنگها و دهانههای برخورد کردند.
شناسایی نشانههای حیات و محیط قابلزیست در گذشته مریخ در میان مهمترین کشفیات این کاوشگرها است و تعدادی از آنها به طور اتفاقی بدست آمدند.
طی این ماموریت، حدود 800 روز یکی از چرخهای جلویی «روح» از کار افتاد و تیم مهندسی تصمیم گرفت آن را در سراسر سطح مریخ به دنبال کاوشگر بکشاند.
این عمل موجب به وجود آمدن شیاری در پشت سامانه شد و این شیار به زودی ماده جدیدی را به سفیدی برف، آشکارسازی کرد.
این ماده سیلیکا بود که معمولا در بهارهای داغ و سیستمهای گرمابی یعنی در محیطهای قابلسکونت یافت میشود.
این کاوشگرها همچنین صخرههای رسوبی لایهبندیشده متشکل از نمک سولفات را کشف کردند و این موضوع حاکی از آن بود که زمانی روی سطح این سیاره آب وجود داشته است.
یکی از تصاویر نیز غروب آبیرنگ مریخ را به نمایش میگذارد.
آسمان این سیاره معمولا در هنگام روز به دلیل غبار قرمزرنگ در جو، صورتی است، اما برخلاف زمین، در غروب آبی میشود.
پایان پیام/
چ
نظر شما