علم پیشین الهی و اختیار انسان

خبرگزاری شبستان: بر مبنای استدلال تقدیرگرایی کلامی از آنجا که علم خداوند به رخدادهای آینده قطعی و خطاناپذیر است، پس انسان نمی‌تواند کاری جز آنچه خدا می‌داند، انجام دهد، از این رو افعال انسان اختیاری نیست!

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، در دومین روز از کنفرانس بین‌المللی فلسفه دین معاصر زینب امیری به ارایه مقاله‌ای با عنوان "علم پیشین الهی و اختیار انسان، خداگرایی گشوده و مسئله بداء" پرداخت.

وی اظهار کرد: بر مبنای استدلال تقدیرگرایی کلامی از آنجا که علم خداوند به رخدادهای آینده قطعی و خطاناپذیر است، پس انسان نمی‌تواند کاری جز آنچه خدا از پیش می‌داند، انجام دهد، از این رو افعال انسان اختیاری نیست.

امیری تصریح کرد: یکی از پاسخ‌های فیلسوفان دین به استدلال مذکور نظریه خداگرایی گشوده است که حامیان این نظریه که به سه گروه تقسیم می‌شوند بر این باورند که خداوند عالم مطلق است اما به دلیل اینکه وضعیت آنچه که به واسطه اعمال مختارانه انسان در آینده رخ می‌دهد برای او گشوده است و در عین حال ممکن است تغییر کند، لذا علم پیشین به اعمال اختیاری انسان برای خداوند ناممکن است.

این پژوهشگر فلسفه دین افزود: از منظر این گروه فقدان علم پیشین به دلیل عدم امکان منطقی آن مستلزم نفی مطلق‌بودن علم الهی نیست. همچنین خداگرایی گشوده به مسئله بداء در کلام اسلامی نشان می‌دهد که می‌توان بداء را پاسخی به استدلال تقدیرگرایی کلامی دانست.

وی در تشریح این مسئله یادآور شد: اساسا بداء که از معتقدات خاص شیعه امامیه است بر سه اصل علم مطلق خداوند، استمرار تدبیر عالم به حسب مشیت الهی و پیوند داشتن افعال آدمی با سرنوشت او استوار است یعنی در حقیقت (بداء) اولا تأکیدی است بر اینکه اخلاق و امر همه به دست خدا است و هر آنی خداوند در کاری نو است و به همین مناسبت جهان همواره رو به سوی تکامل دارد ثانیا موید اختیار و اراده انسان در تعیین و تغییر مقدرات خود او است.

پایان پیام/
 

کد خبر 332721

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha