مخمل بافی؛ اوج نساجی سنتی ایران در کاشان احیا می شود

خبرگزاری شبستان: هنر مخمل بافی اوج نساجی سنتی ایران در کاشان با راه اندازی کارگاه آن توسط مهدی محتشمی، هنرمند جوان و دارنده مهر اصالت یونسکو در این شهرستان احیا می شود.

مهران سرمدیان، سرپرست اداره میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری با بیان این مطلب در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: مبلغ 100 میلیون ریال برای راه اندازی این کارگاه مخمل بافی هزینه شد.

وی با اشاره به اینکه مهدی محتشمی دو مهر اصالت یونسکو را در ارائه محصول شال دست بافت و مانتو سنتی گرفته است، افزود: این هنرمند صنایع دستی و هنرهای سنتی کاشان در حال حاضر علاوه بر تولیدات منسوجات قدیمی شعربافی با ابتکار و نوآوری توانسته است منسوجات بسیار متنوع و زیبایی را تولید کند.

سرمدیان، راه اندازی کارگاه مخمل بافی را در مرکز محله سلطان امیراحمد(سنگ پلوی) واقع در بافت قدیمی کاشان یادآورشد و گفت: استاد سید خلیل یاالله از استاد کاران پیشکسوت مخمل باف کاشان به عنوان استاد کار در این کارگاه مخمل بافی مشغول به فعالیت است.

به گفته وی،سید خلیل یاالله و علی همتی نیز دو هنرمند صنایع دستی کاشان هستند که در رشته مخمل نقش برجسته طی یکسال گذشته مهر اصالت یونسکو(نشان برتر و مرغوبیت صنایع دستی) را دریافت کردند.

سرپرست اداره میراث فرهنگی کاشان با تاکید اهمیت مخمل و مخمل بافی افزود: مخمل از نفیس‌ترین پارچه‌های دستباف ایران است که با پیچیدگی در بافت،‌طرح های زیبا و پر نقش و نگار و مواد اولیه‌ مرغوب، آن را از سایر دست بافته ها متمایز کرده است.

سرمدیان در خصوص تاریخچه مخمل و مخمل بافی اظهارداشت: آغاز پیدایش مخمل به قرون اولیه اسلامی برمی گردد که در دوران آل بویه و سلجوقی بعد از افت و رکود زری بافی، بافندگان کاشانی جهت تجلید کتاب آسمانی قرآن در صدد برآمدند تا پارچه ای با ارزش و در خور شان این کتاب، اختراع نمایند تا بوسیله آن قرآن را جلد و محفوظ دارند و از آن زمان پارچه مخمل تولید شد.

وی با اشاره به اینکه کاشان، یزد، تبریز، مشهدو هرات از جمله شهرهای بزرگ مخمل بافی در ایران در سده‌های گذشته بوده است، افزود: قدیمی‌ترین مخمل شناخته شده ایرانی تاکنون مربوط به قرن دوازدهم یا پانزدهم میلادی است که در موزه هنرهای تزئینی پاریس نگهداری می‌شود.

به گفته وی، مخمل در زمان صفویان در کنار دیگر صنایع نساجی ایران بیش از پیش شکوفا شد و از قرن شانزدهم از صادرات مهم ایران به شمار رفت.

سرمدیان در پایان خاطرنشان کرد:در حال حاضر 30 عدد دستگاه شعر بافی و 3 عدد دستگاه مخمل بافی در کاشان فعالیت دارد.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 335579

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha