قرآن تکیه گاه فطری و اندیشه ای امام موسی صدر

دبیر ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه با اشاره به شخصیت قرآنی امام موسی صدر گفت: قرآن تکیه گاه علمی، عملی و منبع فطری و اندیشه ای امام موسی صدر بود.

 
 
  
به گزارش خبرنگار شبستان، حجت الاسلام والمسلمین ذوعلم، دبیر ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه در پنجمین نشست از سلسله نشست های مطالعات قرآنی امام موسی صدر با آرزوی سقوط نظام دیکتاتوری لیبی یاد و خاطره این عالم مجاهد را گرامی داشت و این نشست را بهانه ای برای بیان تفکر عالمانی چون امام موسی صدر و معرفی نمونه های عملی و علمی فعالان قرآنی دانست.
 
وی افزود: انس بیشتر جامعه با قرآن به خصوص اقشار تحصیلکرده و به ویژه جوانان که به نظر می رسد مخاطبان قوی تر و موثرتری برای افکار نو هستند از دست آوردهای چنین نشست هایی است.
 
حجت الاسلام ذوعلم با بیان اینکه امام موسی صدر به عنوان یک مفسر آکادمیک و متبحر در تفسیر در میان شخصیت های حوزوی شناخته شده نیست اظهار کرد: گرچه آثار مطلوبی از ایشان در حوزه تفسیر قرآن نداریم اما تلاش های فرهنگی و اجتماعی ایشان تفسیر عملی آیات قرآن بوده است.
 
وی با یادآوری این نکته که امام موسی صدر شاگرد علامه طباطبایی (ره) بوده و در آثار و بیانات خود بارها به این مطلب اشاره کرده است ادامه داد: امام موسی صدر به مکتب تفسیری علامه طباطبایی توجه داشته و در چارچوب تفسیری از وی تبعیت کرده است.
 
امام موسی صدر بنیانگذار جامعه نوین شیعی در لبنان است 
دبیر ستاد همکاری های آموزش و پرورش و حوزه های علمیه محیط علمی، اجتماعی و سیاسی و حتی خانوادگی امام موسی صدر را آکنده از انس با قرآن معرفی کرد و گفت: رشد او از آغاز با قرآن و آموزه های قرآنی توام بوده و ذهن خلاق و سرمایه فکری وی حاصل مواجهه درست و مداوم ایشان با قرآن بوده است.
 
وی دغدغه اصلی امام موسی صدر را برای رفتن به لبنان تربیت علمی، معنوی و معرفتی کودکان و نوجوانان لبنانی دانست و تخصیص مدارس و ایجاد نظام آموزشی مدون قرآنی و اسلامی را از کارهای بزرگ امام موسی صدر معرفی کرد.
 
امام موسی صدر دارای شخصیتی قرآن اندیش بود
این دانش آموخته حوزوی تصریح کرد: امام موسی صدر فراتر از انس و فهم و تحقیق قرآن دارای شخصیتی قرآن اندیش بود که فصل مجزا از قرآن فهمی، قرآن خوانی و حتی تامل در قرآن به شمار می رود.
 
وی قرآن اندیشی را مقوله و مرتبه ای عمیق در مواجهه انسان با قرآن توصیف کرد و توضیح داد: بشر در سراسر زندگی خود با فکر خویش کار می کند و مقدمه همه اعمالش تفکر درونی اوست کسی که بتواند با مبانی قرآنی که نگاهی الهی به عالم و آدم دارد حرکت های خود را پی ریزی کند و آنچه می اندیشد و عمل می کند بدون استناد اجرایی به قرآن و آیات آن اما آکنده از نگاه و اندیشه قرآنی باشد بی تردید به مرحله قرآن اندیشی رسیده است.
 
حجت الاسلام ذوعلم افزود: می توان مقصرانی نام برد که گرچه به تعمق و فهم در آیات قرآن مشغول بوده اند اما در تصمیمات و حرکات خود نمونه های کامل قرآن اندیش به شمار نمی روند و حال آنکه امام موسی صدر نمونه کامل یک قران اندیش است.
 
وی به فرازی از نهج البلاغه اشاره کرد و گفت: اینکه امام علی (ع) می فرمایند: «باید قرآن را به نطق درآورید» یعنی باید مطالب را به قرآن عرضه کنید و بر مبنای قرآن حرکت نمایید که امام موسی صدر مصداق خوبی بر این گفته اند.
 
تشبیه جرکت امام موسی صدر با برخورد حضرت ابراهیم (ع) با بت ها
حجت الاسلام ذوعلم در بخش دیگری از سخنان خود حرکت امام موسی صدر را به برخورد حضرت ابراهیم (ع) با بت ها تشبیه کرد و افزود: همانطور که ابراهیم (ع) یکه و تنها وارد عرصه مبارزاتی شد. امام موسی صدر هم یکه و تنها مبارزه خویش را آغاز کرد و با بت های فکری و انسانی و با سنت های غلط و مواجهه تحجرآمیز با تشیع و مکتب اسلام مبارزه کرد. قرآن تکیه گاه علمی و عملی و منبع فطری و اندیشه ای امام موسی صدر بود
 
سخنران این نشست نگاه الهی توحیدی و معنوی امام موسی صدر به انسان را شاخصه های نگاه وی در مواجهه با مسیحیان و فرقه های اهل سنت خواند و آن را برگرفته از قرآن دانست.
 
وی با بیان اینکه قرآن کتابی همواره جاری و چشمه ای همیشه جوشان و تولیدکننده آب زلال است اذعان کرد: امام موسی صدر معتقد بود که هر حادثه ای با آموزه های قرآنی تحلیل می شود و این در سیره امام موسی صدر به وضوح دیده شده و در بحث های نظری او در باب قرآن و ربط قرآن و آیات آن برای رفع نیازهای جامعه به چشم می خورد.
 
دبیر ستاد همکاریهای آموزش و پرورش و حوزه های علمیه اشاره کرد: نباید نوع مواجهه ما با قرآن صرفاً برای کار و تحقیق باشد بلکه باید به قرآن اندیشی بها دهیم و نور قرآن را نه فقط در بعد نظری که در تمام چارچوب فکری و عملی خویش بتابانیم.
 
نقش امام موسی صدر در لبنان پیامبر گونه بود
وی درباره عملکرد امام موسی صدر برای تغییر دیدگاه ادیان موجود در لبنان نسبت به اسلام و تشیع اظهار کرد: نقشی که امام موسی صدر در لبنان ایفا کرد نقشی پیامبر گونه است چناکه در قرآن آمده است «هو الذی بعث فی الامیین رسولا....» که امام موسی صدر و جامعه شیعی لبنان یکی از مصادیق این آیه اند که در اوج تشتت و پراکندگی و ضعف فرهنگی و اجتماعی و در اوج نگاه های درون گرایی جامعه شیعی لبنان به طرح آموزه های قرآن پرداخت و با نگاه یک مجتهد مسلم حوزوی و نگاه روشمند به قرآن جامعه مرده شیعی لبنان را جانی دوباره بخشید.
 
امام موسی صدر با مواجهه اجتماعی با قرآن در گسترش باورهای اصیل قرآنی موفق شد
این دانش آموخته حوزوی با اشاره به گروه های منحرف متمسک به قرآن مانند منافقین نقطه ضعف این گروه ها نگاه سطحی و عوامانه به گروه ها توصیف کرد و افزود: مواجهه امام موسی صدر به قرآن مواجهه ای اجتماعی است و این یکی از مهمترین عوامل توفیق او در گسترش باورهای اصیل قرآنی است.
 
وی بنیه علمی و اقتدار ناشی از نگاه اجتهادی به قرآن را در امام موسی صدر مورد تاکید قرار داد و گفت: امام موسی صدر آیه «یتْلُوا عَلَیهِمْ آیاتِهِ وَ یزَکِّیهِمْ وَ یعَلِّمُهُمُ الْکِتابَ وَ الْحِکْمَةَ...» را در معنای واقعی به زندگی خود آورده و بیش از جنبه های سیاسی جنبه های تربیتی و اجتماعی را سرلوحه خویش ساخته بود.
 
امام موسی صدر معتقد بوداجتهاد در نگاه کلان مدیریت جامعه متبلور است
حجت الاسلام ذوعلم ادامه داد: امام موسی صدر بنیانگذار جامعه شیعی در لبنان است که با اجتهاد عمیق و نظام مند در محیط لبنان نشان داد که اجتهاد در نگاه کلان مدیریت جامعه نیز تبلور می کند و امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری نمونه های دیگری از مجتهدینی هستند که با قوه اجتهاد نوع مدیریت جامعه حرکت علمی جامعه و توسعه جامعه را در همه ابعاد سامان داده و در مسیر درست اسلامی حرکت می دهد.
 
وی در پایان سخنان خود سه بعد از ابعاد شخصیتی امام موسی صدر را عامل اصلی توفیق وی در لبنان معرفی کرد و افزود: اول از همه تدبیر جامعیت، هوشمندی و توان مدیریتی و سازماندهی برای ایجاد اتحاد در جامعه پراکنده انسانی، دوم بعد علمی ایشان به عنوان یک تحصیلکرده در منابع دینی و تکیه بر جایگاه اجتهادی و سوم اهل عمل بودن ایشان عوامل اصلی توفیق امام موسی صدر در لبنان بوده اند.
 
شایان ذکر است پنجمین نشست از سلسله نشست های بررسی مطالعات قرآنی امام موسی صدر در سالن همایش های خبرگزاری قرآنی ایران و با همکاری موسسه فرهنگی تحقیقاتی امام موسی صدر برگزار شد.
 
پایان پیام/
 
 

 

کد خبر 33687

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha