آیت الله عباس کعبی، عضو مجلس خبرگان رهبری در گفتگو با خبرنگار معارف خبرگزاری شبستان و در تشریح ملاک ها و معیارهای فقهی برای مسلمان دانستن افراد گفت: روایات بی شماری وجود دارد که ملاک مسلمانی را اظهار شهادتین می داند اظهار شهادتین یعنی فرد بگوید « اشهد ان لا اله الله» و «اشهد ان محمد رسول الله» و علاوه بر شهادتین بدهیات و احکام بدیهی اسلام مانند نماز، روزه، حج ، قصاص و ... را که جزء مقدمات اسلام شمرده می شود قبول داشته و انکار نکند به گونه ای که این انکار به انکار خدا و رسالت منجر شود .
وی افزود: طبق ملاک های فقهی اگر کسی به شهادتین معتقد باشد و احکام مسلم اسلام را نیز انکار نکند به گونه ای که باعث انکار خدا و پیامبر صل الله علیه وآله نشود، این شخص بر اساس هر مذهب فقهی از حنبلی، مالکی ، حنفی، شافعی، شیعی و زیدی و .. مسلمان است.
عضو مجلس خبرگان رهبری ملاک دوم در معیار مسلمانی را نداشتن دشمنی با ا ئمه معصومین علیهم السلام برشمرد و گفت: ملاک دوم برای مسلمان دانستن افراد آنست که دشمن اهل بیت نباشند و با اهل بیت عداوت و دشمنی نکنند که در اصطلاح به افرادی که با ائمه طاهرین علیهم السلام عداوت دارند «ناصبی» گفته می شود.
آیت الله کعبی خاطرنشان کرد: این دو موضوع، ملاک کلی اسلام و مورد اتفاق همه مذاهب اسلامی است. وی در پاسخ به این سوال که آیا اظهار و اعتراف لفظی نسبت به این موارد نیز ضروری است؟ تصریح کرد: صرف اظهار شهادتین و این که بگوید من مسلمانم کافیست و نیازی به اظهار همه اینها به زبان نیست.
این استاد فقه موسسه امام خمینی (ره) افزود: روایتی از پیامبر صل الله علیه وآله نقل است که در کتب حدیثی اهل سنت نیر بیان شده مبنی بر این که حضرت فرمود: « أمرت أن أقاتل الناس حتى یقولوا لا إله إلا الله ، فإذا قالوها منعوا منی دماءهم وأموالهم...» بر این اساس فلسفه جهاد در اسلام حاکمیت دین خداست و اگر کسی شهادتین بگوید جان و مال و خونش در امان است و با کسی که معتقد به «لا اله الا الله» و «محمد رسول الله» است، به آن شهادت می دهد، رو به قبله نماز می خواند و به قرآن معتقد است نمی توان جنگید.
عضو خبرگان رهبری در ادامه با اشاره به حقوق فرد مسلمان بر دیگر مسلمانان گفت: مسلمان برادر مسلمان است و حقوقی دارد از جمله حقوق اولیه مسلمان بر مسلمان حفظ جان ، مال ، ناموس و آبروی اوست. روایتی از رسول اکرم صل الله علیه وآله در این باره نقل است که «سباب المسلم فسوق و قتاله کفر» دشنام دادن به مسلمان فسق و جنگیدن با مسلمان کفر است.
آیت الله کعبی افزود: بنابراین اگر کسانی با مسلمانان بجنگند در اصطلاح فقهی «باغی» ( برگرفته از «بغی» به معنای ظلم) نامیده می شوند. یعنی کسی که به مسلمان دیگری ظلم می کند و به جان و مال و ناموس مسلمان دیگر تجاوز کرده و امنیت او را از بین می برد، باغی است. در این حالت حکم شرعی درباره چنین افرادی آن است که ابتدا باید آنها را به صلح دعوت کرد تا از بغی (ظلم) خود دست بردارند و در غیر این صورت اگر حاضر به ترک بغی نشوند، باید با آنها جنگید.
استاد فقه موسسه امام خمینی (ره) تصریح کرد: گروهی که مسلمانان را تکفیر می کنند از این دسته هستند و باید با آنها جنگید تا امنیت سایر مسلمانان حفظ شود. گرو ههای تکفیری مصداق بارز «بغی» بر علیه امت اسلامی و بر علیه هویت اسلامی هستند که علما و نخبگان اسلام باید نسبت به آنها روشنگری کنند.
وی تاکید کرد: کسانی که در میان امت اسلامی آتش افروزی می کنند به دلیل ظلمی که به امت اسلام روا می دارند باید توسط محاکم شرعی و به دستور دادگاه اسلامی محاکمه شوند .
پایان پیام/
نظر شما