مجید سراجی زاده، مدیر اجرایی موسسه علمی فرهنگی بهداشت معنوی در گفتگو با خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان با اعلام انتشار کتاب "بررسی تطبیقی تجارب عرفانی در ادیان" در آینده نزدیک گفت: این اثر به قلم حجت الاسلام حمیدرضا مظاهری سیف به طبقه بندی غایت شناسانه تجارب عرفانی در هفت دین بزرگ و سنت عرفانی بزرگ می پردازد.
وی ادامه داد: انسان فطرت الهی دارد و هر چه بکوشد تا ندای خداوند را در درون خود خاموش سازد موفق نمی شود. فطرت، او را به خداوند یکتا می خواند و او تشنه تجربه یگانگی و وابستگی و تعلق به اصل هستی خویش است، پدید آورنده ای که هویت حقیقی و اصل وجود انسان از اوست و در حرکت به سوی اوست؛ یَا أَیُّهَا الْإِنسَانُ إِنَّکَ کَادِحٌ إِلَى رَبِّکَ کَدْحًا فَمُلَاقِیهِ(انشقاق، آیه 6)
وی افزود: نویسنده در این اثر بیان می کند: انسان مدرن با اینکه به پندار خود به بلوغ رسیده بود و دیگر نیازی به توجیهات ماورای طبیعی عالم نداشت و با خرد و دانش خود می تواند همه مسائل را حل کند، اما در نیمه دوم قرن بیستم در تمام ادعاهای عصر روشنگری شک و با تمام وجود در زندگی مدرن خویش احساس خلاء کرد و به دین و معنویت بازگشت. همین عنصر فطری در تمام ادیان باعث شد که انسان معاصر گمان کند که هر دین و آیین معنوی می تواند نیاز او برآورد و از این جهت برای او سنت های سرخ پوستی با آیین های ابراهیمی تفاوتی ندارد.
سراجی زاده تصریح کرد: عناصر مشترکی که در پیوند با نیاز فطری بشر در همه این سنت ها و آیین های دینی و معنوی وجود دارند، این پندار باطل را پدید آورد که این همه می توانند التیام بخش زخم های روحانی بشر مدرن باشند و هر کس به ذوق و سلیقه خود می تواند مرامی را بپسندد و دنبال کند، در حالی که میان آنها تفاوت های بسیاری است و به اندازه سراب تا چشمه سار زلال یا دوری حقیقت از وهم میان برخی از این مکاتب معنوی فاصله وجود دارد.
وی ابراز کرد: در همین راستا کتاب "بررسی تطبیقی تجارب عرفانی در ادیان" در بخش های فطرت گرایی، شامانیزم؛ عرفان طبیعت گرا و هم جو، تائوئیسم؛ طبیعت گرای واقع بین، هندوئیسم؛ انسان گرای الهی بودیسم؛ انسان گرای الحادی، عرفان یهودی؛ خدا گرای انسان ستیز، عرفان مسیحی؛ خدای گرای انسان انگار و عرفان اسلامی؛ خداگرای انسان باور تدوین شده است.
به گفته مدیر اجرایی موسسه علمی فرهنگی بهداشت معنوی در بخشی از این اثر عنوان شده است: "اسلام آخرین دینی است که با کتاب مشخص و پیامبر (ص9، مدعی آوردن دین مستقل، همراه با معجزه های فراوان ظهور کرده است. این دین علاوه بر تصدیق پیامبران گذشته و اعلام لزوم ایمان به آنها خود را آخرین دین معرفی کرده است. اسلام عقاید خود را بر سه اصل استوار کرده است که عبارتند از توحید نبوت و معاد. البته به علت مناقشات و گفتگویی ها که در این موضوعات پیبش آمده، جزییاتی ازا این اصول به طور مستقل مورد بحث قرار گرفته است و سر فصل ویژه ای را گشوده است: از توحید و صفات خداوند، اصل عدل و از نبوت، بحث امامت در آمده که این ها در حقیقت شاخه هایی از همان اصول اولیه اند."
وی عنوان کرد: همچین در بخش پایانی این نوشتار بیان شده است: تمام مکاتب معنوی و مرام عرفانی به دنبال گرایش های فطری و بینش های نهفته در ژرفای جان آدمی به راه افتاده اند و برای رسیدن به غایت این گرایش ها و شکوفایی و کشف حقایقی که بینش آنها را در خویش نهفته دارند کوشش ها و اندیشه ای بسیار روا داشته اند. بدون شک گوهر تعالیم پیامبران که در همه اقوام و مردمان گوناگون بوده سلسله جنبان این جنبش های معنوی شده و صد البته که تحریف های پیش آمده در این تعالیم، تاثیر ناروایی بر اعتقادها و آیین های بنیادین مکاتب عرفانی داشته اند تا جایی که به تمنای صریح فطری و مقتضیات و ماهیت معنویت برمی گردد، نحله های مختلف رنگ و رویی مشابه و رگ و ریشه ای مشترک دارند اما از آن جهت که به اندیشه و عمل و برنامه های علمی بارمی گردد، تنوع آغاز می شود و هر قومی به آنچه خویش دارد دلخوش است.
سراجی زاده یادآور شد: "بررسی تطبیقی تجارب عرفانی در ادیان" در صفحه 260 صفحه با شمارگان 2000 نسخه تا پایان سال از سوی موسسه علمی فرهنگی بهداشت معنوی روانه بازار کتاب می شود.
پایان پیام/
نظر شما