اخلاق و رفتار انسانی دو مولفه اصلی جامعه پایدار

مدیر حوزه های علمیه کشور گفت:جامعه ای که بر اساس اخلاق و رفتار انسانی اداره شودپایدار می ماند،باید با سعه صدر و تعمق در اخلاق، جریانی در جامعه ایجاد کنیم که همه مردم با انگیزه و علاقه به سمت دینداری حرکت کنند.

آیت الله سیدهاشم حسینی بوشهری در گفتگو با خبرگزاری شبستان در قم، در خصوص وجوب اهتمام به اخلاق و رفتار انسانی در زندگی اجتماعی، اظهار داشت: فلسفه بعثت پیامبر اکرم(ص) بر اساس گسترش اخلاق در جامعه اسلامی است و این امر در رفتار و کلمات ایشان نیز مشهود است.

 

وی با اشاره به حدیث نبوی "إنَّما بُعِثتُ لاُتَمِّمَ مَکارِمَ الخلاقِ" بیان داشت: جامعه ای که بر اساس اخلاق و رفتار انسانی اداره شود پایدار می ماند، باید با سعه صدر و تعمق در اخلاق، جریانی در جامعه ایجاد کنیم که همه مردم با انگیزه و علاقه به سمت دین داری حرکت کنند.

 

آیت الله حسینی بوشهری خاطرنشان کرد: امام صادق (ع) در مورد تبیین مکارم اخلاق می فرماید:" اگر کسی به تو ظلم و ستمی روا داشته و تو در مقام قدرت هستی او را ببخش." واقعا در عفو لذتی وجود دارد که در انتقام نیست، عفو کسی که به انسان ظلم روا داشته حلاوت خاصی دارد.

 

استاد برجسته حوزه علمیه عنوان داشت: دومین مسئله ای که حضرت امام صادق(ع) در مورد مکارم اخلاق به ما می آموزد این است که ارتباطات خود را با افراد دیگر به هم نزنید، اصلا برای ایجاد ارتباط دنبال بهانه باشید، مثلا رفته اید برای قرض کردن از کسی، او شما را تحریم کرده می گوید ندارم، شما بگویید چشم خودم ندارم ولی قرض می کنم به تو می دهم.

 

سخن حق گفتن هیچ گاه به ضرر انسان نمی شود

آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: یکی دیگر از نکات مهمی که امام جعفر صادق(ع) در زمینه مکارم اخلاق بر آن تاکید دارند، گفتن سخن حق است، ولو سخن حق به ضرر خود آدم تمام شود، اگر انسان صادقانه سخن بگوید حتی اگر به ضرر او باشد این ضرر ظاهری ست، در واقع چون سخن حق گفته خداوند به او کمک می کند.

 

مدیر حوزه های علمیه کشور در ادامه به تشریح عوامل محبت آفرین در روابط انسانی پرداخت و گفت: انسان دوست دارد با دیگران دوستی کند و دیگران او را دوست بدارند، اما گاهی در رسیدن به این هدف دچار تحیّر می شود.

 

انصاف و قلب پاک از عوامل محبت آفرین بین انسان ها

وی با اشاره به این که حضرت امیرالمومنین(ع) در روایتی انصاف، همراهی در سختی ها و خوشی ها و قلب پاک را سه تا از عوامل مهم محبت آفرین را مطرح می کنند، ابراز داشت: اگر این سه راه حل بدرستی مورد عمل قرار گیرد انسان، محبوب دل‏ها می‏شود و یاد و نام او هم در حیات و هم پس از وفات در دل‏ها می‏ماند.

 

آیت الله حسینی بوشهری تصریح کرد: انسان باید در رفت و آمد و معاشرت با دیگران انصاف را رعایت کند، از مرزهای عدالت عدول نکند، فقط در خوشی ها همراه مردم نباشد، در سختی ها هم همراهی و با قلب پاک و سلیم با مردم برخورد کند.

 

زلال بودن دل انسان را محبوب می کند

عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: انسانی که محبت او در دل دیگران قرار نمی‏گیرد شاید به خاطر این باشد که دل او غبار آلود است و زلال نیست، خداوند متعال در قرآن وعده داده که اگر کسی با قلب پاک و سلیم با مردم برخورد کند، محبت آن شخص را در دل مردم قرار خواهد داد.

 

وی اظهار داشت: در روایت دیگری از حضرت امیرالمومنین (ع) داریم که بهترین دوست و برادر کسی است که به سمت خوبی ها در حرکت است و تو را هم به سوی خیر و خوبی جذب و امر می کند و تو را در این مسیر کمک می کند.

 

خوشرفتاری و خوشکرداری راه رستگاری

آیت الله حسینی بوشهری با بیان این که پیمودن راه رستگاری، عمل و پایبندی به دو توصیه زیبای حضرت علی(ع) است، تصریح کرد: امیرالمومنین(ع) توصیه می کنند که همواره خوشگفتار و خوش کردار باشید، سخن گفتن باید استوار، سنجیده، موزون و مطابق با شرع باشد، کردار نیز باید مناسب و کنترل شده باشد.

 

وی افزود: گفتار انسان دلیل فضل اوست، باید مراقب باشیم از هر نوع بی مبالاتی در گفتار، سخنان نسنجیده و زشت پرهیز کنیم.

 

آیت الله حسینی بوشهری در پایان ابراز داشت: اگر انسان درست کردار باشد و در جامعه رفتار و برخورد خوبی داشته باشد، انسان عاقلی ست، به این دلیل که انسان های عاقل درست کردار و انسان های با فضیلت خوش گفتار هستند.

 

پایان پیام/

کد خبر 346338

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha