مدیران کانون ها باید آگاه از مسائل فرهنگی و مجهز به قوه خلاقیت باشند

خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام گلی معتقد است مدیران کانون ها باید در جریان مفاهیم، سیاست‌های اصلی و موضوعات مهم و مبتلابه در فضای فرهنگی کشور و مجهز به قوه خلاقیت و توانمندی برای طراحی برنامه‌ فرهنگی باشند.

خبرگزاری شبستان: در بخش اول گفتگو با حجت الاسلام گلی، سرپرست دبیرخانه کانون های فرهنگی هنری مساجد استان تهران شرط اصلی برای نیل یک کانون فرهنگی هنری به موفقیت را داشتن برنامه و ایده دانست و گفت: یک کانون موفق باید از شناخت صحیح از وضعیت نسلی که با آن مواجه است، برخوردار باشد و یک برنامه جامع فرهنگی و هنری برای جذب، ارتباط گیری و نگهداشت نسل جوان داشته باشد.

 

وی گفت: امروز با این مسئله مواجهیم که تنها تجهیز کانون ها به امکاناتی چون کتاب و قفسه کتاب و میز و صندلی و ... کافی نیست و آنها باید کارآمدی خود را در بخش های نرم‌افزاری و فضای مجازی تکمیل کنند.

 

وی در بخش دیگری از مصاحبه خود بر لزوم استفاده از ابزار های هنری در کانون ها برای انتقال مفاهیم دینی و آموزش سبک زندگی اسلامی به خانواده ها در کانون های مساجد تاکید کرد و مباحث جدیدی در باب کانون ها مطرح کرد که آنچه می خوانید نتیجه گفتگوی بخش دوم خبرنگار شبستان با حجت الاسلام گلی است.


- اشاره داشتید که باید با ابزارها و هنر روز با نسل جوان صحبت کرد. به اعتقاد شما کدام یک از ابزارهای هنری قابلیت ورود به مسجد و کانون ها را دارد؟

مسجد و فعال مسجدی و کانونی که از هنر بی بهره باشد، قطعا به موفقیت دست پیدا نمی کند. باید از ابزارهای هنری همچون سینما، تئاتر، هنرهای تجسمی و دیگر ابزارهای هنری در اختیار استفاده کرد. فلسفه تشکیل کانون های فرهنگی هنری مساجد همین است. امروز ابزار سینما را به خوبی در اختیار داریم زیرا که معتقدیم زبان سینما، زبان خوبی برای تعلیم و تربیت است. در خانه هنرمندان مساجد هم که ایجاد آن در دستور کار است به این موضوع توجه می شود.

 

تئاتر هم به عنوان یکی از ابزار هایی که می تواند در تعلیم و تربیت اسلامی و رواج هنرهای نمایشی موثر باشد، در این زمینه می تواند، تاثیرگذار باشد. امروز باید از ابزار های روز همچون IT و تکنولوژی های روز برای انتقال مباحث دینی استفاده کنیم و سعی ‌کنیم کانون‌ها را به زبان نسل امروز در تجهیزات، فهم و رفع مسئله مجهز کنیم.

 

اگر بتوانیم با زبان مناسب و مشترک میان نسل گذشته و امروز ارتباط برقرار و با آنها صحبت کنیم هیچ دلیلی ندارد که آنها صحبت ما را نپذیرند. چون ما بر آیین حق، بیان‌مان را استوار کرده‌ایم بنابراین اگر بتوانیم مطالب و محتوا را درست بیان و منتقل کنیم، هیچ فطرت سالمی از آن دور نمی‌شود.

 

اما گاهی جوانان سخنان ما را نمی پذیرند. عدم پذیرش جوانان به دلیل آن است که در ارایه محتوا از بیان صحیح استفاده نکردیم. سعی ما این است که در کانون‌ها رسالت‌مان را به درستی شناسایی کنیم و در راستای ارتقای دانش و مهارت فرهنگی، خودمان و اعضایمان تلاش و با زبان نسل جوان مسائل را بیان کنیم.

 

- فرمودید شرط اصلی برای موفقیت یک کانون این است که کانون فرهنگی هنری از برنامه و ایده لازم و شناخت صحیح از وضعیت نسلی که با آن مواجه هستیم برخوردار باشد. برنامه و ایده ای که مدنظر شما است توسط دبیرخانه به کانون ها ارایه می شود؟

اصلا بنا نداریم به کانون‌ها و مدیران کانون‌ها ایده و برنامه ارایه دهیم. هر اندازه ایده و برنامه به مدیران و اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد داده شود بالاخره روزی به پایان می رسد. تلاش ما براین اساس است که مفاهیم، سیاست‌های اصلی و موضوعات مهم و مبتلابه در فضای فرهنگی کشور و قوه خلاقیت و توانمندی برای طراحی برنامه‌ فرهنگی به اعضا و مدیران کانون ها ارایه دهیم.

 

از طرفی تلاش می شود، مفهوم اصلی، سازوکار، پردازش مفهوم و توان خلاقانه برای اجرای صحیح برنامه ها را ارایه دهیم. یعنی ما باید نیروها را ارتقا دهیم نه اینکه به آنها برنامه دهیم.


البته به صورت مقدماتی باید به هر کانون فرهنگی هنری مباحثی داده شود تا هر کانون بر اساس دانش، خلاقیت و توان خود برنامه‌ریزی فرهنگی داشته باشد و به صورت خلاقانه بتواند برنامه هایی را طراحی و اجرا کند. دبیرخانه فقط مساعدت می کند و مهارت‌ ها را آموزش می دهد.

 

به کانون های مساجد استان تهران مساعدتی بدون برنامه و طرح نخواهیم داشت. مدیران کانون ها بایستی بر اساس مهارت هایی که به آنها ارایه شده، خلاقانه برنامه های مبتکرانه و اثرگذاری برنامه ‌ریزی کند.

 

- ممکن است برنامه ها و طرح های جالبی در کانون ها برگزار شود، این طرح های موفق به سایر کانون ها معرفی می شود؟

تلاش ما بر این اساس است که تجربه‌های خودمان را به دیگر استان‌ها و نقاط کشور منتقل کنیم. بنا داریم در آینده نزدیک در تهران این فرصت را فراهم کنیم تا روسا و مسئولان دبیرخانه کانون‌های مساجد سراسر کشور به دعوت ما به تهران بیایند یا در یکی از دعوت‌های ستاد عالی کانون های مساجد کشور در تهران یک روز مسئولیت برنامه را بر عهده بگیریم تا تجربیات‌مان را مبادله کنیم. ما می توانیم با همکاری و هم‌افزایی، تجربیات را خالصانه در اختیار آنها قرار دهیم.

 

- پیش از این خبر راه اندازی کانون تخصصی تعالی خانواده در تهران را شنیدیم. این کانون تخصصی چه موضوعاتی را دنبال می کند و با چه هدفی به فکر ایجاد این کانون تخصصی افتادید؟

با ایجاد کانون‌ تخصصی تعالی خانواده، آموزش‌های خانواده در کانون‌ها را تخصصی می کنیم. همان‌طور که می‌دانید یکی از آسیب‌هایی که کشور ما با آن مواجه است، بحث خانواده است. برای آنکه بتوانیم میزان استحکام خانواده ها را بالا ببریم لازم است آموزش‌هایی در این زمینه طراحی کنیم و برای این منظور اساتید حوزه و دانشگاه نیز باید به کمک ما بیایند.

 

کانون‌های تخصصی تعالی خانواده که همانند یک مرکز مشاوره عمل می‌کنند با دارا بودن کتابخانه، آموزش‌های تخصصی خانواده و ارایه نرم‌افزارهای تخصصی تلاش دارد برای ارتقای دانش خانواده گام هایی بردارد این اقدام را در تهران به صورت مقدماتی اجرا می‌کنیم سپس این طرح را به صورت الگو در اختیار دیگر استان‌ها قرار می دهیم البته از آنها می خواهیم که داشته های خودشان را هم در اختیار ما قرار دهند.

 

- خانه هنرمندان مساجد چه مسئولیتی بر عهده خواهد داشت و چه نقشی برای اعضای کانون های مساجد در این طرح دیده شده است؟
ایجاد خانه هنرمندان مساجد برنامه دیگر دبیرخانه کانون های مساجد استان تهران است. با ایجاد این خانه، استعدادهای هنری کانون‌های فرهنگی هنری را جذب، سامان‌دهی و با آنها ارتباط برقرار و آنها را نگهداری می کنیم. تمام این وظایف توسط اعضای کانون‌ها اتفاق می‌افتد و ما در این زمینه متولی نیستیم.

 

اعضای کانون های فرهنگی هنری مساجد از طریق انتخابات در کانون‌ها این خانه را تشکیل می دهند و هیئت‌مدیره و مدیر انتخاب و برنامه سالانه تدوین می کنند. ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد و دبیرخانه استانی نیز برنامه‌های پینشهادی آنها را مصوب می‌‌کند. این تجربه پس از انجام یک مرحله موفق در تهران با همکاری ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در کشور اجرا می شود.

 

- اکثر کانون های مساجد مختص برادران است. آیا برای ایجاد کانون های ویژه خواهران برنامه ای دارید؟ سهم خواهران در کانون‌های فرهنگی هنری مساجد استان تهران چقدر است؟

یکی از استراتژی های مهم این است که کانون های فرهنگی هنری مساجد خواهران فعال شود. در همین راستا کانون‌هایی که خواهران ثبت کنند در اولویت در مساعدت و سرعت در تأسیس قرار می گیرند. این سرعت فعلا در بخش برادران اعمال نمی‌شود. همچنین کانون‌هایی که بخش خواهران خود را فعال و دارای هویت و ساختار کنند از مساعدت برخوردار می شوند.

 

- بیست و یکمین سالروز تأسیس کانون‌های مساجد را پشت سر گذاشتیم به اعتقاد شما کانو‌ن‌های مساجد چقدر توانسته اند در مقابله با تهاجم فرهنگی تأثیرگذار عمل کنند؟

کانون‌های مساجد قابلیت ویژه و منحصر به فرد در مساجد هستند چون متصل و همراه مسجد هستند. کانون های فرهنگی هنری، قابلیت بهره‌گیری از پتانسیل‌های فرهنگی و هنری برای جذب جوانان را دارند. امروز کانون های مساجد می توانند با تجهیز مساجد به فناوری های روز و اجرای برنامه های فرهنگی و هنری مطابق با ذائقه و سلیقه نسل جوان، فرصتی بی‌نظیر برای مقابله با تهاجم فرهنگی دشمن فراهم کنند.


- مقام معظم رهبری در استان خراسان شمالی به حمایت از کانون‌ها و اتحاد بین ارکان مسجد تاکید داشتند. این تعامل و همکاری چگونه فراهم می شود؟

ائمه جماعات و روحانیون و ائمه جمعه در شهرستان ها باید در کانون‌های فرهنگی هنری مساجد نقش محوری و اصلی را داشته باشند. همه فعالیت‌ها باید تحت نظارت و مدیریت و راهبری بزرگان مسجد از جمله امام جماعت باشد. امید است در آینده این نقش فعال‌تر و مؤثرتر شود.

 

پایان پیام/
 

 

کد خبر 347146

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha