خبرگزاری شبستان: حجت الاسلام محمدرضا نصوری، معاون تبلیغ و ارتباطات مرکز تخصصی مهدویت در برنامه "منتظران" رادیو معارف که یک دوره آموزش رادیویی معارف مهدوی است به موضوع آسیب شناسی مهدویت پرداخت.
زیارت و ملاقات امام زمان(ع) برای منتظران اصل و وظیفه است؟ آیا دیدن امام زمان(ع) فضیلت به حساب می آید یا شرایطی دارد؟ شگردهای مدعیان دروغین رویت امام چیست؟ و چه عواملی باعث ظهور و بروز این شیادان می شود؟ وظیفه ما در مقابل این افراد فرصت طلب چیست؟
ترویج فرهنگ ملاقات گرایی با امام است یکی از آسیب های حوزه مهدویت است، باید توجه داشت که دیدار با امام لطف است اما وظیفه نیست و وظیفه ما منتظرین دیدار با امام نیست چه بسا در دوران بعضی از امامان، امام معصوم را می دیدند اما در مقابل امام می ایستادند.
یکی دیگر از آسیب های عرصه مهدویت این است که عده ای از افراد با دادن راهکارها و دستورالعمل هایی تلاش می کنند تا برخی امام را ببینند، مشکل جایی است که همه اینها را انجام می دهند اما حضرت را ندیده است.
این افراد با عدم رویت امام دچار یاس و ناامیدی می شوند و از وظایف خود باز می مانند در حالی که وظیفه اصلی این است که انسان خودسازی داشته باشد، تربیت نسل منتظر کرده و زمینه سازی ظهور کند، اما با این شگردها از وظایف اصلی خود باز می ماند.
ترویج فرهنگ ملاقات گرایی باعث ظهور و بروز مدعیان دروغین می شود این افراد یا ادعای ارتباط با امام یا یار امام زمان(ع) را دارند یا مدعی هستند که مستقیما با امام ارتباط دارند ولی باید توجه داشت که دیدار یا ملاقات از طرف ما محال است و از طرف حضرت صورت می گیرد.
مدعیان دروغین مهدویت جدای از سواستفاده های مادی و معنوی مردمی را که با عشق و علاقه وارد این فضا می شوند را با شگردهای صلوات درمانی، روح درمانی، شفا درمانی و غیره که هیچ جنبه علمی، منطقی، عقلی و شرعی ندارد فریب می دهند، این در حالی است که معمولا شیادان در کنار فعالیت های خود تکفیر افراد موجه را دارند تا مخاطبین را به سمت خود جلب کنند.
سو استفاده دیگر این شیادان از نام مراجع تقلید و بزرگان دینی است آنها می دانند که شخصیت های ممتاز مورد توجه و مراجعه مردم هستند به همین خاطر به سو استفاده می پردازند، به طور مثال یک فردی مدتی را در خدمت استادی بوده ولی متعهد به منویات اخلاقی استاد نبوده و برای خود تفاسیری دارد، همچنین ادعای شاگردی آن استاد را دارد در این راستا سواستفاده از نام مرجع دینی می کند تا افراد را مرید خود کند و در جلسات افراد را با کلماتی آلوده می کند.
سواستفاده دیگر این افراد ارائه راهکارهایی با جاذبه های ظاهری و کلامی است، آنها با سخنرانی های عرفانی سعی می کنند افراد را فریب دهند مثلا اینکه امام به من این قرآن را داده یا من در عالم غیب بودم و نان و خرمای حضرت را گرفتم، در این فضاها چهره سازی کرده و مخاطبین را به سمت خود جلب می کنند.
مقدس نمایی و مظلوم نمایی یکی دیگر از روش های مدعیان دروغین است، افراد شیاد در این فضا با ظاهر سازی طوری وانمود می کنند که از حیث معنوی بالایند و ارتباط با عالم غیب دارند در این فضا با ارائه دستوراتی مانند تزکیه نفس مردم را به سمت خود جلب می کنند که معمولا افرادی با نابسامانی های اخلاقی، اقتصادی و غیره زودتر به دام این شیادان می افتند.
روش دیگر ارائه شیوه های اخلاقی و تربیتی از سوی شیادان عرصه مهدویت است اما مبنایی ندارد درست این است که دستوراتی بر محوریت قران و دستورات اهل بیت باشد اما این افراد دستوراتی در قالب طلسم و علوم غریبه وارد می کنند و هیچ فن و فنونی در این عرصه ندارند، بر این اساس تطبیقاتی انجام می دهند و ادعا می کنند که مشکلات زندگی شما را با ارتباطاتی که با حضرت داریم، حل می کنیم.
این افراد معمولا تعیین وظیفه می کنند و ماموریت های ویژه ای می دهند تا بتوانند برنامه های خود را گسرتش دهند.
شیوه دیگر این افراد بهره گیری از ابراز احساسات و عواطف میان مخاطبین و مثبت جلوه دادن رفتارهای خودشان است نکته ای که اینجا مطرح است این است که مدعیان در این فضا چون مخاطب شناس هستند افراد سست ایمان را جذب می کنند و با نگاهی که از مسائل شرعی و معنوی بیان می کنند این افراد را در فضای خود فریب می دهند.
حال باید دید چه وظیفه ای در مقابل آسیب های حوزه مهدویت داریم باید با طراحی مهندسی در زمینه اخلاق و تربیت، فردی باشیم مورد رضایت امام زمان، اینجاست که اگر طراحی درست داشته باشیم عهد و بیعت هر روزه می بندیم با امام زمان و تلاش می کنیم دریابیم چقدر از زندگی ما امام زمانی است و چقدر نیست.
سطح معرفتی خود را ارتقا دهیم، پرهیز کنیم از مسائلی که با عقل و شرع جور در نمی آید و آگاه باشیم که طالع بینی و جن گیری فضایی است که ما را دور می کند از فضای عقلانیت، همچنین به مبانی مهدویت شناخت داشته باشیم تا در معرض آسیب قرار نگیریم.
نکته مهم در بحث آسیب های مهدویت این است که به این آسیب ها بی تفاوت نباشیم و برای خود و دیگران ایجاد حساسیت کنیم، از اهل علم بپرسیم آیا این فضاها درست است یا نه، همچنین برای خود در بحث های معرفتی مهدویت الگو داشته باشیم و به دیگران نیز معرفی کنیم.
پایان پیام/
نظر شما