قومیت گرایی، آموزه ای بدون پشتوانه دینی و عقلانی

ضرغامی با اشاره به اینکه قومیت گرایی در دیدگاه و آثار شهید مطهری هیچ پشتوانه دینی و عقلانی ندارد، گفت: ایشان همواره چنین تعصبات جاهلی را مانع بزرگ بر سر راه وحدت اسلامی می دانست.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان، عزت الله ضرغامی، رییس رسانه ملی در هفتمین همایش حکمت مطهر که روز گذشته با حضور اندیشمندان و صاحبنظران در سالن همایش های بین المللی صداوسیما برگزار شد موضع ملی گرایی را در اندیشه های استاد شهید مطهری بررسی کرد.
 
وی با این ادعا که ما هنوز بحث جدی در این حوزه نداریم، گفت: هر چه بیشتر در چنین مباحثی غور می کنیم، اثری از عمق دیده نمی شود در حالیکه شهید مطهری این بحث را زمانی مطرح کردند که باستان گرایی خیلی جدی در جامعه مطرح بود.
 
ضرغامی آثار استاد مطهری را به دو بخش تقسیم کرد و گفت: در یک بخش آثاری است که ایشان نسبت به موضوعاتی که حساسیت داشته اند اجمالاً مطالبی را می نگاشتند نوع دوم آثار ایشان روش برخورد استاد با مسائل ریشه دار جامعه بود که خیلی جامع به مسائل می پرداختند و الحق که در موضوع ملی گرایی کار را تمام کرده بودند.
 
رییس سازمان صدا و سیما به تعریف از ملی گرایی برای بیان نقد عالمانه ای که در پیش رو داشت پرداخت و گفت: در کتاب جامعه و تاریخ که استاد مطهری به نقل از علامه طباطبایی بیان می کند این تعریف را می آورد و اصالت انشعابات در تاریخ بشریت را زیرسوال می برد، به نظر استاد، عامل اصلی این انشعابات به زندگی ابتدایی قبیله ای و اختلافات منطقه جغرافیایی برمی گردد.
 
وی در همین باره از قول استاد افزود: اینها همه منشاء اختلافات است که در مرحله بعد دیده می شود و هر قومی سرزمینی را مالک شده و نام میهن بر آن می نهد.
 
ضرغامی به مباحثی که در کتاب خدمات متقابل اسلام و ایران پرداخته شده اشاره کرد و گفت: از نظر استاد دقت بیشتر در واقعیت های فردی و اجتماعی بشر نشان می دهد که این عوامل تاثیری در تکامل بشر ندارند و نمی تواند برای همیشه ملاک پیوستگی ابنای بشر تحت هیچ ملیتی گردد.
 
وی از بی اعتباری مسلم مسئله ملیت و قومیت در اسلام سخن گفت و افزود: روش دین این است که به همه ملیت ها به یک چشم می نگرد، دین همواره می کوشد که ریشه ملیت پرستی را از بیخ و بن برکند.
 
رییس سازمان صدا و سیما به تفسیر سوره تکاثر استاد ذیل آیه «حتی زرتم المقابر» اشاره کرد و گفت: یکی از تعابیری که در این تفسیر گفته می شود این است که این تکاثر شما را به جایی واداشت که به قبرستان ها رفتید و آنجا را ملاقات کردید. استاد معتقد است که شان نزول این آیات جایی بود که قبیله ها برای تفاخر به هم، به پدران و نسب هاشان پرداختند و به سوی قبرستانها رفتند تا اجدادشان را برشمارند.
 
به گفته وی استاد مطهری معتقد بود که مقیاس های اسلامی، کلی، ثانی و عمومی است نه نژادی، ملی و قومی، اسلام هیچگاه خود را در تعصبات نژادی محکوم نکرده بلکه با آنها مبارزه کرده است.
 
ضرغامی به گفته های شهید مطهری مبنی بر تغییر مرزهای جغرافیایی در اروپا و آمریکا اشاره کرد و گفت: در کشورهای پیشرفته مرزبندی های جغرافیایی معنای خود را از دست داده و این کشورها به خاطر مصالح جدید، منافع جدیدی را به دست آورده اند و منطقه ای قسمت بندی شده اند.
 
وی در بخش دیگری از سخنانش به مباحث استاد شهید درباره ایران پرداخت و گفت: استاد در جایی از ایرانی ها به شدت تعریف می کند و می گوید حقیقت جویی ایرانیان و دوری از تعصبات محور شناخت آنها بوده و هست.
 
رییس سازمان صدا و سیما در همین باره به نقل از استاد، گفت: در وهله اول این اسلام بود که در بین ایرانیان تحول ایجاد کرد و بسیاری از تعصبات با اسلام از بین رفت و ایران متحول شد و همین مبنای ساخت ایران اسلامی قرار گرفت.
 
به گفته وی، از دیدگاه استاد، اولین چیزی که اسلام از ایران گرفت تشتت در افکار و عقاید بود و به جای آن وحدت عقیده ایجاد کرد این کار برای اولین بار توسط اسلام صورت گرفت و احساسات برادری بین ایرانیان پیدا شد.
 
ضرغامی پیرامون دیگر خدمات اسلام به ایران افزود: دروازه های سرزمین های دیگر به برکت اسلام به سوی ایران گشوده شد و ایران را به دیگر سرزمین ها معرفی کرد تا هوش و لیاقت ایرانیان آوازه هر بلادی گردد و در نتیجه با آشنا شدن ایران با دیگر فرهنگ ها ایران سهم بزرگی از تمدن جهانی را از آن خود کرد.
 
وی به بخش دیگری از افتخارات ملت ایران در کتاب اسلام و نیازهای زمان پرداخت و گفت: تعصب ملی هرگز چشم ایران را کور نکرده است و به خاطر تعصب ملی پا روی حقیقت نگذاشته اند، این فخر ملت ایران است که تعصب او را کور نکرده است.
 
ضرغامی در همین باره از قول شهید مطهری افزود: ادعای جدا بودن خونها و نژادها، خرافه ای بیش نیست، آنقدر اختلاف و امتزاج صورت گرفته که اثری از نژادهای مستقل سابق وجود ندارد.
 
وی مدعی شد که استاد مطهری مردانه نقد می کند و تمام جوانب سخن را در نظر می گیرد و افزود: استاد عقیده داشت که نهضت شعوبی گری بازخورد نهضت تعصبی اعراب بوده است و ایرانیها مفتخرند که جزء اولین کسانی بودند که جلوی تعصب جاهلی ایستاده اند.
 
رئیس رسانه ملی با اشاره به اینکه بیداری اسلامی امروز بزرگترین پدیده جهان است و سخن مطهری را باید با امروزمان تطبیق دهیم با فرازی از کتاب خدمات متقابل ایران و اسلام کلامش را خاتمه داد و گفت: ملیت پرستی برای جهان اسلام مشکل بزرگی به وجود آورده است علاوه بر اینکه این فکر مخالف آموزه های دینی است مانع بزرگی بر سر وحدت نیز می باشد.
 
پایان پیام/

 

کد خبر 34878

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha