بررسی مهدویت از دیدگاه کلامی در "موعود شناسی و پاسخ به شبهات"

بررسى مسائل مهدویت از دیدگاه کلامى و ترسیم اصول اساسى این بحث به صورت شفاف با دلایل عقلى، ارائه و قلمرو بحث به گونه ای که زمینه تمامى شبهات پیرامون مهدویت، از بین برود، از ویژگی های این کتاب است.

به گزارش خبرنگار حوزه مهدویت خبرگزاری شبستان، بحث مهدویت از بحث‏های ریشه‏دار اسلام، به ویژه مذهب اثنی‏عشری است، این بحث که نشان دهنده عظمت اسلام و بقا و جاودانگی احکام آن است، نه تنها در اسلام که در همه ادیان مطرح شده و مسئله نجات و منجی از مسائل اساسی ادیان در طرح آرمان‏های دینی بوده است، البته در ادیان غیر الهی و فرق و مکاتب غیر دینی نیز، این مقوله تحت عنوان موعود، با معرفی منجی ونشان دادن ابعاد جامعه آرمانی موعود رخ نموده است.
این کتاب با بیش از 500 پرسش و پاسخ در ارتباط با مهدویت، شامل برخی از این مباحث است: "فواید بحث از مهدویت"، "حقیقت انتظار"، "ایمان به ظهور منجی نزد ادیان و ملل دیگر"، "دیدگاه مذاهب اسلامی درباره‌ی لقب منجی" و "خصوصیات عصر غیبت".
از ویژگى این کتاب، بررسى مسائل مهدویت از دیدگاه کلامى است و سعى شده اصول اساسى این بحث به صورت شفاف با دلایل مختلف به ویژه دلیل عقلى، ارائه و قلمرو بحث طورى ترسیم شود که زمینه تمامى شبهات پیرامون مهدویت، از بین برود. البته براى سهولت دسترسى به مباحث و استفاده اهل علم و عموم از این مباحث، به صورت سؤال و پاسخ مطرح شده تا ره توشه اى براى کسانى که درصدد پاسخ به سؤالات در زمینه مهدویت باشد.
نویسنده در پیشگفتار این کتاب مسائلی را علت و مبنای تدوین این کتاب برشمرده که در زیر به آن اشاره می‏شود.
1 - در طول تاریخ اسلام سؤالات وشبهات مختلفی درباره مهدویت مطرح شده وعلمای اسلام در قالب‏های مختلف به آن جواب داده‏اند ولیکن جواب‏ها قبل از اینکه عقلی باشد، عمدتاً نقلی یا تاریخی بوده است. بر این اساس کتب حدیثی وتا حدودی تاریخی به منظور تبیین حقایق مهدویت تدوین شده است که از کتب حدیثی می‏توان به کتاب "الغیبه" شیخ طوسی وکتاب "کمال الدین" شیخ صدوق و از متأخرین به کتاب "المهدی" سیدصدرالدین صدر و"نجم الثاقب" محدث نوری و از کتب تاریخی می‏توان به "موسوعه الامام المهدی" سیدمحمّدصدر اشاره کرد.
2 - از آنجا که در عصر حاضر، شبهات مطرح شده بیشتر جنبه کلامی دارد، بدیهی است که جوابِ به آنها می‏طلبد که مباحث با دلایل عقلی همراه باشد وسپس با استفاده از دلایل تاریخی و نقلی مسأله مهدویت به صورت شفاف بیان شود.
3 - البته عده‏ای در مقابل شبهات، اقدام به دادن جواب عقلی و کلامی و پاسخی جامع و کلامی نموده‏اند که خلأ مذکور را تا حدی پر می‏کند، ولی این کتاب‏ها نیز فاقد تمامی شبهات عصر حاضر است که در این زمینه می‏توان به کتاب ارزشمند "بحث حول المهدی" تألیف متفکر بزرگ شهید سیدمحمّدباقر صدر اشاره کرد که در عین اختصار، مباحث کلامی متقن و مطلوبی را دربردارد.
4 - بدیهی است که دشمنان اسلام در تهاجم فرهنگی از نقاط ضعف شروع می‏کنند و در بحث مهدویت سعی دارند از ناحیه‏ای به این بحث ضربه بزنند که خاکریزهای ما در آن نقطه محکم نیست و از آنجا که بعد از انقلاب اسلامی حملات دشمن به ساحت مقدّس اسلام بالأخص بحث مهدویت بیشتر شده، بر علما و اهل قلم فرض است که تلاش خود را در جهت تقویت بنیه‏های دینی بیش از هر زمان دیگر توسعه داده تا در مقابل یورش کلامی دشمن بتوانند از طریق بحث‏های عقلی وکلامی جواب دندان شکنی به آنها بدهند.

طرح حاضر براین اساس شکل گرفته و در آن سعی شده که مباحث مهدویت به صورت ریشه‏ای با دلایل نقلی، عقلی و تاریخی مورد نقد و بررسی قرار گیرد و تمامی دلایل و شبهات دشمن را که سعی دارد از آن ناحیه، هویت بحث را تضعیف کند، مخدوش نماید.
شایان ذکر است، "موعود شناسی و پاسخ به شبهات" نوشته علی اصغر رضوانی در سال 1388 ازسوی انتشارات مسجد مقدس جمکران روانه بازار نشر شد.
 

پایان پیام/

کد خبر 350937

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha