محمد رضا سرشار، نویسنده و منتقد ادبی با اشاره به نقش هنر در ثبت جهان واقع به خبرنگار شبستان، گفت: یکی از رسالت های هنر ثبت رویدادها و اخبار است، مطبوعات هم رسالت انتشار این رویدادها را به عهده دارند، اما این وقایع با گذشت زمان به فراموشی سپرده می شود، درحالیکه اگر همین اتفاقات با زبان هنر بیان شود، ماندگار می ماند.
وی افزود: ثبت فجایعی که امروز در بحرین اتفاق می افتد به زبان هنر باعث می شود که این لکه ننگ تا ابد در دامن آل سعود باقی بماند، چرا که نسل های بعدی این آثار را می خوانند و احساسات ضد ظلم آنها تحریک می شود و جامعه در برابر ظلم و ستم واکسینه می شود.
سرشار بسیج افکار احساسات انسانی برای مقابله با استعمارو ظلم را از دیگر رسالت های هنر خواند و خاطرنشان کرد: اگر اثر هنری بتواند احساسات جهانی را در را در برابر ظلم، شقاوت و هتک حرمت اصول دینی برانگیزد به تعداد افرادی که آن اثر هنری را مطالعه می کنند، حس و اندیشه واحدی در جهان شکل می گیرد و در جامعه جهانی نظامی با یک سمت سو، طرز فکر و افکار واحد پدید می آید که می تواند منشا اثرات مهمی باشد.
این نویسنده ادامه داد: در جهان امروز توانایی هنر در بسیج عمومی علیه ستم، بسیار زیاد است، به این دلیل که در عصر ارتباطات که هنر مردمی به سرعت هنر حرف اول را می زند، و هنر نیز از قدرت تاثیر گذاری بسیاری برخوردار است، بنابراین زبان هنر می تواند در قالب رسانه های ارتباطی جدید بسیار موفق عمل کند. به تعبیری انقلاب ارتباطاتی این امکان را به هنر داده است که رویدادهای مهم را به سهولت ثبت و در اختیار همه انسان ها قرار دهد.
این منتقد ادبی با اشاره به حوادث پس از انتخابات ریاست جمهوری و نقش هنر در پاسداری از انقلاب اسلامی تصریح کرد: توجه به بیرون نباید ما را از توجه درون جامعه منحرف کند، ما نباید اجازه دهیم افکار شیطانی مستکبران ما را احاطه کند.
این نویسنده پیشکسوت ادبیات انقلاب ادامه داد: نکته مهم این است که حتی در عصر ارتباطات قشرها و گروههایی از مردم ایران هستند که از عمق فاجعه بحرین خبر ندارند، درست اینجاست که رسالت هنر آشکار می شود و ما باید آنها را از عمق ستم هایی که در حق مردم شیعه در جهان و به ویژه مردم بحرین روا می شود، باخبر کنیم.
وی در پایان با اشاره به راهکارهای صدور هنر انقلاب اسلامی به سایر جهان خاطرنشان کرد: باید توجه داشته باشیم که آفرینش هنر متعهد اسلامی لازم است اما کافی نیست، هنر متعهد زمانی می تواند تاثیرگذار باشد که به درستی منتقل شود. بنابراین درحال حاضر بحث صدور هنر اولویت زیادی دارد و مسئولان باید اهتمام ویژه ای به صدور هنر انقلابی داشته باشند.
سرشار جایگاه هنر گرافیک و سینما را در مقابله با مستکبران و جهت دهی به افکار عمومی جهان مهمتر از سایر هنرها ارزیابی کرد و اظهار داشت: همه هنرها برای صدور شکلی یکسان ندارند، مثلا گرافیک و سینما یک هنر جهانی است و در زمان انقلاب نیز نقش مهمی در معرفی جریانات انقلاب داشته است، پس هنرمندان گرافیک باید در خط مقدم باشند و در این عرصه نقش ایفا کنند، مثلا کاریکاتوریست و فیلمسازان ما یک جهاد آفندی سریع را در این زمینه شروع بکنند.
این نویسنده در پایان تاکید کرد: فیلم های مستند هنری و شاعران نیز در داخل کشور نقش حیاتی دارند و می توانند به این مسئله واکنش نشان دهند، البته امروز نه همه شعرای ما بلکه یک تعداد از شاعران ما به سرعت در برابر این جریانات واکنش نشان داده اند و پیشتاز بوده اند و الحمدلله آثار موثری را نیز خلق کرده اند.
پایان پیام/
نظر شما