روستای پالنگان پدیده ای زیبا با طبیعتی بکر در استان کردستان

خبرگزاری شبستان: روستای پالنگان از روستاهای قدیمی استان کردستان است که آثار تاریخی گوناگونی را در خود جای داده و دارای طبیعتی بکر است و در ایام مختلف سال بویژه عید نوروز پذیرای مسافران و گردشگران زیادی است.

خبرگزاری شبستان/کردستان


روستای پالنگان، از توابع بخش مرکزی شهرستان کامیاران استان کردستان در فاصلة 57 کیلومتری کامیاران و 112 کیلومتری مرکز استان (سنندج) قرار دارد، این روستا، از جنوب غربی به کوه‏های کل و سرلو و از جنوب شرقی به گردنة زمان گریوه محدود شده است.


این روستا در محدوده‏ای کوهستانی استقرار یافته وبا اقلیمی معتدل و خشک، در فصول بهار و تابستان آب و هوایی معتدل و مطبوع دارد و در پاییز و زمستان، سرد و خشک است، رودخانة سیروان در شمال روستا و رودخانه تنگیور، شاخه‏ای از رودخانه سیروان در میان آبادی جریان دارد و فضای جذابی به آن می‏بخشد.


روستای پالنگان یکی از روستاهای قدیمی استان کردستان است که آثار تاریخی گوناگونی را در خود جای داده است، از جملة آثار ارزشمند این روستا می‏توان به قلعة پالنگان، بقایای آتشکده و پل‏های تاریخی رودخانة تنگیور اشاره کرد. بخشی از این آثار به دوره‏های پیش از اسلام تعلق دارند و برخی نیز از بناهای دوران اسلامی هستند.


الگوی معیشت و سکونت
 

اقتصاد این روستا بر پایه شیلات، زراعت، دامداری، مشاغل خدماتی و صنایع دستی استوار شده است و کشت آبی و دیم در روستا رواج دارد. آب آشامیدنی و زراعی از طریق چشمه و رودخانه، تأمین می‏شود. گندم و جو و انواع لبنیات، مهم‏ترین محصولات روستا هستند و تولید و بافت گیوه انواع جاجیم و موج در میان مردمان این روستا رواج دارد.


روستای پالنگان، در یک محدوده کوهستانی، استقرار یافته و بافتی متراکم و به هم فشرده دارد، استقرار روستا در شیب ملایم موجب پلکانی شدن خانه‏ها شده است، به طوری که سقف مسطح بام یک خانه حیاط خانه دیگر است. معماری پلکانی، همراه با ایوان‏های کوچک و پنجره‏های چوبی خانه‏ها جلوة بسیار زیبایی به این روستا بخشیده است.


شکل خانه‏ها و فضاهای درونی آن، براساس نوع فعالیت و میزان درآمد اقتصادی مردم شکل گرفته است. مصالح اصلی به کار رفته در ساخت خانه‏ها، سنگ، چوب و گل است که دیوارها غالباً سنگی است و به صورت خشکه چینی ساخته می‏شوند.


بیشتر کوچه‏های قدیمی باریک و طولانی هستند، سیمای عمومی روستا به علت استفاده از سنگ و نمای اندود گلی، فاقد رنگ‏آمیزی خاص است. در ساخت خانه‏های جدید، از مصالح تیرآهن، سیمان، گچ و مانند آن‏ها استفاده می‏شود.


جاذبه‏های گردشگری


روستای پالنگان به دلیل برخورداری از موقعیت ویژه و معماری پلکانی، جلوه‏ای زیبا و بسیار منحصر به فرد دارد،مناظر و چشم‏اندازهای زیبای آن، در بیشتر فصول جذاب و جالب توجه است. مهم‏ترین جاذبه‏های طبیعی روستا به شرح زیر است:


رودخانه سیروان از به هم پیوستن تمامی رودهای بخش جنوبی غربی، غرب و مرکز استان، مانند رودخانه‏های قشلاق، گاو رود و گردلان، تشکیل یافته است.


این رودخانه در نطقه اورامان پس از پیوستن به رودخانه بل وارد استان کرمانشاه می‏شود و در پایان به رودخانه الوند (حلوان) می‏پیوندد و با نام دیاله در خاک عراق به دجله می‏ریزد.
اطراف این رودخانه بسیار زیبا و محل زیست انواع پرندگان و ماهیان است. آبشارهای زیبا، از دیگر جاذبه‏های طبیعی روستا به شمار می‏رود.


این روستا محل مناسبی برای پرورش ماهی است، مجتمع شیلات پالنگان ازجمله جاذبه‏های طبیعی و گردشگری روستا به حساب می‏آید و پوشش گیاهی روستا شامل انواع گیاهان دارویی مانند گل گاوزبان، خاکشیر، گل ختمی، گل بابونه و کاسنی و انواع درختان بلوط، کیکم، ارژن و بنه است و اطراف روستا را مراتعی سرسبز، در برگرفته است.


قلعه تاریخی پالنگان در فاصله 800 متری روستا و در نزدیکی چشمه‏های شیخ علاالدین، شیخ خاتون و شیخ عمر واقع شده است، این قلعه قدمتی طولانی دارد و واجد اهمیت تاریخی است.


مردم روستای پالنگان، مانند سایر ایرانیان مسلمان در اعیادی دینی عید فطر، عید قربان و میلاد پیامبر اکرم (ص) با برگزاری جشن به شادمانی می‏پردازند و عید نوروز باستانی را نیز گرامی می‏دارند.


صنایع دستی


مهم‏ترین صنایع دستی روستا، گیوه‏بافی، جاجیم‏بافی و موج‏بافی است، موج یا رختخواب پیچ، بیشتر در مناطق روستایی و در ماه‏های سرد سال به عنوان روانداز کاربرد دارد. ماده اولیه آن پشم است و با نقوش و طرح‏های منوع بافته می‏شود.


دوینه، شلمین، پرپوله، ولوشه، غازینه و انواع غذاهای گیاهی از متداول‏ترین غذاهای محلی در روستای پالنگان هستند.


روستای پالنگان از طریق شهرهای مختلف از جمله کامیاران، پاوه، سروآباد و سنندج قابل دسترسی است و تمامی جاده‏های منتهی به پالنگان از این شهرها آسفالت است.


طبق آمارها، این روستا هر روزه در ایام نوروز پذیرای بیش از 50 هزار گردشگر داخلی بوده و سالانه بیش از دو هزار گردشگر خارجی از طبیعت بکر و جذاب این روستا دیدن کرده و از جاذبه های این روستای پلکانی لذت می برند.

 

پایان پیام/


 

کد خبر 354162

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha