حجت الاسلام یحیی سهروردی، محقق و پژوهشگر در حوزه علوم دینی و مولف مقالات و کتاب های مختلف و از مبلغان بین المللی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم با توجه به تقارن ایام فاطمیه و نوروز امسال تصریح کرد: اهل بیت (ع) به ما الگوداده اند و بر اساس همین الگو شیعه در کنار عقلانیت، منطق ومعرفت باید یک برونداد فرهنگی و تمدنی هم داشت باشد.
شیعه بودن فقط به معنای داشتن یک باور خاص نیست
وی با بیان اینکه باید این الگوها رفتارهای فردی و هم در رفتارهای اجتماعی و حتی در پوشاک و گفتار ما هم مشخص باشد، اضافه کرد: شیعه بودن فقط به معنای داشتن یک باور خاص نیست بلکه علاوه بر باورهای خاص یک سری رفتارها، گفتارها و رویکردهایی هم در زندگی دارد که با دیدن این موارد هر کسی از هر جای دنیا که باشد، می فهمد که این فرد شیعه است.
محقق و پژوهشگر در حوزه علوم دینی ادامه داد: اینکه امام صادق (ع) تاکید می کنند که باید شیعه ما را بشناسند نیز نشان دهنده همین مسئله است.
وی افزود: شیعه باید مناسک داشته باشد و غم ها و شادی هایش مشخص باشد این یک ماهیت اساسی است و نباید آن را گم کنیم.
وی تصریح کرد: باید رفتار شیعیان به گونه ای باشد که بیانگر اعتقادات آنها بوده و باید امسال با توجه به تقارن نوروز و ایام فاطمیه این مسئله را شاهد باشیم.
حجت الاسلام سهروردی افزود: با توجه به این تقارن باید نمای شهری و فرهنگ عمومی ما به گونه ای باشد که دنیا نحوه گرامیداشت حضرت فاطمه (س) را در ایران ببیند.
مردم ایران امسال پیام خود را در موضوع هماهنگی مناسبت های مذهبی و ملی به دنیا صادر کنند
وی افزود: امسال باید به دنیا یک پیام صادر کنیم و آن هم اینکه ملت ایران می تواند بین میراث ملی و ارزش دینی، جمع ببندد.
این هنر ایرانی هاست که در طول تاریخ توانستند خود را با ارزش های اسلامی همگن کنند
این مبلغ بین المللی با بیان اینکه بسیاری از فرهنگ ها و ملل دنیا در این موضوع موفق عمل نکرده اند، خاطرنشان کرد: ولی این کشورها در این امر موفق نبودند، ملل دنیا نتوانسته اند بین دو چیز جمع کنند مثلا اروپایی ها در این موضوع نتوانستند خود را با مسیحیت جمع کنند اما این هنر ایرانی ها بوده و در طول تاریخ توانستند خود با ارزش های اسلامی همگن کنند.
تقارن نوروز و ایام فاطمیه در ظاهر یک تناقض است
وی در ادامه با تاکید مجدد بر تقارن نوروز و ایام فاطمیه تصریح کرد: امسال نوروز که اوج شادی در میراث ملی ماست و ایام فاطمیه که بلندا و اوج غم و حزن ارزشی و دینی ماست با هم در یک زمان قرار گرفته که این تقارن در ظاهر به شکل یک تناقض دیده می شود ولی مردم ما می تواند این را با هم جمع کنند.
متفکران بیندیشند که چگونه ایرانیت و اسلامیت را کنار هم بچینند
حجت الاسلام سهروردی ادامه داد: بنده با این مسئله مخالفم، چنین بدانیم که امسال نوروز تحت الشعاع ایام فاطمیه و یا برعکس قرار می گیرد یا اینکه ایام فاطمیه تحت الشعاع نورورز قرار بگیرد بلکه متفکران ما باید بیندیشند که در چنین تقارنی چگونه می توانند، ایرانیت و اسلامیت خود را کنار هم بچینند.
وی با اشاره به توجه ویژه شبکه های ماهواره ای به این موضوع اضافه کرد: امسال شبکه های ماهواره ای هم فرصت را غنیمت شمرده اند و با توجه به تقارن ایام فاطمیه و نوروز باستانی به طور جدی به میدان آمده و می خواهند تا نوروز را تحت الشعاع برنامه هایشان قرار دهند.
این محقق علوم حوزوی در ادامه خطاب به مسئولین رسانه ای گفت: ما هم نباید همانند برخی مواقع بیش از حد متعارف به این مسائل بپردازیم به شکلی که مردم نوروز را فراموش کنند و چرا که نوروز یکی از ارزش های دینی ماست و در روایات هم مورد تاکید قرار گرفته است.
الگوی مهندسی شده ای به جامعه ارائه شود
وی تصریح کرد: ما باید الگوی مهندسی شده ای با در کنار هم قرار دادن این دو مناسبت به جامعه ارائه کنیم. جالب اینکه مردم ایران در طول تاریخ توانسته اند، همگن و همگون ببینند.
در دید و بازدیدهایمان به موضوع شخصیت حضرت فاطمه (س) بپردازیم
حجت الاسلام سهروردی گفت: پیشنهاد بنده این است در نوروز که موضوع صله رحم مطرح می باشد در جریان دید و بازدیدها این فرهنگ به مردم انتقال یابد که درباره حضرت فاطمه صحبت کنند.
وی ادامه داد: از دیگر راهکارها این است که در شهرهای زیارتی شهرداری ها فضایی نمایشگاهی با موضوع معرفی حضرت فاطمه (س) برگزار کنند تا زائران و مسافران در بازدید از این نمایشگاه ها با شخصیت آن بانوی گرامی بیشتر و بهتر آشنا شوند.
وی گفت: باید به مردم بگوییم عزاداری برای ایشان معنایش این نیست که فقط گریه کنند بلکه چنین معنایی دارد که باید با این شخصیت برجسته آشنا شویم.
مهندسی غم و شادی نداریم
این مبلغ بین المللی با بیان این موضوع که ما مهندسی غم و شادی در جامعه نداریم، افزود: مقام معظم رهبری هم همیشه دغدغه مهندسی فرهنگی را داشته و آن را به عنوان یک مطالبه جدی مطرح می کنند و اخیرا نیز در دیدار با اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی این موضوع را مجددا مورد تاکید قرار دادند.
وی گفت: یکی از بحث های مهم حوزه فرهنگ بحث شادی و غم است باید بتوانیم این موضوع را ساماندهی کنیم.
حجت الاسلام سهروردی تصریح کرد: ما مردمی هستیم که روزهای شاد و روزهای غمگین داریم ولی متاسفانه برخی مواقع می مانیم که چگونه شاد باشیم و چگونه غمگین، حتی نهادهای فرهنگی ما مانده اند که اگر به مانند نوروز امسال دو مناسبت این چنین تقارن یافت، چه کنند.
حوزه های علمیه به موضوع فقه و نشاط بپردازند
وی ادامه داد: حوزه های علمیه باید در موضوع بحث فقه و نشاط کار کنند ما امروزه به برکت انقلاب اسلامی در عرصه های مختلف فقه مثل فقه هسته ای یا پزشکی ورود یافته ایم.
وی در پایان تصریح کرد: ما باید بحث نشاط و شادی ها مردم را از منظر فقهی بحث کرده و الگو و سبک بدهیم این مسئله ایست که باید مورد توجه حوزوی ها و نخبگان ما در این عرصه ها پژوهش باشد.
پایان پیام/
نظر شما