به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، شهرستان تالش با وسعت 1427 کیلومتر مربع از شمال به آستارا، از شرق به دریای خزر، از جنوب به رضوانشهر و از غرب به کوه های اردبیل و شهرستان خلخال محدود می شود.
زبان مردم شهرستان تالش تالشی است و این زبان یکی از مهم ترین و کهن ترین زبان های ایرانی به شمار می آید و به اعتقاد اکثر زبان شناسان و صاحبنظران، بقایای زبان مادری را هنوز در خود حفظ کرده است.
تالش از لحاظ اقلیمی و وضعیت تقسیمات کشوری از موقعیت ممتازی بهره مند است، این شهرستان سرسبز، زیبا و حاصلخیز از دو ناحیه جلگه ای و کوهستانی تشکیل شده و اراضی ناحیه جلگه ای آن باغ های میوه و شالیزارهای وسیع برنج را در خود جای داده و محصول آن هر ساله علاوه بر رفع نیازهای محلی به گوشه کنار ایران صادر می شود.
بخش کوهستانی این شهرستان که مسکن چندین هزار خانواده عشایر و دامدار است، مناظره خیر کننده و خیال انگیزی از طبیعت را به نمایش می گذارد و جنگل های سرسبز با انواع پرندگان، علفزاران عطر آگین، چشمه سارانی پر آب و نهر ها و رودهای فراوان گوشه هایی از آن را تشکیل می دهند.
در پرتو شهرت فراوانی که برنج و عسل و لبنیات و گیلاس تالش دارد، نگاهی هم به صنایع دستی تالش اعم از دستی می توان داشت به گلیم و جاجیم و جوراب های پر نقش و نگاری که حاصل رنج و آیینه ذوق و احساس زنان تالشی ست و دنیا نقش ها و رنگ ها و خیال انگیز هر یکشان، داستانی زیبا در نهان دارد و برای مسافران این دیار هدیه و سوغاتی جالب می تواند باشد.
جاذبه های تاریخی تالش
قلعه صلصال لیسار: این قلعه در 18 کیلومتری مرکز شهرستان تالش، در منطقه 'هره دشت' نزدیک ' نونمندان' واقع شده و به صورت دژی بسیار مستحکم با نقش حفاظتی، بر روی تپه ای که حدود 150 متر از اراضی اطراف خود بلند تر است قرار دارد، مصالح این دژ مستحکم، در قسمت باروی آن از سنگ و ساروج بوده و تاسیسات درونی آن از آجر و نوعی ساروج سفید تشکیل شده است. این بنای عظیم که مربوط به دوران سلجوقیان است، از قسمت های گوناگونی نظیر خان نشین، قراول خانه، اصطبل و آب انبار و غیره تشکیل شده که در زمان ایلخانان تا حدی مرمت گردیده است، سبک معماری این قلعه می تواند گویای فرهنگ غنی و تمدنی کهن در منطقه باشد و به عنوان یک اثر تاریخی، حائز اهمیت از دیدگاه توریسم و پژوهش است.
بقعه شاد میلرزان( شاهه میلرزان):این بقعه که اکنون به عنوان یک مسجد و زیارتگاه مهم در شهرستان تالش مورد استفاده قرار می گیرد، در 16 کیلومتری روستای خطبه سرا در ییلاقات شاد میلرزان واقع شده و این بقعه مدفن یکی از عرفای بزرگ قرن هشتم هجری به نام محمود شاه دینوری است که همه ساله افراد زیادی برای زیارت به آنجا مراجعه می کنند و سبک معماری این بقعه نشات گرفته از امکانات محیط طبیعی و فرهنگ معماری شمال کشور است، به طوریکه سقف گنبدی و ضریح آن در وسط بنا واقع شده و ضلع شمالی آن از یک ایوان با ستون های چوبی و شبکه بندی شده به صورت لاچ لنگری تشکیل یافته است.
کاخ سردار امجد: این کاخ در داخل شهر هشتبر واقع شده و از سبک معماری مختلف غربی و سنتی برخوردار استو در حال حاضر سالم و قابل استفاده است،قدمت تاریخی این ساختمان به دوران قاجاریه می رسد و به عنوان یک بنای مهم و شاخص در نامگذاری شهر تالش نیز موثر بوده است به طوریکه این کاخ دارای 8 در بوده( به زبان تالشی ' در' به معنای 'بر'است) و اسم این شهر را هشتبر گذاشتند که به مروز زمان به هشتپر تبدیل شده و اینک در تقسیمات کشوری به شهر تالش موسوم گشته است،بانی این کاخ، سردار امجد، یکی از فرزندان نصراله خان حاکم منطقه ی طوالش و آق اولر در دوره ی قاجار می باشد.
مسجد آق اولر: مسجد تاریخی آق اولر، در فاصله ی 40 کیلومتری بافت روستای آق اولر قرار دارد. این بنا منزل مسکونی شیرخان، پسرعمومی رامبد، نوه سردار امجد بود که وقف مسجد شد.
حمام مریان: این حمام دوره قاجاری در 37 کیلومتری شرق شهرستان تالش و در منطقه ای ییلاقی با ارتفاع 1500 متر نسبت به سطح دریا قرار دارد.حمام مریان به دستور نصرالله خان سردار امجد و توسط معماری از کشور آلمان، بر زمینی شیب دار ساخته شده، مساحت آن 131 مترمربع است و در ساخت آن از مصالحی چون آجر، سفال و ساروج استفاده شده است.
جاذبههای گردشگری تالش
پارک جنگلی و سواحل زیبای گیسوم، مناطق ییلاقی سوباتان و آق اولر، مریان و تنده وین، جاده کوهستانی اسالم به خلخال، دریاچه نئور و مناطق ییلاقی از جاذبه های گردشگری این شهرستان به شمار می روند.
زیارتگاه اماکن مذهبی
بقاع متبرکه آقا سید احمد نال تربه، سید سیاه علم خاله سرا از نوادگان امام موسی کاظم(ع) و بقعه شاه میلرزان
غذاهای محلی
خاله خاطر، وزپته، گزنه پلو، پته، لونگی بادمجان، کله پاچه پلو، ماهی شکم پر، شیرینی(اسپی شیرینی، علی حلوا، شیرینی دوشاب و نان زرین).
پایان پیام/
نظر شما