‫روح هزاران گردشگر دردل اورمان به آرامش می رسد/نگل جاذبه ای بدون دافعه

خبرگزاری شبستان: قرآن تاریخی نگل سنندج، ظرفیتی برای گردشگری مذهبی کردستان است که روزانه روح هزاران گردشگر را به آرامش می رساند.

خبرگزاری شبستان// کردستان


قرآن های تاریخی یکی از مهم ترین جاذبه های گردشگری مذهبی کردستان و همه روزه مخصوصا در ایام نوروز پذیرایی زائران بی شماری است که قرآن تاریخی نگل یکی از این جاذبه هاست و از جایگاه بالایی در بین مردم این دیار برخوردار است.


هزار و چهارصد سال از ظهور اسلام گذشته است اما در روستایی تاریخی نگل قرآنی با قدمتی از صدر اسلام در میام مردمانی پاکدل وجود دارد که دارای جاذبه ای بدون دافعه است.


اینجا در روستای تاریخی نوگل کردستان در سفر به مریوان و سروآباد، هزاران گردشگر لحظاتی هر چند کوتاه با زیارت این قرآن تاریخی در قلب اورمان به آرامش می رسند.


نگل مرکز دهستانی به همین نام از توابع بخش کلاترزان سنندج است که در 65 کیلومتری غرب سنندج و در مسیر جاده سنندج مریوان قرار دارد.


در کتاب های تاریخی حدیقه ناصریه و تحفه ناصریه مطالبی به این شرح آمده است: در یکی از دهات این بلوک که نگل اسم دارد مسیر قدیمی که به مسجد عبدالله عمر یا عبدالله عمران مشهور است و قرآنی در این مسجد هست خیلی بزرگ به خط کوفی نوشته شده است.


در داخل مسجد روستای نگل قرآن خطی از دوران گذشته وجود دارد که بنا به اعتقادات و باورهای مردم یکی از چهار قرآن خطی است که در زمان خلیفه سوم (عثمان بن عفاوان) به رشته تحریر در آمده و به چهار اقلیم دنیا فرستاده شده است.

 


 

به همین دلیل مردم اعتقاد زیادی به این کلام الهی دارند و در حل مشکلات و گرفتاری های زندگی خود از آن یاری می جویند و قسم دروغ به آن را گناهی بزرگ و نا بخشودنی می دانند.


قطع قرآن رحلی بزرگ جلد آن چرمی و رنگ آن قهوه ای تیره است، صفحات قرآن ضخیم و به علت تشابهی که با پوست دارد در بین مردم به پوست آهو شهرت یافته است، خط قرآن کوفی و دارای نقطه و اعراب و در قسمت سر سوره ها و شماره های آیات مطلا و مزین به نقوش گیاهی است.


بر اساس شواهد موجود شیوه نگارش و اعراب گذاری آن احتمالا این قرآن در سده های چهارم یا پنجم ه . ق نگاشته شده است.

 

البته در سال 1370 این قرآن به سرقت رفت که با همکاری مردم منطقه و تلاش شبانه روزی نیروی انتظامی، دزدها دستگیر شدند و در مراسم ویژه‌ای، قرآن را به روستای نگل بر‌گرداندند.
 


بنابر برخی روایات این قرآن حدود هزار سال پیش توسط چوپانی در پای گُلی نوشکفته در همین محل پیدا شده است.

 

در سال 1312 به دستور رضاشاه به تهران منتقل شد تا در موزه نگهداری کنند پس از انقلاب نیز این قرآن دو بار به سرقت رفت، اما دوباره پیدا شد و به سرجای خود بازگردانده شد.

 

علیرغم آسیب هایی که به قرآن وارد شد اما مردم روستا ترجیح می دهند قرآن را در مسجد نگهداری کنند و تمایلی به انتقال آن به موزه ندارند.


قرآن تاریخی نگل یکی از چهار قرآن قدیمی دنیا است


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان، گفت: در این استان بیش از 300 جلد قرآن تاریخی در منطقه وجود دارد و این سازمان تاکنون چهار جلد از قرآن های یاد شده را به ثبت ملی رسانده است.


رسول اشتودان، اظهار داشت: یکی از معروف ترین قرآنهای تاریخی و با ارزش استان کردستان قرآن تاریخی نگل است که در روستایی به همین نام قرار دارد و در طول سال میزبان خیل عظیمی از مردم خود استان و مسافران و گردشگران است.


وی افزود: قرآن تاریخی نگل یکی از چهار قرآن قدیمی دنیا است و بعد از قرآن آستان قدس رضوی با شماره دو به ثبت ملی رسیده است.


مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کردستان، ادامه داد: به همت این اداره کل و برای نگهداری چهار جلد از این قرآنهای ارزشمند استان ویترین هوشمند ساخته شده است.

 

32 هزار زائر در تعطیلات نوروز از قرآن تاریخی و موزه قرآن نگل بازدید کردند


معاون گردشگری میراث فرهنگی و گردشگری کردستان، نیز گفت: همزمان با آغاز تعطیلات نوروز امسال بیش از 32 هزار و 922 نفر زائر و گردشگر در سفر به این استان از قرآن تاریخی نگل و موزه قرآن همین روستا بازدید کردند.


وی ادامه داد: منطقه اورامانات و مریوان در بهار پذیرایی گردشگران بی شماری است و بیشتر مسافران و گردشگران در سفر خود از این قرآن تاریخی زیارت می کنند.


وی افزود: از آنجایی که قرآن نگل برای گردشگران از اقصی نقاط کشور و گردشگرانی از دیگر کشورها دارای جذابیت است، تصمیم گرفتیم که موزه قرآنی را در کنار قرآن نگل ایجاد کنیم تا این گردشگران بتوانند از این موزه نیز بهره مند شوند.


رفع مشکلات روستای نگل موجب جذب بیشتر گردشگران می شود
عضو شورای فرهنگی روستای نگل نیز با اشاره به مشکلات این مکان مذهبی گردشگری گفت: کمبود فضای سبز در محل مسجد قرآن نگل، نبود مهمانسرا برای اسکان مسافران، نبود بازارچه برای صنایع دستی روستایی، عدم وجود پارکینک از جمله مشکلاتی است که همت مضاعف و نگاه تیزبین مسئولان را می طلبد.


اکبر عبدی به وجود اشغال های موجود در روستا اشاره کرد و افزود: قبل از تعطیلات نوروز با همکاری خودجوش 70 نفر از جوانان، سطح روستا را از اشغال های موجود پاکسازی کردیم اما از انجایی که روستای نگل جایگاه دفع زباله ندارد با وزیدن باد تمام اشغال ها به سطح روستا باز می گردد.


وی خواستار ادامه طرح هادی در این روستا شد و از سنگ فرش نامناسب روستا گله کرد و اذعان کرد: روستا نگل با این همه گردشگر با کمبود شدید آب اشامیدنی در فصل گرما مواجهه است و آب اشامیدنی انشعاب گذاری نشده است و هنوز هم از چشمه های قدیمی استفاده می شود.


این عضو شورای فرهنگی روسای نگل افزود: با وجود گاز کشی گاز طبیعی به بسیاری از روستاهای استان ولی متاسفانه روستای نگل هنوز از این نعمت برخوردار نیست و در فصل سرما اهالی با مشکلات عدیده ای در این زمینه مواجهه هستند.


وی عدم وجود بانک را از دیگر مشکلات روستای گردشگری نگل ذکر کرد و افزود: وجود یک پست بانک در این روستا هم برای استفاده زائران و اهالی روستا ضرورت دارد.


وی خواستار رسیدگی مسئولان زیربط به مشکلات این روستای گردشگری مذهبی شد و اظهار امیدواری کرد با رفع مشکلات شاهد بازدید بیشتر گردشگران از این قطب مذهبی کشور باشیم.
 

لازم به یادآوری در روستای تاریخی نگل و مسجد این روستا از سال 82 تا کنون کانون فرهنگی هنری فعالیت دارد و برگزاری کلاس های تلاوت روزانه قرآن، برنامه های فرهنگی مذهبی در مناسبت های مختلف سال و برگزاری جشنواره های هنری و ورزشی از جمله فعالیت های این کانون بوده است.

 

این قرآن هم اکنون با نظارت سازمان اوقاف، توسط هیات امنای مسجد روستا در محفظه شیشه ای ضد گلوله نگهداری می شود.


گزارش از شنو نوری


پایان پیام/
 

کد خبر 356401

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha