خبرگزاری شبستان: مسیحیت در ظاهر دین قالب در کشورهای غربی محسوب می شود اما این مسئله تنها یک روی سکه و اعلام از سوی کلیساهای این کشورهاست چراکه با گذشت زمان گرایش به حضور در کلیساها کاهش یافته و آنچه که امروز می بینیم بیشتر تبلیغات وسیع رسانه های سلطه است که تلاش دارند همچنان مسیحیت فعلی را به عنوان دینی پویا جلوه دهند حال آنکه حقیقت چیز دیگری است و از آنجایی که کلیسا با آموزه های حقیقی خود فاصله گرفته است لذا مردم ترجیح می دهند معنویت را از دریچه دیگر به جز کلیسا ببینند و به آن دست یابند.
در بخش اول گفتگو با حجت الاسلام طباطبایی اشاره شد که مسجد در شاکله دین اسلام از جایگاه رفیعی برخوردار است و این در حالی است که امروز در جوامع غربی دیدگاه پولس جانشین غیرحقیقی حضرت عیسی شده است و هر روز شمار مراجعه کنندگان به کلیسا کمتر می شود. در این فرصت بخش دوم گفتگو با حجت الاسلام و المسلمین دکتر حمید طباطبایی، استاد حوزه علمیه قم و و پژوهشگر حوزه مطالعات ادیان در ذیل می آید.
- تفاوت های فرهنگی و اعتقادی در ظاهر و باطن آموزه های دینی در اسلام و مسیحیت وجود دارد، چه توضیحی در این رابطه و به ویژه در ارتباط با کلیسا و مسجد می توان ارایه کرد با توجه به اینکه هر دوی این ادیان توحیدی هستند.
قطعا تفاوت هایی وجود دارد، برای مثال مسجد در فرهنگ اسلامی بسیار مهم است، اما تمامی مساجد مانند هم نیستند و مسجدی که برای مثال در ترکیه ساخته می شود با مسجدی که در چین ساخته می شود متفاوت است چون فرهنگ ها متفاوت است اما همه در پی یک مفهوم هستند.
مثلا تیزی گنبد مسجد رو به آسمان است که به معنای توحید است و در کلیسا نیز چنین است اما مسئله آن است که در کلیسا می خواهند آموزه های صلیب را بیان کنند که این امر از سنت های غیر مسیحی ایجاد شده است، برای مثال در زمانی که مسیحیت شکل گرفت آیینی به نام «میتراییسم» در ایران وجود داشت که آیین توحیدی نبود بلکه ترکیبی از آیین های مختلف بود. این فرهنگ میتراییسم بر فرهنگ کلیسا تاثیری عمیق داشت، نمونه دیگر نیز مراسم عشای ربانی که متاثر از آیین میتراییسم است. البته درست است که عشای ربانی در کتاب مقدس آمده است اما مدل اجرای آن بر اساس آیین میتراییسم در کلیسا شکل گرفته است.
مثال دیگر در مورد «ناقوس» کلیسا است، زمانی که قرار است مردم جمع شوند ناقوس به صدا در می آید اما سوال آن است که آیا ناقوس بانگ معنویت است؟ از سوی دیگر در اسلام اذان را داریم که بانگ تسبیح است اما بانگ موسیقیایی ناقوس فرهنگی وارداتی از آیین میتراییسم است.
در کتاب مقدس 150 مزمور و سروده از داوود نبی وجود دارد که در مزمور 149 در مورد آخرالزمان بحث جالبی دارد که حضرت داوود می گوید: اشخاصی در آخرالزمان وارثان زمین می شوند؛ بعد در مورد ویژگی این افراد می گوید که از جمله ویژگی آنها تسبیح بلند خدا در دهان آنان و شمشیر دو دمه در دستانشان است. بنابراین حتی با این تفسیر نیز کلیسا از تسبیح گفتن دور شده است و لذا راه های مختلفی را به کار می برد تا مردم را به خود جذب کند.
- و همین دوری مردم از کلیسا، روش های تبلیغ بعضا متفاوت با مضامین دینی را وارد کلیساها کرده است؟
دقیقا، مثلا در غرب برای جذب مردم در سردر کلیساها نوشته شده است «شراب مجانی». این در حالی است که بر اساس کتاب مقدس شراب حرام است اما کلیسا برای جذب افراد چنین می کند تا جمعیت حاضر در کلیسا را افزایش دهد. حال آنکه در کتاب مقدس بین بیست تا سی آیه در مورد ممنوعیت شراب داریم.
حال کشیش حاضر در کلیسا برای جذب می گوید شراب مجانی موجود است و از روش غیر دینی استفاده می کند و به بیان دیگر رسیدن به هدف را با وسیله توجیه می کند در حالیکه در دین اسلام کسی که شراب بخورد نمی تواند حتی وارد مسجد شود و این نشان از نقش اساسی شریعت در همه آموزه های اسلامی و از جمله در مسجد است.
بنابراین در روش تبلیغ هیچ خط قرمزی در کلیساها وجود ندارد، مثلا کشیشی داریم که در کلیسا دارد برنامه اجرا می کند، او با تیپ شلوار جین و در حالی که دست ها و گردن اش پر از خالکوبی است برنامه هایی که مربوط به آیین های شیطان پرستی است را اجرا می کند در حالی که مسجد محلی برای مبارزه با شیطان است حال تصور کنید در مسیحیت با چنین کلیساهایی گویی شیطان فرد را وسوسه می کند به کلیسا برو!
- و این رفتار در حالی است که مسجد، کلیسا و صومعه مکان های مقدسی است که به کرات در مورد آنها روایات متعددی در ادیان توحیدی وجود دارد.
بله، پیامبر اسلام(ص) در جنگ ها دستور می داد که به صومعه ها حمله نشود و به راهب ها و راهبه ها کاری نداشته باشند، در حالی که امروز تقدس کلیسا در غرب از میان رفته است و جز مراسم نمادین شیطان پرستی و موسیقی های حرام نمی توان چیز دیگری را در کلیسای غربی مشاهده کرد.
اسلام وقتی بحث کلیسا را مطرح می کند می گوید قرار است که محل عبادت باشد و همین امر سبب شد تا کلیسا نقطه امنی برای مسیحیان در طول جنگ های صلیبی باشد اما زمانی که مسیحیان به مسلمانان حمله کردند و مردم وارد بیت المقدس شدند امان نامه دادند و مردم در را باز کردند اما مسیحیان حمله کردند و به طوری دست به کشتار زدند که طبق گفته خودشان تا زانوی اسب هایشان در خون مسلمین غلطیده بود.
- فارغ از این مسئله دیگری که وجود دارد کارکردهای مسجد و کلیسا در طول تاریخ است، گویی کلیسا تنها در یک دوره خاص کارکرد داشته است. نظر شما در این باره چیست؟
بله، در واقع اگر برای مثال یک مسلمان به مسجد نرود مسجد کارکرد خود را از دست نمی دهد و چیزی نمی تواند جایگزین کارکرد مسجد شود در حالی که وقتی فردی مسیحی به کلیسا نرود هیچ چیز باقی نمی ماند. در واقع در منابع مسیحی کلیسا به عنوان جای مقدس بیان نشده است هرچند که شخصیت های مسیحی خلاف آن را می گویند در حالی مسجد فی نفسه مقدس است.
مثلا فردی به کلیسا می رود و موسیقی های مختلفی را می شنود و پیش خود می گوید قطعا اگر در خانه ام بنشینم و فلان موسیقی یا نمایشنامه را ببینم و بشنوم مقدس تر هستم تا اینکه به چینین کلیسایی بروم لذا می بینیم که میزان استقبال از کلیسا روز به روز کمتر شده است.
اما اگر یک مسلمان به مسجد نرود کارکرد مسجد از دست نمی رود و چیزی نمی تواند جایگزین کارکرد مسجد شود چراکه مسجد عجین با فرهنگ اسلامی است.
امروز در انگلستان دغدغه تغییر دین مضاعف شده است، چهار میلیون مسلمان در انگلیس زندگی می کنند و پیش بینی شده است که مسیحیت در سال 2020 به اقلیت برسد، چندی قبل مجلس انگلستان تصویب کرد تا با توجه به استقبال کم مردم از کلیسا فروش کلیسا جایز است اما به شرطی که مسجد نشود چراکه ساختمان بلند کلیسا هیچ کاربری نداشت و تنها خریداران مسلمین بودند که کلیسا را تبدیل به مسجد می کردند و لذا این قانون تصویب شد که همین امر حکایت از این دارد که کلیسا کارکرد خود را از دست داده است.
پایان پیام/
نظر شما