موسیقی نواحی بخش مهمی از رویدادهای تاریخی را در خود پنهان دارد

جهانگیر نصراشرفی، با بیان اینکه موسیقی نواحی با اهمیت‌ترین موسیقی کشور است، گفت: موسیقی نواحی ایران یک موسیقی صرف نیست بلکه بخش مهمی از رویدادهای تاریخی را در خود پنهان دارد که باید از نظر علمی بررسی شود.

به گزارش خبرنگار شبستان، جهانگیر نصراشرفی، دبیر هفتمین جشنواره موسیقی نواحی در نشست خبری این جشنواره که صبح امروز 13 اردیبهشت در تالار وحدت برگزار شد، با بیان این مطلب گفت: موسیقی نواحی از جمله ژانرهای موسیقی است که توجه چندانی به آن نمی‌شود و اگر اندکی به آن توجه می‌شود به دلیل وجود رسانه‌هاست و اگر بخواهد مسیر بهتر و جلب توجه مخاطبان بیشتری را نیز به همراه داشته باشد، باید همه ابعاد رسانه‌ای شود.

 

اشرفی افزود: من همیشه ذهن مخاطبان را ارجاع می‌دهم به این امر که موسیقی نواحی ایران یک موسیقی صرف نیست بلکه بخش مهمی از رویدادهای تاریخی را در خود پنهان دارد.

 

وی تصریح کرد: موسیقی نواحی کارکرد گسترده‌ای دارد، از گذشته‌ بسیار دور شاخصه‌های مهمی چون شاهنامه‌خوانی، انتقال ادبیات خنیایی در میان اقوام مختلف ایرانی نوعی داد و ستد فرهنگی را به همراه داشته است.

 

دبیر هفتمین جشنواره موسیقی نواحی، بیان داشت: موسیقی نواحی با اهمیت‌ترین نوع موسیقی در ایران است که باید به آن پرداخت و از لحاظ علمی آن را مورد بررسی قرار داد.


وی گفت: موسیقی قومی عشایری ایران به لحاظ محتوا و مضمون از فرهنگ‌ها و خرده فرهنگ‌های متنوعی تشکیل شده که هر کدام سلسله شاخص‌های تاریخی را دنبال می‌کنند و اگر قرار بود با این گستردگی جشنواره را برگزار کنیم کارمان سخت می‌شد. در حالی که هدف ما برپایی یک جشنواره کاملا تخصصی بود و ترجیح دادیم با توجه به زمانی که در دست داریم تمرکز خود را بر یک موضوع قرار دهیم به طوری که در این جشنواره شما موسیقی کسب و کار و یا موسیقی جشن و سرور را نخواهید شنید بلکه صرفا بر موسیقی خنیایی متمرکز شده‌ایم.

 

اشرفی خاطرنشان کرد: ترجیح دادیم به جای آنکه به موضوعات متنوعی سرک بکشیم بدون آنکه به نتیجه خاصی برسیم ،تنها یک موضوع را انتخاب کنیم. در این مسیر ناچار شدیم برخی از ژانرها را نادیده بگیریم اما توجه داشته باشید که موسیقی بخشی‌ها و یا عاشیق‌ها در همین داستان‌های خنیایی خلاصه شده است و این موضوع یکی از پایه‌های اصلی موسیقی قومی و عشایری را شکل می‌دهد.

 

وی با معرفی موضوع مورد بررسی در این دوره از جشنواره موسیقی نواحی عنوان کرد: برای آنکه فاصله و تمایزی با جشنواره‌های دیگر و همچنین دوره‌های پیشین جشنواره نواحی داشته باشیم داستان‌های خنیایی را در چهار بخش مورد بررسی قرار می‌دهیم. در بخش نخست خنیا گران سالخورده‌ای که تا کنون در جشنواره‌ها کمتر شرکت داشته‌اند و دو تا سه نسل از هنرمندان موسیقی نواحی را تربیت کرده‌اند به اجرا می‌پردازند.

 

نصر اشرفی همچنین از تشکیل یک تیم حرفه‌ای برای استخراج مجموعه ادبیات خنیایی خبر داد و افزود: این گروه قرار است از زبان‌ها و گویش‌های مختلف فارسی، مجموعه ادبیات خنیایی را استخراج کنند که امیدواریم این کتاب در جشنواره‌های آینده ارائه شود و به عنوان منبع کاملی از ادبیات خنیایی در اختیار علاقمندان این رشته قرار بگیرد.

 

وی با معرفی دیگر بخشهای جشنواره‌ی موسیقی نواحی،افزود: برپایی کارگاه‌های آموزشی بر مبنای داستانهای خنیایی در دانشگاه تهران و همچنین سلسله جلسات سخنرانی درباره مبانی ساختاری داستان‌های خنیایی در خانه موسیقی از دیگر بخشهای این جشنواره است که در کنار اجرای عمومی گروه‌ها در تالار وحدت و رودکی کامل می‌شود. ما تلاش کرده‌ایم فضای اجرای این گروه‌ها منطبق با فضای موسیقی خنیایی باشد.

 

 

این پژوهشگر موسیقی نواحی همچنین از حضور یک گروه موسیقی فولک از کشور نروژ خبر داد و افزود: این گروه شکل ویژه‌ای از داستان پردازی کلاسیک قرون وسطایی را روایت می‌کنند که به لحاظ قدمت موضوع جای توجه ویژه‌ای دارد. آنها قرار است همراه با موسیقی و عروسک روایت خود را ارائه دهند و از این جهت قرار است مقایسه‌ای میان داستان‌های کلاسیک اروپایی و ایرانی داشته باشیم.

 

وی تصریح کرد: موسیقی نواحی یک موسیقی کاربردی است و از ذات فعالیت‌های اجتماعی و معیشتی سرچشمه می‌گیرد لذا وقتی ساختارهای معیشتی، فکری و اجتماعی در جامعه‌ای از بین می‌رود و تفاوت می‌کند پس طبیعی است که مخاطب آن نیز کاسته شود اما آنچه به ما مربوط می‌شود مسئولیت‌های همه جانبه‌ای برای شناسایی، ثبت و ضبط این موسیقی است.

 

دبیر جشنواره‌ی موسیقی نواحی در پایان تصریح کرد: ظرفیت‌های موسیقی نواحی ایران به اندازه‌ای است که یک جشنواره در طول سال برای آن کفایت نمی‌کند، اما اگر عنوان جشنواره را از آن بگیریم و در طول سال کنگره‌ها و اجراهای مختلفی را به آن اختصاص دهیم شاید این استمرار در جشنواره نواحی ایجاد شود اما اگر بخواهیم از این جشنواره تا جشنواره بعدی تنها مبتنی بر پژوهش کار کنیم، نیاز به زمانی داریم که یک سال برای آن کفایت نمی‌کند.

 

مجید لطیفی سرشت ـ دبیر اجرایی جشنواره ـ نیز با ارائه آمار و توضیحاتی درباره هفتمین جشنواره موسیقی نواحی بیان کرد: امسال جشنواره به طور همزمان در تهران و کرمان برگزار می‌شود و سالن‌های رودکی، وحدت، خانه موسیقی و دانشگاه تهران در این شهر و دو سالن عماد و خانه شهر در کرمان میزبان جشنواره هستند.

 

به گفته او، 182 هنرمند از اقصی نقاط کشور شامل 7 گروه اجرایی، 9 سخنران و 53 هنرمند و میهمان از کشورهای دیگر در این جشنواره حضور دارند و در نهایت بیست نوبت اجرا در تهران و شش نوبت در کرمان برای این جشنواره تدارک دیده شده است.

 

او درباره تهیه بلیت‌های جشنواره نیز توضیح داد: بلیت‌ها امروز در کمیته بلیت جشنواره واقع در طبقه هفتم تالار وحدت قابل ارائه است و دانشجویان رشته موسیقی با ارائه کارت دانشجویی و هنرمندان با ارائه کارت خانه موسیقی می‌توانند از بلیت‌های رایگان استفاده کنند.

 

لطیفی سرشت، ضبط اجرای گروه‌ها در طول جشنواره را نیز از دیگر دستاوردهای این دوره دانست و افزود: تمامی اجراها در سالن‌های کرمان و تهران ضبط می‌شود و علاوه بر آن 25 هنرمند انتخاب خواهند شد تا فیلم‌های مستند حرفه‌ای از هنرمندان پیشکسوت و سالخورده موسیقی نواحی تهیه کنند.

 

پایان پیام/

کد خبر 35847

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha