خبرگزاری شبستان: تفاوت هایی که بعضا در اسلام میان زن و مرد دیده می شود سوالاتی را در ذهن بشر ایجاد کرده و گاه نیز ملعبه ای است در دست دشمنان تا آن را چماقی بر سر حقانیت اسلام کنند از این رو در گفتگو با حجت الاسلام سیدعلیرضا حسینی، دکترای علم حقوق و کارشناس کلام گفتگویی در خصوص محدودیت هایی که در اسلام برای زن ترسیم شده است، انجام داده ایم که از نظرتان می گذرد:
آنچه در برآیند کلی با نگاه به برخی از فرامین و قوانین دین اسلام به نظر می رسد، وجود محدودیت هایی برای زن است که می توان به مسائلی همچون حضور کمتر او در اجتماع، عدم واگذاری منصب قضاوت به وی، رعایت حجاب و ... اشاره کرد؛ آیا این موضوع با همه جانبه بودن و عادلانه بودن قوانین اسلامی در تضاد نیست؟
اسلام دینی است که با فطرت بشر سازگار است و معنای آن این نیست که همه مردم دنیا دارای یک نوع فطرت و خلقت هستند؛ خدا در سوره روم آیه 30 می فرماید:" " فَأَقِمْ وَجْهَکَ لِلدِّینِ حَنِیفًا فِطْرَةَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْهَا لَا تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذَلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ وَلَکِنَّ أَکْثَرَ النَّاسِ لَا یَعْلَمُونَ؛ روی خود را متوجه آئین خالص پروردگار کن این فطرتی است که خداوند انسانها را بر آن آفریده دگرگونی در آفرینش خدا نیست این است دین و آئین محکم و استوار ولی اکثر مردم نمیدانند."
مراد از دین در اینجا اعم از اعتقاد و احکام است اما مرد و زن در خلقت هم از نظر جسم و هر از نظر روح متفاوت هستند، آنچنان که اسلام حقوق زن را مناسب با روحیه و فطرتش مراعات کرده، هیچ قانونی در جهان حق زن را رعایت نکرده است با وجود این که دنیا به این اختلاف عملا اعتراف دارد و مشاهده می کنیم برای دفاع از حقوق زن قانون وضع می کنند، اما برای دفاع از قانون مرد قانونی وضع نمی شود.
شاید به این دلیل که به نظر می رسد، کمتر حقوق مردان ضایع شده و زنان بیشتر از محدودیت و ضایع شدن حق گلایه مند هستند؛ با این توصیف دیگر نیازی به وضع قانونی برای دفاع از حقوق مردان دیده نمی شود، درست است؟
این جمله تا حدودی درست است البته نه تمام آن به این صورت که به واسطه این که زن ها در خلقت لطیف هستند و با عاطفه و احساساتی و لطیف تر از مردان خلقت شده اند، مرد به طور طبیعی نسبت به زن خشن است و خود می تواند از حقوق خود دفاع کند و ممکن است نسبت به زن جفا کند و به این جهت دنیا این مطلب را فهمیده که زن و مرد از نظر خلقت، روحیه متفاوت دارد.
اما در عمل غرب و آنها که از قوانین اسلام دور هستند، ادعای تساوی حقوق بین زن و مرد می کنند و از تفاوت های جسمی و روحی زن و مرد غفلت دارند اما در عمل در دنیا آنهایی که به اسلام معتقد نیستند و داد تساوی حقوق می زنند، باید دید در کشورهای آنها تا چه اندازه رییس جمهور یا وزیر زن وجود دارد اما از آن طرف می بینیم در زمینه تبلیغات، سوء استفاده کردن از لطافت و جذابیت زن چقدر دنیای غرب و آنهایی که با اسلام آشنا نیستند، برای منافع اقتصادی، مالی و شهوانی مردان رایج است و این ظلمی است که در غرب به زن می شود.
اسلام با توجه به اختلاف ارگانیسم زن و مرد و تفاوت گرایش ها و فطرت ها و روحیه آن دو، قوانین را به گونه ای تنظیم کرده که به بهترین وجه حقوق زن رعایت شده است. قوانین اسلام به هم پیوستگی ناگسستنی دارد.
اما خصوصیتی در زن ها وجود دارد که او به طور طبیعی دوست دارد، خود را به نمایش بگذارد. نگاه کنید در دنیا کشورهایی که به دین و اخلاق توجه ندارند، می بینید که مردان آستین بلند، یقه بسته، کراوات زده، پاچه های شلوار بلند، اما خانم ها آستین ها کوتاه، یقه باز، دامن کوتاه و ... چرا زن چنین است و مرد چنان؟ چرا جوراب هایی که برای زن ها درست می شود پانما و نازک است و مردها غالبا جوراب ضخیم می پوشند؟ این طبیعت زن است که خود را آرایش کرده و به نمایش گذارد. اما این روحیه که خدا برای زن قرار داده، برای گرم کردن کانون خانواده است نه برای هوس بازی مردان هرزه ای که به تعبیر قرآن "فی قلوبهم مرض" است. لذا اگر این نوع گرایش و آرایش قانون مند شد، آن هدفی که برای آن فطرت زن قرار داده شده، به آن هدف می رسد و اگر قانونمند نشد، یعنی این نمایش ها و خودآرایی ها برای عموم شد، نه مخصوص خانواده، هم جامعه به تباهی کشیده می شود و هم خانواده. لذا به این جهت به زن می گویند حجاب را رعایت کند و این مصونیت است برای زن نه محدودیت. این احترام به زن است که او را از معرض هوس بازی یک عده افراد هرزه نجات دهند و نگاه دارند و خود او نیز از بی بند و باری و هرزگی حفظ شود.
به چه دلیل این محدودیت برای مرد قرار داده نشده است؟
از جهت علمی ثابت شده است که اغلب مردان با نگاه تحریک می شوند و زن ها با لمس کردن. به این جهت مرد لازم نیست حجاب کند و باید چشم خود را از نامحرم حفظ کند و این موضوع در اسلام به مرد تاکید شده است؛ از طرفی دیگر تکلیف اقتصادی برای زن دشواری به وجود می آورد و به این جهت تکالیف مالی که نیاز به فعالیت اجتماعی دارد از عهده او برداشته شده و مرد موظف شده است نیازهای زن را برطرف کند. لذا وقتی در قوانین و احکام اسلامی دقت می کنیم، متوجه می شویم تا چه اندازه اسلام برای زن حرمت قائل شده است.
همچنین، به مردان سفارش شده است که با زنان برخورد و رفتار محترمانه و با لطافت داشته باشند؛ در این خصوص از قول معصوم (ع) در کتاب بحارالانوار نقل شده است: از شما کسانی که ما اهل بیت (ع) را دوست دارند که به زنان مهربان تر باشند.
یا در روایت دیگری از حضرت علی (ع) در نهج البلاغه نقل شده است: إِنَّ الْمَرْأَةَ رَیْحَانَةٌ وَ لَیْسَتْ بِقَهْرَمَانَة؛ همانا زن گل است و قهرمان نیست.
لذا اسلام برخی مشاغل مانند قضاوت کردن که با مرافعات و خشونت و جنایت و جنایتکاران سر وکار دارد، را از عهده زن خارج کرده و این یک نوع حمایت از اوست.
اما نکته دیگر آن که در هر یک از قوانین که در اسلام میان زن و مرد تفاوت گذاشته شده، این تفاوت ها با تساوی حقوق منافاتی ندارد، همانطور که در مباحث حقوقی همان قدر که مرد حق مالی دارد، تکلیف مالی هم دارد و شاید سهمیه اقتصادی زن کمتر است، اما وظایف او هم کمتر است. به تعبیر دیگر به اندازه ای قوانین اسلام دقیق و حساب شده وضع شده اند، که با واکاوی آنها جای اعتراضی نمی ماند.
پایان پیام/
نظر شما