معرفی «اندیشه های علامه طباطبایی در المیزان» به جامعه علمی بین الملل

این همایش از طرف گروه تفسیرو علوم قرآن موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) با همکاری 28 مرکز علمی دانشگاهی و حوزوی در داخل و خارج کشور به سه زبان فارسی، عربی و انگلیسی به مدت 3 روز در تهران و قم برگزار می شود.

حجت الاسلام حسن شکرالهی، دبیر اجرایی همایش بین المللی « اندیشه‌های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان » در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان درباره این همایش گفت: این همایش به همت گروه تفسیر و علوم قرآن موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره)‌ با همکاری سایر گروه های موسسه و همچنین مراکز علمی و پژوهشی داخل و خارج کشور، 22 تا 24 آبان ماه سال جاری برگزار می‌شود.

وی هدف از برگزاری این همایش را معرفی هرچه بیشتر اندیشه های علامه طباطبایی و نشر این آراء عنوان کرد و افزود: هدف اصلی از برپایی این همایش شناسایی و تعیین اندیشه‌های علامه در تفسیر المیزان در حوزه علوم انسانی و اسلامی است. تفسیر المیزان تفسیر بی نظیری است که مرحوم علامه به شیوه « تفسیر قرآن به قرآن» آن را نگاشته و در ذیل تفسیر آیات بسیاری از معارف والای اسلامی را نیز بیان کرده است که امروزه شامل علوم انسانی نیز می‌شود.
 

حجت الاسلام شکر الهی گفت: اندیشه‌های مطرح شده در المیزان می تواند پاسخگوی بسیاری از نیازهای علمی امروز ما در علوم انسانی باشد. با توجه به این جایگاه و اینکه حق این تفسیر ادا نشده و اندیشه‌های علامه آنگونه که باید در سطح اجتماع حتی جامعه علمی کشور معرفی نشده است، تصمیم گرفته شد که در قالب این همایش گوشه‌ای از این هدف تامین شده و مبدایی باشد برای سایر برنامه‌ها و طرح‌هایی که موسسه در آینده آن را برگزار می‌کند.

دبیر اجرایی همایش تصریح کرد: همایش بین المللی «اندیشه های علامه طباطبایی در تفسیر المیزان» به مدت سه روز در آبانماه سال جاری با بیش از 700 محور علمی که در ذیل 25 محور اصلی شاخه‌بندی شده ، و به سه زبان انگلیسی و عربی برگزار می شود که مقالاتی نیز به زبان های عربی، انگلیسی به دبیرخانه همایش ارسال شده است.

وی در خصوص حضور مهمانانی از کشورهای خارجی دراین همایش تاکید کرد: مهمانانی از کشورهای عربی و سایر کشورها برای شرکت در همایش دعوت شده است که امیدواریم در روزهای برپایی همایش از اندیشمندان و شخصیت‌های علمی خارج از کشور نیز استفاده کنیم علاوه بر این بتوانیم در یک برنامه دوسویه اهداف تبلیغی و ترویجی را نیز تامین کرده و اندیشه‌های علامه طباطبایی را به جامعه علمی و بین الملل معرفی کنیم.

حجت الاسلام شکرالهی در رابطه با مقالات ارسال شده به دبیرخانه همایش خاطرنشان کرد: یکی از مهمترین برنامه ها برای تحقق اهداف همایش، دریافت مقالاتی است که فرصت ارایه مقالات طی دو مرحله تمدید شد و پس از پایان فرصت ارایه مقالات بیش از 500 مقاله به دبیرخانه همایش رسیده است. با توجه به استقبال خوبی که از محورهای همایش در زمینه ارایه مقالات صورت گرفت، در حال ارزیابی مقالات رسیده به دبیرخانه هستیم و تقریباً در همه محورهای همایش مقالاتی ارایه شده است.

برپایی پیش همایش‌هایی در مراکز داخل و خارج کشور از دیگر برنامه هایی بود که شکرالهی به آن اشاره کرد و افزود: بیش از 20 مرکز دانشگاهی و حوزوی در داخل کشور و 8 مرکز در خارج از کشور به عنوان مراکز همکار در برپایی این همایش ما را یاری می‌کنند. برپایی چند پیش همایش در مراکزی که برای همکاری اعلام آمادگی کرده‌اند از جمله برنامه هایی است که ستاد برگزاری همایش نسبت به آن اقدام کرده است و در همین راستا نخستین پیش همایش دیماه سال 92 در موسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی (ره) دومین پیش همایش با موضوع « زن در اندیشه علامه طباطبایی (ره)» سوم اردیبهشت در دانشگاه الزهرا(س) تهران و سومین پیش همایش 4 اردیبهشت در پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی با موضوع «روش تفسیر قرآن به قرآن علامه طباطبایی (ه) » برگزار شد.

وی در ادامه خاطرنشان کرد: این پیش همایش‌ها شامل سه سخنرانی علمی و میزگرد همراه با پرسش و پاسخ است که علاوه بر تهران و قم همایش هایی نیز در مشهد، اصفهان، شیراز و تبریز برگزار می‌شود که برخی از آنها قطعی شده و برخی در حال برنامه‌ریزی است.
دبیر اجرایی همایش با بیان این که جمعی از بزرگان حال حاضر حوزه، از شاگردان علامه طباطبایی هستند گفت: مراجع و بزرگانی مانند آیت الله جوادی آملی، آیت الله سبحانی، آیت‌الله مکارم شیرازی و آیت‌الله مصباح یزدی (مدیرموسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی) همگی از شاگردان مرحوم علامه طباطبایی بوده اند که کمیته علمی و مسئولان برپایی همایش برنامه‌ای برای دیدار با این بزرگان و سایر مراجع عظام تقلید دارند. علاوه بر برنامه ملاقات کمیته علمی و مسئولان همایش با این بزرگان برخی از آنها نیز در همایش حضور خواهند داشت و برخی نیز پیامهایی را به همایش داشته‌اند که در خلال همایش قرائت می‌شود. در همین راستا چند تن از شخصیت‌های خارجی و اندیشمندان غربی نیز برای حضور در همایش شناسایی و مکاتبه هایی با آنها انجام شده است که در صورت قطعی شدن حضور آنها، اسامی آنها اعلام می‌شود.

وی تصریح کرد: آیین افتتاحیه و اختتامیه همایش در روزهای 22 و 24 آبان، در قم و روز دوم همایش که 23 آبانماه است در تهران برگزار می‌شود. با توجه به اینکه این همایش سطح علمی و پژوهشی دارد و درجه علمی و پژوهشی آن از طرف وزارت علوم تایید و اعلام شده، مقالات نیز در ارزیابی ها باید دارای درجه علمی پژوهشی باشند اما با توجه به اینکه سایر مقالاتی که درجات پایین‌تری در ارزیابی کسب می‌کنند، به هر حال حاوی مطالب و موضوعات علمی و قابل توجهی هستند برنامه ریزی شده است که یا به صورت مجموعه مقالات و یا در مجلات علمی ترویجی چاپ و منتشر شوند. اما مقالاتی که در صحن همایش ارایه می‌شوند مقالاتی هستند که در میان سایر مقالات علمی و پژوهشی، برتر شناخته می‌شوند و با توجه به اینکه بخشی از ساعات همایش به برگزاری کمیسیون‌های تخصصی و برنامه‌های جانبی اختصاص یافته است در میان مقالات برتر علمی و پژوهشی نیز اولویت بندی انجام می‌شود.

حجت الاسلام شکرالهی ضمن بیان سایر طرح و برنامه های موسسه امام خمینی(ره) در این راستا تصریح کرد: موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی (ره) به منظور بزرگداشت تفسیر المیزان و مقام مرحوم علامه طباطبایی طرح کلانی را با عنوان «تدوین تفسیر موضوعی بر اساس تفسیر المیزان» برنامه‌ریزی کرده است. یک کار مقدماتی بسیار مهم برای تدوین این تفسیر موضوعی طرحی است به نام «تصنیف موضوعی المیزان» که در آن محتوای المیزان در 30 محور اصلی تحصیل می‌شود به گونه ای که برای پژوهشگرانی که در آینده در انجام کارهای علمی و تحقیقاتی خود در موضوعات مختلف به دنبال نظرات علامه باشند، با استفاده از این طرح به راحتی به نظرات و آراء علامه دسترسی داشته باشند.

وی خاطر نشان کرد: برای این کار 70 محقق زیرنظر اساتید ناظر در حال کار مطالعاتی و تحقیقاتی هستند که این پژوهشگران تمام 20 جلد المیزان را مطالعه کرده و هر جا حضرت علامه مطلبی در رابطه با موضوع خاص هر فرد عنوان کرده باشد فیش برداری و کد گذاری می‌کنند. این فیش‌ها در یک نرم‌افزار جمع‌آوری می‌شود که از این طریق مراجعه به موضوعات مختلف سهل و آسان باشد. این کار همزمان و در عرض برنامه همایش در حال اجراست و امیدواریم بتوانیم اولین نسخه نرم‌افزاری طرح «تصنیف موضوعی المیزان» را همزمان با همایش رونمایی کرده و به سمت «تفسیر موضوعی براساس تفسر المیزان» پیش رویم.
پایان پیام/

 

 

کد خبر 361978

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha