آیت الله قرهی، موسس حوزه علیمه حضرت مهدی (ع) تهران در گفتگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان گفت: لیله الرغائب یکی از زمانهای بسیار مهم برای عبادت شمرده می شود چرا که ماه رجب ماه شستشوی گناهان و رجب نهری در بهشت است. طبیعی است که پیش از ورود به ضیافت الهی باید خود را پاک و طاهر کرد همچنان که وقتی در زندگی دنیا ما را به مهمانی دعوت میکنند اول خود را آراسته کرده لباس نو بر تن میکنیم و بعد به مهمانی میرویم.
شب بخشش و عطای فراوان خدا بر مردم
وی با بیان این که رجب ماه شستشوی گناهان، شعبان ماه پوشیدن لباس تقوا و رمضان ماه ضیافت الهی است، تصریح کرد: این ماه فضایلی دارد از جمله اینکه شب جمعه اول آن که لیله الرغائب نامیده می شود شبی خاص است. نفس شب جمعه به خودی خود فضایلی دارد از جمله اینکه از غروب شب جمعه منادی در آسمان ندا می دهد که دربهای رحمت الهی همه باز است کیست که استغفار و توبه کند؟ بنابراین شب جمعه اول ماه رجب «نور علی نور و نور فوق نور» میشود. لذا ویژگی خاصی نیز بر آن مترتب است.
این استاد اخلاق در ادامه به معنای لغوی «رغایب» اشاره کرد و گفت : «رغیبه » به معنای چیزی است که مورد میل و رغبت باشد و معنای دیگر آن عطا و بخشش فراوان گفته شده بنابراین شب جمعه اول رجب شبی است که در یک معنا میل و توجه به عبادت از ناحیه انسانها زیاد خواهد بود و به معنای تمایل داشتن برای رفتن به در خانه خداست و معنای دیگر آن شبی است که در آن پروردگار عالم بخشش و عطای فراوانی برای انسانها قرار میدهد.
وی تصریح کرد: این ماه را «اصب» نیز می نامند، «صب» به معنای ریختن است و وجه تسمیه رجب به این نام آن است که گناهان انسان در این ماه میریزد. پروردگار عالم میخواهد دریچهای را برای انسانها باز کند تا خود را برای بندگی آماده نمایند. یعنی یک تمرین عالی برای بندگی است تا انسان بتواند در شب های ماه رمضان توفیق عبادت و شبزندهداری بیابد و با ریختن گناهان در این شب و نزول رحمت الهی، از توفیقات الهی بهرهمند شود.
نماز لیله الرغائب؛ همدم خوشرو و شیرین زبان انسان در قبر
وی خاطر نشان کرد: لذا اعمال مخصوصی نیز برای آن قرار دادهاند. سیدبن طاووس در «اقبال» و علامه مجلسی در اجازهای که «ابی زهره» آن را نقل میکند، فضیلتهای بسیاری برای این شب بیان کردهاند. از جمله این شب به گونهای است که نمازی که در آن خوانده میشود هنگامی که انسان در قبر گذاشته شود خداوند ثواب آن نماز را به بهرین شکل به سوی او میفرستد تا همدم او در تنهایی قبر باشد.
آیت الله قرهی با اشاره به وحشت و سختی قبر برای انسان خاطرنشان کرد: یکی از ترسناکترین لحظات انسان لحظه ای است که وارد قبر می شود از همین رو از قبر به عنوان «بیت الوحشت» نیز نام برده شده و در تنهایی قبر انسان می ماند و اعمالش!! لذا این نماز همدم خوبی برای او خواهد بود. نقل است که در این هنگام ، نمازی که انسان در لیله الرغائب خوانده است به شکل یک چهره نورانی و گشاده بر انسان واردد شده و با زبان شیوا و شیرین با او سخن میگوید وقتی فرد میت از او سوال میکند که تو کیستی؟ میگوید: من ثواب نمازی هستم که در لیله الرغائب خواندی !!
تنها تالی تلو لیالی قدر در طول عمر انسان
آیت الله قرهی گفت: این شب آغاز دوری از غفلت است. از پیامبر گرامی اسلام صل الله علیه وآله روایت است که فرمودند از این شب (اولین شب جمعه رجب) غافل نشوید که فرشتگان آن را «لیله الرغایب» نامیدهاند و این نامگذاری به این دلیل است که هنگامی که اندکی از شب میگذرد هیچ فرشته و ملکی در آسمان و زمین باقی نمیماند مگر در کعبه و اطراف کعبه جمع میشوند.
از این رو «لیله الرغائب» را تالی تلو «لیله القدر» می دانند و اولیای بزرگ و عرفای عظیمالشان حسب این روایت نورانی از پیامبر صل الله علیه وآله چنین بیان میکنند که لیله الرغایب تالی تلو شب قدر است.
مدیر حوزه علمیه حضرت مهدی (ع) در ادامه برخی از وقایع غیبی در لیله الرغائب را تشریح کرد و افزود: همانگونه که در لیله القدر «تنزل الملائکه و الروح» اتفاق میافتد، لیله الرغایب نیز نزد علما و عرفا چنین حالتی دارد. آنها لیله الرغائب را تالی تلو شب قدر میدانند که خدا در آن شب به فرشتگان میفرماید که هر چه میخواهید از من درخواست کنید و فرشتگان عرضه میدارند که از روزهداران رجب بگذر و گناهان آنان را ببخش.
وی گفت: به همین دلیل است که برخی از علمای بزرگ و عظیم الشان از جمله عارف کامل واصل آیت الله «آمیرزجواد آقای ملکی تبریزی » در «المراقبات» مینویسد که انسان بهتر است در این شب بیدار باشد و مراقبه کند و زیاد بر فرشتگان صلوات بفرستد. چون آنها برای ما دعای میکنند و خوب است که ما هم برای آنها درود بفرستیم.
این شب آغاز آشتیکنان با پروردگار عالم و آغاز تطهیر روح است همانگونه که جسم را شستشو میدهیم روح هم در رجب باید شستشو شود. اولیای خدا نقل میکنند که اگر کسی رجب را از دست بدهد به خصوص اگر از «لیله الرغایب» غافل شود چه بسا از ماه رمضان نیز غافل شود.
غفلت از رجب غفلت از رمضان را هم به دنبال دارد
آیت الله قرهی افزود: کسی به این ماه با عظمت مبارک یعنی رجب اهمیت ندهد طبیعی است و این احتمال وجود دارد که چنان در غفلت باشد که متوجه رمضان نیز نشود. شاید به ظاهر روزه دار باشد اما آن روزه واقعی را نخواهد داشت چرا که روزه اقسامی دارد «روزه عام» «روزه خاص» و «روزه خاص الخاص» انسان باید بتواند از روزه عام بیرون آمده و به قربالهی برسد و غفلت از رمضان یعنی غقلت از روزه ای که انسان را به قرب الهی می رساند. لذا این شب با عظمت را شب هوشیاری و بیداری مینامند. حضرت امام حسن مجتبی (ع) میفرماید که « مادرم در ایام لیالی قدر، بعدازظهر ما را میخواباند تا شب را بیدار بمانیم و حتی ظرف آبی کنار ما قرار می داد و بر صورت ما آب می زد و میفرمود امشب شبی است که اگر دستی به سوی پروردگار بلند شود خالی برنمی گرد » و اولیای خدا لیله الرغایب را تمرینی برای شب قدر میدانند.
کارهایی که برای لیله الرغایب سفارش شده
آیت الله قرهی اذعان کرد: با توجه به اهمیت و جایگاه این شب توصیه شده است که از آن غفلت نکنید و مراقب باشید از جمله مرحوم آمیرزجواد آقای ملکی تبریزی سفارش فراوان در این زمینه داشت و می فرمود اگر مراقبت نداشته باشید باخته اید. از همین رو سفارش شده است که از صبح روز پنجشنبه استغفار کنید علاوه بر ایشان ، آیتالله مرعشی نجفی نیز بسیار در این رابطه سفارش کرده و تاکید داشتند که اگر میخواهید شب جمعه را از دست ندهید بهترین راه ان است که از صبح روز پنج شنبه اول رجب مراقب را آغاز کنید.
این استاد حوزه با اشاره به تقارن اولین شب جمعه رجب با اولین روز و آغاز رجب یادآور شد: امسال اولین شب جمعه رجب درست روز اول رجب و آغاز ماه است که روزه گرفتن در اول ماه ثواب ویژه ای دارد. بنابراین روزه گرفتن، مراقبه داشتن، استغفار و ذکر گفتن اعمالی است که در لیله الرغایب نباید فراموش کرد. همچنین دعا برای دیگران در کنار صلوات و درود به فرشتگان، دعا برای ملت و مردم کشور و رهبری معظم و یاد کردن از امام راحل و شهدا را به خاطر داشته باشیم.
پایان پیام/
نظر شما