به گزارش خبرنگار ادبیات شبستان، اعضا و رییس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی صبح امروز 14 اردیبهشت ماه با حضور در مصلی تهران با مدیران و مسئولان این نمایشگاه دیدار و گفتگو کردند. اعضا و رییس کمیسیون فرهنگی مجلس پس از این نشست، از نمایشگاه کتاب بازدید کردند.
امیرمسعود شهرام نیا، قائم مقام نمایشگاه کتاب در ابتدای این نشست گفت: 70 درصد کتاب های کشور افغانستان توسط کشور ایران تهیه شود و در سالن ترجمه 8 هزار عنوان کتابی که از فارسی به زبان های دیگر ترجمه شده، نمایش داده شده است و پیش بینی مان این است که چند بار این تعداد می توان کتاب در این حوزه جمع آوری کرد.
کتاب تیغ دو دم است/ ممیزی در نمایشگاه چگونه است؟
حجت الاسلام نصرالله پژمانفر، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در سخنانی گفت: ما اگر بحث کتاب را مطرح می کنیم به این دلیل است که کتاب تیغ دو دم است و به لحاظ مدیریتی مهم است. در ارائه محتوا یکی از مسائلی که دغدغه همیشگی بوده بحث ممیزی کتاب و حضور آنها در نمایشگاه کتاب است که در نهایت به بازار کتاب راه پیدا می کنند.
وی خطاب به مدیران نمایشگاه بیان کرد: نگرانی هایی در توزیع برخی کتاب های خاص در نمایشگاه از جانب ما وجود دارد که امیدواریم هم اکنون در مورد آنها توضیح دهید.
تاکید حجت الاسلام سالک بر گرانی کاغذ و نشر کویر و چشمه
حجت الاسلام احمد سالک، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی نیز سخنان خود را با تمثیل از قرآن آغاز کرد و گفت: برگزاری نمایشگاه کتاب و جمع آوری ناشران و این همه کتب همت بلندی می خواهد و زحمت زیادی هم دارد و ما نیز به نوع خودمان از این اقدام شما تشکر می کنیم اما در این جلسه چند نکته را ذکر می کنم.
وی ادامه داد:اول اینکه آیا نسبت به جمعیت کتابخوان آماری و ارقامی وجود دارد چون ثمره فعالیت های نمایشگاه کتاب تشویق سطوح مختلف به کتابخوانی است و در این زمینه چه مشوقاتی در نظر گرفته می شود. مورد دوم توجه به جهت دهی جامعه از طریق کتاب و مطبوعات است. با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره سبک زندگی دینی بدون شک نمایشگاه بسیار از این جهت مورد توجه است. نمایشگاه یکی از مراکز تولید علم است و این جهت دهی نمایانگر رشد علمی جامعه ماست که باید قدر آن را دانست.
سالک در توضیح بیشتر گفت: سومین مورد مزاحم های کتاب و کتابخوانی در تولید کتاب و ناشران به صورت روشن مشخص شود. مثلا ناشرانی که در جریان فتنه 88 حضور داشتند نباید هیچ عنوان کتابی در نمایشگاه داشته باشند و باید روی این مسئله کنترل صورت گیرد. نکته بعدی میزان تخفیفات به خصوص برای نسل جوان است که یکی از جاذبه های تشویق به کتابخوانی در نمایشگاه کتاب است.
وی افزود: نکته بعدی حفظ حرمت و کرامت مردم در نمایشگاه است که باید از سوی مسئولان حفظ شود همچنین در جهت تحقق اهداف عالی حفظ فضای معنوی نمایشگاه کتاب نیز باید در نظر گرفته شود.
ایجاد ارتباط بین ناشران داخلی و خارجی
رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس ایجاد ارتباطات بین ناشران ایرانی و خارجی برای معرفی ایران به جهان را از دیگر موارد مطروحه خود عنوان کرد و گفت: راه اندازی سالن ترجمه در نمایشگاه کتاب نشان می دهد که در این زمینه کارهای مثبتی صورت گرفته است و این سالن بستری برای نمایشگاه فرهنگ ایران و انقلاب اسلامی در جهان است.
وی در ادامه بیان کرد: نقطه دیگر توجه به توزیع کتب معنوی و عرفانی در نمایشگاه کتاب است که باید بر روی کتبی که با نام عرفان به نمایشگاه می آید دقت نظری بیشتری داشته باشید تا شبهاتی را ایجاد نکند.
سالک در پایان بر روی موضوع گرانی کاغذ و اقدامات وزارت ارشاد در این زمینه تاکید کرد.
در ادامه جمشید جعفرپور، عضو کمیسیون فرهنگی نیز سخنانی را مطرح کرد و گفت: نقش تاریخی و ماندگار کتاب در رسانه ها قابل کتمان نیست و این نقش هیچ وقت کمرنگ نمی شود اگر صحبت از بازبینی کتاب می شود نباید آن را امری مذموم دانست و ما نمی خواهیم نگاه تنگ نظرانه داشته باشیم اما قطعا مطالبی وجود دارد که با نگاه سالم و صحیح، مضر تشخیص داده می شوند.
وی درباره آزاداندیشی در دوره معاصر بیان کرد: انسان در آن چیزی که می خواهد بیاندیشد باید آزادانه اندیشه کند بنابراین وظیفه دوستان وزارت ارشاد این است که آن کتابی را که مضر است به نمایشگاه راه ندهند بلکه جای این نوع کتاب در محافل علمی نقد است نکته اخر توجه به مشکلات ناشران است چرا که کمیسیون نسبت به این مسئله بسیار درگیر است.
حسین نوش آبادی، معاون حقوقی و امور مجلس وزارت ارشاد در این نشست طی سخنانی از حضور کمیسیون فرهنگی مجلس در نمایشگاه کتاب تشکر کرد و گفت: مهمترین تاثیری که نمایشگاه کتاب بر جامعه می گذارد کمک به جریان رشد فرهنگی و علمی کشور، کمک به نشاط فکری عمومی، عرضه مستقیم کتاب، دسترسی سالم به منابع و کتب خارجی و فعال شدن چرخه اقتصاد نشر است.
وی با اشاره به بازدیدهای سالانه مقام معظم رهبری بیان کرد: مقام معظم رهبری در بازدیدهایی که از نمایشگاه کتاب داشتند از کتاب و نمایشگاه کتاب تعابیر جالبی دارند و برخورد ایشان همیشه ایجابی بوده است.
اللهیاری درباره کتاب منسوب شاهین نجفی توضیح داد
در ادامه حجت الاسلام طاهری، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس از مسئولین نمایشگاه درباره توزیع کتابی که منسوب به شاهین نجفی است، سوال کرد که اللهیاری توضیحاتی در این باره ارائه داد.
محمدالهیاری فومنی، معاون اجرایی و فرهنگی نمایشگاه کتاب در ادامه جلسه درباره نمایشگاه بیست و هفتم و تفاوت های این دوره توضیحاتی به اعضای کمیسیون مجلس ارائه داد و گفت: امسال نمایشگاه کتاب تاکید بیشتری بر خانواده محوری داشت و برای تحقق این موضوع کمیته فعالیت های جنبی شکل گرفت که هدفش برنامه ریزی برای ارائه برنامه هایی با محوریت خانواده ها است.
وی ادامه داد: امسال به این منظور که شاهد حضور نخبگان در نمایشگاه کتاب باشیم روزهای نمایشگاه را به تفکیک پذیرایی از نخبگان و اساتید نامگذاری کردیم همچنین امسال برای افزایش فضای نمایشگاهی کارهایی صورت گرفته است.
الهیاری درباره ممیزی کتاب ها که یکی از دغدغه های اعضای کمیسیون فرهنگی بود، توضیح داد: به عنوان کسی که قبلا مسئولیت اداره کتاب ارشاد را بر عهده داشتم و هم اکنون نیز در جریان کارها هستم اعلام می کنم که هیئت نظارت بر ضوابط نشر که توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی تاسیس شد اولین جلسه اش را تشکیل داده و کتاب های نمایشگاه مورد بررسی قرار گرفت. در بخش ناشران داخلی کمیته نظارت و ارزشیابی ملاکش بر اساس ضوابط اداره کتاب وزارت ارشاد است و کمیته ناشران داخلی و هیئت نظارت بر کتاب ها کار خود را در این زمینه انجام می دهد و حساسیتی به این معنا وجود دارد که کتاب ها به دقت مورد ارزیابی قرار گیرند.
وی در پاسخ به سوال اعضای کمیسیون فرهنگی درباره یارانه تعلق گرفته به دانشجویان گفت: یارانه ای که برای دانشجویان و طلاب در نظر گرفتیم برای 240 هزار نفر دانشجو و طلبه بوده که به ازای هر نفر 30 هزار تومان و تا سقف 60 هزار تومان در نظر گرفته شده است و امیدواریم در این راستا یارانه هایی از وزارت بهداشت و دانشگاه ازاد و آموزش عالی نیز به آنها تعلق گرفت.
در ادامه حجت الاسلام سالک در مورد نشر کویر و نشر چشمه و کتابهای این انتشارات در نمایشگاه کتاب سوال کرد که الهیاری درباره آن اظهار کرد: نشر چشمه و کتابهایش در نمایشگاه کتاب حاضرر نیستند چرا که بر اساس ضوابط نمایشگاه کتاب و کمیته ناشران حائز شرایط حضور در نمایشگاه کتاب نبودند. نشر کویر از نظر تعداد عناوین می توانست در نمایشگاه حضور داشته باشد.
در بخش دیگری از این نشست کمیسیون فرهنگی در مورد کتاب «عرفان در دلیران» و «شعر زمان ما» سوال کردند که الهیاری پاسخ داد: اداره کتاب نسبت به ترویج عرفان حلقه حساسیت های زیادی دارد و این اداره از سال 88 بر روی این موضوع و وچاپ نشدن آثاری در این زمینه اقداماتی انجام داده است.
در پایان نشست حجت الاسلام سالک از مدیران نمایشگاه کتاب خواست که موارد درخواستی شان را به همراه راهکارها و استدلال ها به صورت مکتوب به کمیسیون فرهنگی ارائه دهند تا این کمیسیون بتواند در این زمینه کمک هایی را ارائه دهد.
پایان پیام/
نظر شما