به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از گرگان، امروزه تربیت نیروی انسانی ماهر، متخصص و کارآمد از عوامل کلیدی و انکار ناپذیر در توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی هر کشوری محسوب می شود.
انسان ارزشمندترین و بزرگ ترین ثروت هر جامعه است و برای تربیت وی، آموزش امری حیاتی است.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی، تلاش های شایسته ای جهت کارآمدی نظام آموزش عالی در حوزه اقتصاد و توسعه کسب و کارهای دانش بنیان صورت گرفته است. دانشگاه جامع علمی و کاربردی به عنوان یکی از دستاوردهای ارزشمند انقلاب اسلامی و بزرگ ترین نهاد آموزش عالی مهارتی کشور، نقش کلیدی و موثری را در این عرصه عهده دار شده است.
طی سال های گذشته با توجه به اهتمامی که به منظور بازنگری آموزش های عالی مبتنی بر کسب و کار، به تعریف و تولید نظامی جدید در عرصه آموزش عالی کشور منجر شد، امروزه با نام نظام آموزش عالی مهارت و فناوری شناخته می شود و دانشگاه جامع علمی و کاربردی، به عنوان متولی این نظام آموزشی نقش خود را ایفا می کند.
دانشگاه جامع علمی کاربردی استان گلستان، به عنوان یکی از واحدهای استانی دانشگاه جامع علمی و کاربردی از سال 1386 با دو مرکز آموزش علمی کاربردی تحت نظارت و حدود یک هزار دانشجو در 15 رشته تحصیلی فعالیت خود را آغاز کرده است.
در حال حاضر 22 مرکز آموزش علمی کاربردی با حدود 13 هزار دانشجو، 800 مدرس و 162 رشته تحصیلی در مقاطع کاردانی و کارشناسی ناپیوسته، تحت نظارت دانشگاه جامع علمی کاربردی استان مشغول به فعالیت هستند که تا کنون 11 هزار نفر از این دانشگاه فارغ التحصیل شده اند.
تحصیل بیش از 750 هزار دانشجو در دانشگاه های جامع علمی کاربردی سراسر کشور
حمید میرزایی، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور در مراسم تودیع و معارفه روسای دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان، اعلام کرد: اکنون قریب به هزار مرکز علمی و کاربردی در سراسر کشور در حال فعالیت هستند که حدود 750 هزار دانشجو در آن مشغول به تحصیل هستند.
وی با بیان اینکه بخشی از ظرفیت های دانشگاه ها توسط مدیران آن عرضه می شود، افزود: حفظ و گسترش این ظرفیت ها از اقدامات مهم است که باید با جدیت بدان پرداخته شود.
میرزایی آموزش را از مقوله های متفاوت برشمرد و اظهار داشت: هیچ گاه در آموزش سوء استفاده نیست، بلکه برخلاف آن همیشه به عنوان سرمایه مطرح بوده و در راستای سرمایه گذاری فالیت خود را ادامه می دهد.
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه بیش از 50 درصد با ظرفیت توسعه مهارتی کشور فاصله داریم، باید اقدامات و تدابیری اساسی در این راستا لحاظ شود، تا این رقم را که شایسته استان گلستان نیست را به حداقل برسانیم.
وی با اشاره به اینکه ایجاد باور در مردم در حوزه مهارت بسیار مهم و قابل توجه است، تصریح کرد: مردم باید درک کنند که آموزش های دوره های مهارتی، گامی مهم در پیشرفت ابعاد مختلف زندگی فرد و جامعه است.
میرزایی عنوان کرد: امروزه بیش از 700 رشته رسمی و صدها پودمان تدوین شده و در حال تدوین داریم که همه آنها در راستای دانش و مهارت افزایی فعالیت می کنند.
معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه جامع علمی کاربردی کشور با بیان اینکه علاوه بر دانش نیازمند پنجه های کارآمد هستیم، اظهار داشت: با توجه به اینکه هرچیزی باید متناسب با ساختارش طلب شود، در بحث علم و تولید مهارت هم باید این دو را در کنار هم دریافت کنیم.
وی دانشگاه جامع علمی کاربردی را یکی از زیرنظام های نظام آموز عالی دانست و افزود: در برخی از زیر نظام ها نزدیک به اشباع شدن هستیم که با تقویت دیگر زیرنظام های موجود می توانیم، شرایط را متناسب سازیم.
میرزایی با اشاره به ایجاد شرایط کسب و کار برای فارغ التحصیلان، عنوان کرد: باید به سمتی برویم که دانش آموختگان دانشگاه های مهارتی ما پس پایان تحصیلات، جذب بازار کار شوند.
سرعت تحولات آنقدر بالاست که اگر همگام با دنیا نباشیم دچار خسران می شویم
علی اصغر طهماسبی، معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان با بیان اینکه دانشگاه و اجتماع دو بال توسعه و امنیت هستند، تصریح کرد: اگر یکی از این بال ها ناقص عمل کند، به مراتب در تامین امنیت و توسعه دچار مشکل می شویم.
وی خاطرنشان کرد: پایه های امنیت داخلی ما مناسبات بین مردم و مسئولان است که با گفتمان های اعتدال و تدبیر و امید در فضای داخلی ایجاد می شود.
طهماسبی با اشاره به اینکه دانشگاه ها مبدا همه تغییرات، تحولات و توسعه هستند، اذعان داشت: اگر در این مسیر همگام با تحولات و تغییرات اساسی نباشیم، راه به جایی نخواهیم برد.
معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان خاطرنشان کرد: در دنیای امروز سرعت تحولات آنقدر بالاست که اگر همگام با دنیا نباشیم، دچار خسران می شویم.
وی با بیان اینکه دانشگاه ها نسل های آینده جوانان و امور را می سازند، افزود: اگر دانشگاه ها اصلاح شوند، قطعا آینده ای درخشان و سربلند برای جامعه کنونی و آینده کشورمان رقم خواهیم زد.
طهماسبی با اشاره به اینکه نباید دولت و نظام مقدس جمهوری اسلامی را دچار چالش کنیم، بیان داشت: با توجه به اینکه تمام رخدادهای بین المللی زیر نظر مقام معظم رهبری و کارشناسان رصد می شود، باید دولت را کمک کنیم که در مناظرات بین المللی و مسائل مختلف و منطقه ای موفق باشد.
معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان با بیان اینکه بیکاری قشر عظیمی از فارغ التحصیلان از مشکلات و معضلات آموزش عالی است، افزود: سیستم ها و روش ها باید توسط مسئولین، اساتید و دانشجویان آسیب شناسی شود.
وی خاطرنشان کرد: نباید در سیستم آموزش عالی تنها مدرک گرایی مورد توجه باشد و در کنار تحصیل و دریافت مدرک نیز باید فراگیری حرفه هم مدنظر باشد.
طهماسبی با بیان اینکه همگام با ساماندهی تولید باید به کمک بخش صنعت رویم، تصریح کرد: نباید در شرایطی که صنعت ما نیاز به نیرو و همت جهت بالندگی دارد، فقط به دنبال کارهای دفتری و اداری باشیم.
معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان ایده پردازی در تمامی کارها و رشته های درسی را مهم عنوان کرد و افزود: با توجه به اینکه دستگاه های اداری، اجرایی و عملیاتی ما نتوانسته اند ارتباط مناسبی برقرار کنند، باید با تشکیل اتاق های فکر، به تولید ایده و فکر نو در این راستا بپردازیم.
طهماسبی ضمن گلایه ازعدم شناخت واقعی مطالبات مردم، گفت: با توجه به اینکه نتوانسته ایم به خوبی از ظرفیت دانشگاه ها استفاده کنیم، باید در این رفتن ها و آمدن ها بر پست مدیریت، ادامه دهنده نقاط قوت مدیران قبلی نیز باشیم.
وی ارزش انسان ها را در دین مداری آن ها توصیف کرد و افزود: دین داری و اخلاق مداری دو رکن اساسی جهت ارائه خدمت خالصانه و صادقانه است که از ارزش والایی به پیشگاه خداوند هم برخوردار است.
معاون سیاسی امنیتی استاندار گلستان ادامه داد: اگر بتوانیم نگاه خدانگری را در خود تقویت کنیم و در انجام تمام کارهای خود خداوند را حاضر و ناظر ببینیم، می توانیم مشکلات را پشت سر گذاشته و زمینه های رشد ابعاد مختلف را فراهیم آوریم.
دانشگاه جامع علمی کاربردی نقش مهمی در افزایش شتاب علمی و صنعتی کشور دارد
علی نجفی نژاد، رئیس دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان نیز با اشاره به فراگیری علم، دانش و فناوری در تمام دنیا، افزود: این سه عنصر مهم با زندگی و سرنوشت جوامع گره خورده اند و کشورهایی پیشرفته محسوب می شود که توانسته اند از دانش و فناوری در زندگی و جامعه خود بهره ببرند و آن را وارد عرصه های مختلف کنند.
وی خاطرنشان کرد: مراکز عالی و دانشگاه ها، از مهمترین مراکز مطرح، محرک و عامل اصلی تولید علم، دانش و فناوری محسوب می شوند که با توجه بدان انتظاراتمان از دانشگاه ها فراتر می رود.
رئیس دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان تصریح کرد: امروزه نقش دانشگاه ها در حال تغییر است و در کنار آن صحبت از دانشگاه های نسل سوم به میان آمده است که بتوانند در عرصه فناوری، تولید و صنعت، پیشگام باشند.
نجفی نژاد دانشگاه های جامع علمی کاربردی را از جمله این دانشگاه ها مطرح کرد و اظهار داشت: در قرن 21 کشورهایی موفق خواهند بود که در عرصه رقابت جهانی حرفی برای زدن داشته باشند و توانایی حل مسائل خود از طریق راه های علمی داشته باشند و در کنار آن مهارت آموزی را در جامعه خود تقویت و توسعه دهند.
وی با اشاره به اینکه کشور ما کشوری در حال توسعه است، عنوان کرد: مسیر توسعه کشور ما مسیری نخواهد بود جز علم، دانش و فناوری که اگر می خواهیم عرض اندامی در این زمینه داشته باشیم، باید عزم خود را جزم کنیم.
رئیس دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان ادامه داد: امروزه دیگر منابع طبیعی و خام ملاک نیستند، بلکه منابع واقعی نیروی انسانی است که مشکلات و نیازهای جامعه خود را حل می کند.
نجفی نژاد با بیان اینکه دانشگاه ها باید بتوانند آموزش های خود را کارآمد و به روز کنند و معطوف به علم باشند، افزود: دانشگاه ها و مراکز عالی نقش اساسی و حیاتی در اجرای این مهم دارند و باید بتوانند هم پای نیازها و مسائل جامعه خود حرکت کنند و در صورت نیاز اصلاحات درونی را اعمال کنند.
وی ادامه داد: دانشگاه ها و مراکز عالی باید با بازنگری و بررسی رشته ها و دروس خود، به تامین نیازهای خود و جامعه پرداخته و با پرورش فارغ التحصیلان طراح و خلاق، کارآمدی خود در صحنه های مختلف را افزایش دهند.
رئیس دانشگاه منابع طبیعی و علوم کشاورزی گرگان خاطرنشان کرد: در دنیا دانشگاه های مختلفی متناسب با نیازهای جوامع مطرح می شود و در کشور ما نیز دانشگاه جامع علمی و کاربردی متناسب با نیازهای روز آن شکل گرفته که قطعا نقش مهمی در افزایش شتاب علمی و صنعتی کشور خواهد داشت.
نجفی نژاد با بیان اینکه کسب مهارت، امری ضروری و اساسی برای پیشرفت و تولید است، اذعان داشت: جامعه جوان ما، نیاز به کسب مهارت و علم آموزی در کنار هم دارد.
وی با اشاره به پایین بودن رتبه استان به لحاظ شاخص های علمی و آموزشی از میانگین کشوری، گفت: شاخص موجود برای استان ما مطلوب نیست و ارتقای آن تلاش و همت مسئولان و مراکز آموزش عالی را می طلبد تا شاخص های مطرح شده را به سطح مطلوب برسانیم.
مهارت و فن استفاده از علم در مزارع و واحدهای تولیدی را افزایش دهیم
مختار مهاجر، رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان نیز اظهار داشت: آموزش کلاسیک به گونه ای در کشوررخ داده است که امروز می توانیم بگوییم پایه و اساس جامعه در جهتی ترسیم شده که در افق 1404 حرفی برای گفتن خواهیم داشت.
وی با اشاره به تاکید مداوم مقام معظم رهبری بر اقتصاد مقاومتی، اذعان داشت: نیاز جامعه ایجاب می کند برای پیاده سازی مدیریت علمی به جنبه های اقتصاد و همچنین برای داشتن اقتصادی پویا نیازمند مدیریت علمی هستیم.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان گلستان تصریح کرد: با توجه به پتانسیل ها و اولویت های موجود در استان، در بخش کشاورزی با مشکل مواجه هستیم که باید با سیاست گذاری های مناسب در دانشگاه های علمی و کاربردی این مشکلات را مرتفع سازیم.
مهاجر با اشاره به یافته های محققان در ساختار یک بخش علمی در کشاورزی گفت: با ایجاد ظرفیت های مناسب و زیرساخت های لازم می توانیم پتانسیل های بخش کشاورزی را در راستای اقتصاد مقاومتی فعال کنیم.
وی با بیان انتظار خود از دانشگاه جامع علمی کاربردی عنوان کرد: سیاست گذاری ها باید به سمت و سویی باشد که مهارت و فن استفاده از علم در مزارع و واحدهای تولیدی را افزایش دهیم که اگر این مهم به عنوان شاخص عملکرد انتخاب شود، نتایج قابل توجهی در پی خواهد داشت.
اختصاص رتبه اول جذب دانشجو به دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان در آخرین پذیرش
حسین مومنی، رییس سابق دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان افزود: طی سال های خدمت خود سعی کرده ایم با ارائه مدیریتی علمی، از موازی کاری ها و اعمال افکار سیاسی به دور باشیم.
وی با اشاره به اینکه اقدامات در راستای تغییر نسبت به دانشگاه جامع علمی کاربردی بوده است، خاطرنشان کرد: در آخرین پذیرش جذب دانشجو در کشور، رتبه اول را به خود اختصاص داده ایم.
رییس سابق دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان با اشاره به مهم بودن بحث فرهنگی که شعار سال هم بدان مزین شده، تصریح کرد: با توجه به مدیریت جهادی که در مراکز وجود داشت، توانستیم رتبه هفت کشوری در این بخش را بدست آوریم.
مومنی با اشاره به فضای فیزیکی محدود در استان که از مشکلات عمده این دانشگاه محسوب می شد، اظهار داشت: توانستیم با حمایت استانداری و بدون کمک گرفتن از اعتبارات دولتی، زمینی را طراحی و تغییر کاربری دهیم تا اکنون حدود سه هزار متر مربع فضا جهت تربیت مدرس، اجرای مراسمات و دوره های ضمن خدمت برای مجموعه در اختیار داشته باشیم.
وی با بیان اینکه بحث پژوهشی در این مراکز تعریف متفاوتی دارد، افزود: در حوزه پژوهش در دانشگاه های علمی کاربردی باید به سمت خوشه های فناوری حرکت کنیم.
رییس سابق دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان با اشاره به ورود به حوزه تحصیلات تکمیلی، گفت: تا کنون توانستیم هشت دوره مقطع کارشناسی ارشد را در استان مصوب کنیم که در حال حاضر بررسی های لازم توسط مرکزاعمال می شود.
مومنی با اعلام اینکه باید 50 درصد آموزش های ما مهارتی شوند، تصریح کرد: این میزان در افق1404 باید به 70 درصد برسد، در حالی که اکنون ما در این زمینه به حدود 17 درصد رسیده ایم و این خود نشان دهنده راهی است که باید با همت و تلاش طی شود تا بتوانیم تا پایان برنامه پنجم توسعه این میزان را به سه بابر برسانیم.
تبدیل علم به عمل و دانایی به مهارت از اقدامات اساسی دانشگاه های علمی و کاربردی
محمدعلی برزعلی، رئیس جدید دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان، افزود: تربیت نیروی انسانی ماهر و متخصص، از ابزارهای اصلی در توسعه کلیدی اجتماعی و فرهنگی به شمار می رود.
وی خاطرنشان کرد: جامعه امروز ما بیش از پیش نیازمند آموزش های علمی و مهارتی در کنار آموزش های نظری است که بتوانیم به نحو احسن، علم را به عمل و دانایی را به مهارت تبدیل کنیم.
برزعلی تصریح کرد: این مرکز عالی سعی دارد با علوم مهارت محوری که ارائه می دهد، ارتقاء تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی را تقویت کرده و در کنار آنها به توانمندسازی نیروی کار بپردازد.
رئیس دانشگاه جامع علمی کاربردی گلستان ضمن امیدواری در ارائه نقشه جامع علمی در راستای فعالیت های علمی و پژوهشی در استان بر اساس آمایش سرزمینی، اظهار داشت: توسعه کیفی رشته ها و مراکز آموزش علمی و کاربردی از برنامه های پیش روی ما در آینده است.
برزعلی ادامه داد: ایجاد رشته های مورد نیاز بر اساس نیازهای اجتماعی و فرهنگی و نیازهای بانوان و رشته های بین رشته ای، و افزایش رشته های کارشناسی ارشد و پودمان های تخصصی از دیگر اقدامات ما در این راستا است.
وی با بیان اینکه تمامی موارد مطرح شده بر اساس سیاست های کلی دولت بر دانشگاه جامع علمی و کاربردی است، عنوان کرد: دستگاه های نظارتی شایسته و دستگاه های اجرایی توانمند می توانند تکیه گاه مناسبی برای طرح های مهارتی این دانشگاه محسوب شوند.
پایان پیام/
نظر شما