مهمترین راهکار مقابله با دین زدگی  بهره گیری از سیره بزرگان دین است

خبرگزاری شبستان: معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم با اشاره به اینکه دنیای پست مدرن امروز دچار بحران معنویت و دین زدگی شده است، گفت: مهمترین راهکار مقابله با دین زدگی ها بهره گیری از سیره بزرگان دین است.

به گزارش خبرنگار خبرگزرای شبستان از مشهد، سید ضیاء هاشمی، معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری، صبح امروز (24 اردیبهشت) در دومین همایش ملی سیره و معارف رضوی از سلسله برنامه های دوازدهمین جشنواره بین المللی امام رضا(ع) اظهار داشت: جامعه ای که به جهان مدرن و پست مدرن تبدیل شده است یکی از مشکلات انسان ها تنهایی و غربت است چراکه انسان ها در عصر امروز تنهاتر از هر عصر و زمانه دیگری به دلیل تحولات اجتماعی پیوندهای خود را از دست داده اند.


وی با اشاره به اینکه انسان پیوندهای اجتماعی دارد که اگر گسسته شود در ظاهر برای او مشکلاتی را به وجود نمی آورد اما در تنهایی این خلأ را احساس می کند، گفت: این آسیب مدرنیته است که به غلط شعار افزون زدایی در زندگی بشر را مطرح می کند و این شعار اگر به معنای معنویت زدایی باشد زندگی بشری را با بحران معنویت دچار می کند.

 

هاشمی خلأ موجود در زندگی بشری را عامل گرایش اقشار نسل جوان به مکاتب گوناگون و نوظهور دانست و بیان کرد: این گرایشات معنویت گرایانه گاهی با شعائر غیراخلاقی و انزواطلبانه همراه می شود که عوارض فردی و اجتماعی را نیز بر جای می گذارد.


وی با بیان اینکه بحران هویت از اندیشه های مادی گرایانه و معنویت گرایانه گاه مشکلاتی را برای جستجوگران دین ایجاد می کند، ابراز کرد: در این صورت ساحت معنویت انسان نمی تواند در سایه سار معنویت های بشری و تکنیکی راه خود را پیدا کرده و این باعث ایجاد سرخوردگی هایی برای او می شود.


معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه اینگونه همایش ها آمادگی لازم را برای مدعیان تشیع فراهم می کند، تصریح کرد: در جامعه ما علی رغم وضعیت فرهنگی که وجود دارد خوشبختانه وضعیت بحرانی از لحاظ معنویت و وجود عرفان های نوظهور به شدت وجود ندارد اما این نباید باعث شود که نسبت به این امر مهم و حیاتی بی تفاوت باشیم.


وی ادامه داد: از مهمترین و اثرگذارترین راهکارها برای مقابله با دین زدگی ها در جامعه بهره گیری از سیره بزرگان دین و حجت های الهی است که این بزرگان ضمن توجه به ساحت های مادی، هدایت بشریت در مسیر معنویت را نیز به خوبی ترسیم کرده اند.


هاشمی جنبه معنوی و سیره زندگی امام رضا(ع) را الگوی مناسب، کامل و جامعی از سبک زندگی در دنیای مدرن امروز دانست و بیان کرد: الگوی دینی امامان (ع) منحصر به یک زمان و دوره خاص نیست و تحولات اجتماعی در طول قرن ها باعث کهنگی آن نمی شود.


وی با ابراز تاسف از اینکه تصاویری که از سیره ائمه(ع) در طول سال ها ارائه شده تصاویری یک سویه بوده است، گفت: متاسفانه رسانه های ما پیام ها و حرف های تکراری از ائمه اطهار(ع) مطرح می کنند که این تکرار مخل است.


معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه بهره گیری مناسب از سبک زندگی بزرگان دین نیازمند اقدامات علمی گسترده است، تصریح کرد: خوشبختانه در بین مقالات چاپ شده در همایش ملی سیره و معارف رضوی نگاه های جدید و رویکردهای جدیدی مشاهده می شود که امیدوار کننده هست.


وی خاطرنشان کرد: در دوره کنونی جا دارد که سبک زندگی معنویت گرایانه با اتکاء به الگویی همچون امام رضا(ع) را ارائه کنیم که خوشبختانه در این حوزه دست مایه بسیار وجود دارد و جای کار بسیار پیش روی ماست.


هاشمی تاکید کرد: در چنین جهانی که تکثرگرایی جزء زندگی بشر امروزی شده است ارائه الگوی زندگی از شخصیت های علمی از ضروریات است.


وی با بیان اینکه باید تعریفی جامع با پرهیز از تعاریف یک سویه که موقعیت بزرگان را برای مخاطبان مشخص می کند از طریق روش های علمی بدست آوریم و در اختیار افراد جامعه قرار دهیم، گفت: توجه به منش و روش امام رضا(ع) در جایگاه فردی، اجتماعی و در برخوردهای و تعاملات ایشان با دشمنان و دوستان و در تعاملات کلان سیاسی و اجتماعی برای ما راهگشاست و می تواند راه حلی برای معضلات اخلاقی، تربیتی و اجتماعی ما باشد.


معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با تاکید بر اینکه ائمه (ع) در زمان محدود نیستند و باید بتوانیم سیره و روش آن ها را از گذشته به حال پیوند برقرار کنیم، گفت: تلاش در تصویرسازی درست موجب ارائه طریق و راه برای جستجوگران می شود و همچنین برای افرادی که به دنبال الگوی مناسب اجتماعی در این دنیای مدرنیته هستند نیز هویت اسلامی و ایرانی را بازسازی می کند.


وی امام رضا(ع) را محبوب دل ایرانیان معرفی کرد چرا که جایگاه ایشان تنها جایگاه معنوی و اخلاقی نیست، گفت: توجه به جایگاه تاریخ ساز و هویت آفرین ائمه ما آموزه های فراوانی را ارائه می دهد.


هاشمی با اشاره به اینکه در سیره امام رضا(ع) همراهی علم و دین به خوبی قابل مشاهده است، تاکید کرد: آنچه در باب مناظرات امام رضا(ع) می شناسیم نشانگر آنست که رهبران دینی ما مروج گفتگو بوده اند و در نتیجه جامعه ما نیز نظام فکری منسجم و منظمی نیاز دارد.


وی با بیان اینکه علم و دین نه تنها تناقضی با یکدیگر ندارند بلکه دین داری متعالی تنها با حرکت علمی محقق می شود، تصریح کرد: اگر بخواهیم فرهنگ دینی را ترویج دهیم راهی جز ارائه پاسخ های مناسب و قابل قبول در برابر سایر دیدگاه ها و نظرات نداریم و این امر نباید باعث شود که در گفتگو علمی دیدگاه های مخالف را نادیده بگیریم.


معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری آزادی تفکر و اندیشه را یک ضرورت دانست و افزود: امام رضا(ع) تنها الگوی عبادت و شهادت نیست بلکه ایشان در زندگی خود بیان تفکرات دیگر را نیز به رسمیت می شناختند و اگر ما شیعیان این معصومین هستیم باید پیرو راه آنها باشیم نباید بسته ذهنی خود را در برابر سایر دیدگاه ها تحمیل کنیم.


وی با اشاره به اینکه در بیان سیره غنی ائمه اطهار(ع) نباید دچار تردید شد، خاطر نشان کرد: روش و منش افکار ائمه اطهار ما کاملا غنی است البته باید از افراط ها و تفریط ها نیز در این زمینه جلوگیری کرد و باید دید روش ترویج فرهنگ دینی که هدف آن سعادت فرد و جامعه است در ادبیات ائمه اطهار(ع) به چه شکل بوده است و نقد و نقادی در سیره این بزرگان چه جایگاهی داشته است.


وی با بیان اینکه ما به عنوان پیروان ائمه اطهار(ع) باید اهل گفتگو و نقد و نقادی باشیم، گفت: باید فضای فکری جامعه را به گونه ای شکل دهیم که از ارائه گزینه های مختلف برای انتخاب اصلح هراس نداشته باشیم چرا که این امر موجب رشد جامعه و ترویج فرهنگ دینی و رضوی می شود.


معاون فرهنگی اجتماعی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با  تاکید بر اینکه باید در نهادهای علمی ما فضای نقد و نقادی وجود داشته باشد چرا که نقد به معنای یافتن و نشان دادن راه است و در نقد انتقام گیری ملاک نیست، تاکید کرد: ایجاد فضای نقد و نقادی در جامعه باید به عنوان الگوی اسلامی و رضوی مورد توجه باشد و این امر باعث می شود که جامعه را رضوی ساخت و با جسارت و شهامت الگوهای جدید را به جامعه ارائه داد که قطعا مورد استقبال نیز قرار خواهد گرفت.


هاشمی با اشاره به اینکه اگر امروز نمی توانیم با جوانان ارتباط مناسبی برقرار کنیم مشکل تنها از سوی جوانان و تغییر کردن شرایط جامعه نیست بلکه مشکل از سوی مسئولان  نیز هست، گفت: فطرت پاک انسان ها فرصتی برای سعادت و پیشرفت است و این فطرت در شرایط مختلف و دوره های زمانی مختلف در انسان ها یکسان وجود دارد و این امر وظیفه اهل علم و متولیان فرهنگی را گوشزد می کند.


پایان پیام/

کد خبر 367519

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha