نگاه جوانان به غم و شادی های مذهبی را جدی بگیریم

خبرگزاری شبستان: عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) بزرگداشت غم و شادی های مذهبی را نمونه بارز عمل به سبک زندگی اسلامی دانست و بر لزوم توجه به نگاه جوانان به این مسائل تاکید کرد.

حجت الاسلام ابوالفضل ساجدی،‌ محقق و پژ‍وهشگر حوزوی و عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) درگفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان در قم در موضوع سبک زندگی اسلامی و ابعاد متفاوت آن به موضوع شادی ها و غم های مذهبی و نگاه اسلام به این موضوع پرداخت.


وی گفت: هدایت شادی و غم در ابعاد باطنی و جلوه های ظاهری یکی از محورهای سبک زندگی اسلامی است که البته در این نگرش دو موضوع شادی و غم و همچنین میزان شدت و عمقی که جامعه به آن می دهد از شاخصه های سبک زندگی اسلامی است.


این پژوهشگر حوزوی با با بیان اینکه جامعه اسلامی در جلوه های بیرونی و ابعاد درونی غم و شادی هایش تابع ملاک های اسلامی است، خاطرنشان کرد: بر اساس همین منطق آنچه که از سوی خداوند به عنوان غم و شادی مطرح شده (همچون ایام وفات ائمه و یا زمان میلادها و عیدها) این موارد را آنچنان که شایسته است درنظر داشته باشیم و این یکی از معیارهای اسلامی است.


وی ادامه داد: معیار دوم شناخت آن چیزی است که منشاء غم و شادی و نوع رفتار انسان مسلمانست، تفضیل این جمله این است که مومن وقتی گناهی مرتکب شد، ‌غمگین و وقتی که فعل ثوابی انجام می دهد، ‌شاد شده و آن لحظه یا روز عید اوست.


تعریف نامتناسب غم و شادی ها در جامعه اسلامی باعث دوری از سبک زندگی اسلامی است
حجت الاسلام ساجدی با تاکید بر لزوم گرامیداشت ایام غم و شادی مذهبی در حد انتظار گفت: جامعه ما اسلامی است و اگر نتوانیم متناسب با این جامعه و بر اساس سبک زندگی اسلامی غم و شادی هایمان را تعریف کرده و پاس بداریم، می توان گفت که از معنای واقعی اسلامی دور شده ایم.


عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) با تاکید بر لزوم احساس شدن شادی های مذهبی در جامعه ادامه داد: این احساس را می توان به شکل های مختلف در میان طیف های مختلف سنی ایجاد کرد مثلا همین انجام پذیرایی ها و پوشیدن لباس زیبا و تمیز نیز یکی از سنت های حسنه مان است و که باید به گونه ای پررنگ تر شده و بچه ها و خانواده ها احساس کنند که امروز که این چنین رفتارهایی می شود، عیدی اسلامی است.


بزرگداشت ایام شادی و حزن مذهبی این موارد را در ذهن کودکان نهادینه می کند
وی در ادامه با تاکید بر لزوم رعایت این مسائل در مراسم های مذهبی ایام شهادت ها تصریح کرد: این رعایت کردن ها باید به گونه ای باشد که به تدریج این باور که باید در چنین روزی غم از دست دادن شخصیتی عظیم را احساس کرد و با این شخصیت ها بیشتر آشنا شد در جامعه و مخصوصا در بین کودکان نهادینه شود.


حجت الاسلام ساجدی گفت: بچه ها باید علاوه بر جامعه و خانواده در مراکز و مدارس این موضوع را فراگیرند چرا که همین فراگیری ها باعث می شود تا ملاک شادی و غم آنها در بزرگسالی از شادی و غم یک انسان سکولار و مادی گرا متفاوت باشد.


وی ادامه داد: عید واقعی مسلمان آن روزی است که گناه نکرده و با مقاومت در برابر وسوسه ها به یک پیروزی اخلاقی دست یافته ولی متاسفانه ما هنوز یاد نگرفته ایم که به این پیروزی ها توجه کرده و آنها را گرامی بداریم و در عوض مثلا دیگر مسائل همچون جشن های تولد را بسیار مهم می دانیم.


وی با تاکید بر آثار این نوع نگرش در باورها و رفتارهای مردم خاطرنشان کرد: اگر طرز فکرها به این شکل باشد به تدریج شادی های جامعه ما هدایت شده و می بینیم که شادی ها و غم های مذهبی چگونه در جامعه نمود و بروز می یابد.


پاسداشت نیکی ها و نکوداشت گناه ها میزان وجدان اجتماعی مردم را افزای می دهد
این محقق و پژ‍وهشگر حوزوی و عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) افزود: موضوع مهم در خصوص عمل به سبک زندگی اسلامی بالا بردن میزان وجدان اجتماعی افراد است.


وی در توضیح این مطلب گفت: مومنی که در هنگام خطا غمگین و در هنگام انجام عملی ثواب شادمان می شود، کم کم وجدان اجتماعی بالایی هم کسب می کند و همین مسئله می تواند یک جامعه را واقعا دگرگون کند.


حجت الاسلام ساجدی ادامه داد: از سوی دیگر این رعایت کردن ها باعث می شود تا مثلا در تعارض های احتمالی که بین غم و شادی های مذهبی و ملی پیش می آید، جامعه با حالتی از تعادل در این خصوص رفتار کرده و سنگینی غالب به سمت مناسبت های مذهبی باشد.


مقدم کردن ارزش های اسلامی از معیارهای سبک زندگی اسلامی است// کم توجهی به اعیاد مذهبی و در مقابل گرفتن دهه های مختلف برای غم های مذهبی معنایی جز فاصله گرفتن با سبک زندگی اسلامی ندارد
وی در ادامه با اشاره به نمونه ای از این مورد اضافه کرد: مثلا امسال ایام فاطمیه با زمان عید نوروز و تعطیلات یکسان بود که در نتیجه عمل به سبک زندگی اسلامی و رعایت غم و شادی های مذهبی می توان در چنین مواردی شاهد ارجحیت داشتن مناسبت مذهبی بر مناسبت ملی باشیم چرا که یکی از معیارهای سبک زندگی اسلامی مقدم کردن ارزش های اسلامی است.


عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی (ره) گفت: البته موضوع مهم در این خصوص رعایت تعادل است، اینگونه نباشد که به شادی ها کم توجه بوده و تنها برای غم های مذهبی مان دهه های متعدد بگیریم که در این صورت باید گفت که از سبک زندگی مورد تایید اسلام فاصله گرفته ایم.


وی در ادامه با اشاره به جوان بودن جمعیت کشورمان افزود: همین مسئله مواردی مهم را برایمان پررنگ می کند اینکه ما باید در توزیع غم و شادی هایمان به شکل مخصوص نیاز جوانان را هم در نظر بگیریم.


وی گفت: باید مسئولین امر به تدریج با برنامه ریزی درست جامعه را به سمتی حرکت دهند که اگر جوانی مرتکب فعلی خلاف احکام اسلامی شد، آن لحظه را عزای خود قرار داده و واقعا غمگین باشد و شادی هایش هم شادی هایی باشد که مورد تایید در روش زندگی اسلامی است.


حجت الاسلام ساجدی ضمن برشمردن آثار مثبت عمل به سبک زندگی اسلامی در جامعه و مخصوصا در بین جوانان تصریح کرد: این سبک از زندگی باید به گونه ای در جامعه ترویج شود که اگر جوانی دید که ارزش های اسلامی مورد اهانت قرار گرفته و یا در برخورد با کتاب های مبلغ ارزش های ضد دینی متاسف بوده و در صورت مشاهده حرکت جامعه به سمت اهداف اسلامی خوشحال شود.


جامعه را با شخصیت بزرگانمان آشنا کنیم
این پژوهشگر حوزوی نکته دیگر اقتضائات سبک زندگی اسلامی در زمان غم ها و شادی هاست و باید مورد توجه باشد، ما در اعیاد و غم هایمان نباید فقط به برگزاری مراسم بپردازیم بلکه باید در مورد شخصیت این عزیزان صحبت کرده و تلاش برای شناخت ایشان را وظیفه خود بدانیم که رعایت این مسئله خود الگوگیری مردم و مخصوصا جوانان از این شخصیت های بزرگ است.

پایان پیام/
 

کد خبر 367750

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha