پیروی از سبک زندگی علوی راهکار تقویت فرهنگ و اقتصاد است

خبرگزاری شبستان: عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان با بیان اینکه بیش از 300 آیه قرآن، تفسیر و تاویل حضرت علی(ع) را توصیف می کند، ‌گفت: پیروی از سبک زندگی علوی راهکار تقویت فرهنگ و اقتصاد است.

عباسعلی فراهتی، عضو شورای فرهنگ عمومی کاشان، در خصوص مقام و منزلت و شان والای امیر المومنین(ع) به مناسبت" 16رجب" روز خروج جناب فاطمه بنت اسد همراه نوزداش علی بن ابی طالب(ع) از داخل کعبه پس از سه روز از میلاد آن حضرت، به خبرنگار خبرگزاری شبستان در اصفهان گفت: بدان گونه که از قرآن کریم استفاده می شود خداوند در بیش از 300 آیه از قرآن به تفسیر و تاویل، شخصیت حضرت علی(ع) را توصیف می کند.


وی با تاکید بر اینکه زبان از سخن در مورد شخصیت آن حضرت و حتی در توصیف یکی از ابعاد شخصیتی آن بزرگوار عاجز و قاصر است، افزود: حضرت علی(ع) یکی از مصادیق بارز اهل بیت(سلام الله علیهم اجمعین) است که خوشبختانه به جزء علمای بزرگ شیعه اعم از مفسران، محدثان، مورخان و متکلمان و دیگر اندیشمندان اسلامی علمای اهل سنت نیز در کتاب های علمی خود به عظمت شخصیت آن حضرت با بیان آیات قرآنی اشاره و تصریح کرده اند.


به گفته وی، بیشتر مفسران اهل سنت از جمله «امام فخر رازی» در تفسیر کبیر(مفاتیح الغیب)، «امام جار الله زمخشری» در کتاب تفسیر کشّاف، «قاضی بیضاوی» در انوار التنزیل، «طبری» در جامع البیان، «سیوطی» در الدّر المنثور، «آلوسی» در روح المعانی و از محدثان اهل سنت نیز «ذهبی» در کتاب میزان الاعتدال، «ابن حجر هیثمی» در الصواعق المحرقه، «حاکم حسکانی نیشابوری » از علمای بزرگ قرن پنجم در کتاب شواهد التنزیل(این کتاب در خصوص آیات نازله در مورد اهل بیت نوشته شده است) و «قندوزی» در کتاب ینابیع المودّة از علمای بزرگ اهل سنت همگی بر این عقیده اند هر جا آیه ای با «یا أیّهاالذین آمنوا...» آغاز شده مصداق کامل آن به تفسیر امیر المومنین(ع) است چرا که آن حضرت اولین کسی بود که بیش از همه به پیامبر اکرم(ص) ایمان آورد و به دین اسلام مبین مشرف شد.


*آیات مودّت، تطهیر و دو آیه از سوره حمد در شان اهل بیت، خاصه حضرت علی(ع) است


رئیس دانشگاه پیام نور کاشان با اشاره به آیات «مودّت، تطهیر و دو آیه اهدناالصراط المستقیم و صراط الذین انعمت علیهم از سوره حمد» در شان اهل بیت خاصه حضرت علی(ع) افزود: مورخان و محققان اهل سنت بر این باورند که این آیات به تفسیر در شان حضرت علی(ع) و خاندان طاهرینش (سلام الله علیهم اجمعین ) است.


فراهتی تصریح کرد: آیه مودّت « قُلْ لاَ أَسْئَلُکُمْ عَلَیْهِ أَجْراً إِلاَّ الْمَوَدَّةَ فِی الْقُرْبى وَمَنْ یَقْتَرِفْ حَسَنَةً نَزِدْ لَهُ فِیهَا حُسْناً إِنَّ اللهَ غَفُورٌ شَکُورٌ» (من از شما مزد رسالت نمی خواهم جز دوستی اهل بیت) در تمامی کتب اهل سنت مصادیق قربی را اهل بیت از جمله پنج تن می دانند.


وی با تاکید بر اهمیت آیه مودّت اظهارداشت: «امام جار الله زمخشری» در کتاب «تفسیر کشّاف» ذیل همین آیه روایت زیبایی از پیامبر اکرم(ص) نقل می کند که با این جمله: «مَن ماتَ عَلی حُبِّ آلِ مُحمَدٍ ماتَ شَهیداً ، مَن ماتَ عَلی حُبِّ آلِ مُحمَدٍ ماتَ مَغفوُراً ، مَن ماتَ عَلی حُبِّ آلِ مُحمَدٍ مُستَکمِلَ ایماناً» آغاز می شود.


به گفته وی، مراد از آیه مبارکه تطهیر «انَّما یُریدُاللهُ لِیُذهِبَ عَنکُم الرِّجسَ وَ یُطَهِّرِکُم تَطهیرا» نیز اهل بیت(صلوات الله علیهم اجمعین) است و واژه «تطهیر» به طور صرف «تطهیر باطنی» که همان عصمت و معصومیت ائمه(سلام الله علیهم اجمعین) از هر گونه گناه، خطا و اشتباه است.


*«إهدِنَا الصِّراطَ المُستقیم»راه امیرالمومنین و فرزندان اطهارش است


این محقق و پژوهشگر علوم اسلامی، آیه «إهدِنَا الصِّراطَ المُستقیم» از دیگر آیات در شان حضرت علی(ع)، حضرت زهرا(س) و فرزندان طاهرینش دانست و گفت: مراد از صراط مستقیم در این آیه که در تفاسیر معتبر اهل سنت مثل «امام فخر رازی، بیضاوی و دیگر مفسرین» آمده است «راه امیرالمومنین(ع) و فرزندانش اطهارش» است.


*«صِراطَ الَّذینَ أنعَمتَ عَلیهِم» مراد اهل بیت(ع) هستند/« أنعَمتَ» نعمت معنوی ولایت، هدایت و امامت ائمه(ع) است


فراهتی، مراد از آیه «صِراطَ الَّذینَ أنعَمتَ عَلیهِم» را نیز اهل بیت(سلام الله علیهم اجمعین) که خدا به آنها تنعّم کرد، دانست و گفت: کسانی که مورد تنعّم الهی واقع شدند معصومین (ع) هستند و منظور از این نعمت همان نعمت های معنوی «ولایت، هدایت امامت و شفاعت» این بزرگواران است.


*مصداق « أنفُسَنا » در آیه مباهله حضرت علی(ع)است


وی افزود:آیه مباهله«فَمَن حاجَّکَ فیهِ مِن بَعدِ ماجاءَکَ العِلم ... قُل تَعالوا نَدعوُا أبنائَنا وَ أبنائُکُم و نِسائَنا و نِسائَکُم و أنفُسَنا و أنفُسَکُم ...» (61سوره آل عمران)از دیگر آیاتی است که مصداق أنفُسَنا در این آیه بدون هیچ اختلافی در بین مفّسرین اهل سنت و شیعه و گواهی تاریخ حضرت علی(ع) به عنوان جان پیامبر(ص) و خود آن حضرت معرفی شده است.


*مصداق آیات ولایت، تبلیغ، صادقین، لیلة المبیت، سقایة الحاج، نجوا، اکمال و 18 آیه اول سوره هل أتی حضرت علی(ع)است

 

به گفته وی، مصداق تمامی آیات ولایت«اِنّما وَلیّکم الله و رسوله والّذین آمنوا الّذین یقیمون الصّلوة و یؤتون الزّکاة و هم راکعون»، آیه تبلیغ« ایها الرسول بلغ ما انزل الیک من ربک و ان لم تفعل فما بلغت رسالته ...»، صادقین در آیه «یا أَیُّها الَّذِینَ آمَنُوا اتَّقوا اللّه وَ کُونُوا مَعَ الصّادقین»، آیه لیلة المبیت «وَمِنَ النَّاسِ مَن یَشْرِی نَفْسَهُ ابْتِغَاء مَرْضَاتِ اللّهِ وَاللّهُ رَؤُوفٌ بِالْعِبَادِ»، 18 آیه اول سوره هل أتی، آیه سقایة الحاج(اثبات امامت) «أجَعَلْتُمْ سِقَایَةَ الْحَاجِّ وَعِمَارَةَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ کَمَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ »، آیه نجوا« یا أیهاالذین ءامنوا اذا ناجیتم الرسول فقدّموا بین یدى نجویکم صدقةذلک خیر لکم و أطهر فان لم تجدوا فان الله غفور ...» و « الَّذِینَ یُنفِقُونَ أَمْوَلَهُم بِالَّیْلِ وَ النَّهَارِ سِرًّا وَ عَلانِیَةً فَلَهُمْ أَجْرُهُمْ» و آیه اکمال (واقعه غدیر)« الْیَوْمَ أَکْمَلْتُ لَکُمْ دینَکُمْ وَ أَتْمَمْتُ عَلَیْکُمْ نِعْمَتی وَ رَضیتُ لَکُمُ الْإِسْلامَ دیناً...» به اذعان و گواه مفسران شیعه و سنی، حضرت علی (ع) است.


*حضرت علی (ع) مصداق آیه « ...علم الکتاب» است


رئیس دانشگاه پیام نور کاشان آیه « وَیَقُولُ الَّذِینَ کَفَرُوا لَسْتَ مُرْسَلًا ۚ قُلْ کَفَىٰ بِاللَّهِ شَهِیدًا بَیْنِی وَبَیْنَکُمْ وَمَنْ عِندَهُ عِلْمُ الْکِتَابِ » را یادآور شد و گفت: حضرت علی (ع) و فرزندان طاهرینش مصداق علم الکتاب(علم به غیب) یعنی علم به همه حقایق هستی از آغاز تا پایان آن هستند.


*مصداق «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ» در سوره الرحمن به تاویل حضرت علی (ع) است


فراهتی مراد از بحرین در آیه (33) «مَرَجَ الْبَحْرَیْنِ یَلْتَقِیانِ» سوره الرحمن را به تاویل حضرت علی مرتضی و فاطمه زهرا علیهاالسلام دانست و گفت: مراد از برزخ در «بَیْنَهُما بَرْزَخٌ لا یَبْغِیانِ» (34) پیغمبر خدا صلی اللَّه علیه و آله است، و مراد از لؤلؤ و مرجان در «یَخْرجُ مِنْهُما الّلؤلؤ و الْمَرْجانُ» (35) حضرت امام حسن مجتبی و سیّدالشّهدا علیهماالسلام است.


وی تصریح کرد: حضرت علی علیه السلام بحر آسمان علم، امامت و ولایت است و حضرت صدّیقه طاهره فاطمه زهره(س) بحر زمین عصمت و طهارت و نبوت است.


وی با اشاره به این حدیث حدیث امام صادق(ع) «عَلی وَ فاطِمةُ علیهما السلام بَحْران عَمیقان لایَبْغی اَحَدهُما عَلی صاحِبه، یَخْرُجُ مِنْهُماَ، الّلُؤلُؤ وَ الْمَرْجان» در تفسیر آیات کریمه سوره الرحمن افزود: امام رضا می فرماید« حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) دو دریای ژرف و عمیق هستند که هیچیک بر دیگری تجاوز نمی کند و از این دو دریای ژرف لؤلؤ و مرجان یعنی امام حسن(ع) و امام حسین(ع) ظهور کرده اند.


*مصداق آیه «وابتغوا إلیه الوسیلة» به تاویل حضرت علی (ع) است


به گفته وی، مصداق آیه «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواْ اتَّقُواْ اللّهَ وَابْتَغُواْ إِلَیهِ الْوَسِیلَةَ وَجَاهِدُواْ فِی سَبِیلِهِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ» به تاویل حضرت علی(ع) است و به روایت امام صادق(ع) مراد از «وسیله» در این آیه ائمه معصومین علیهم السلام به عنوان بهترین مصادیق تقرب به خداوند متعال هستند.


این مولف، مترجم و پژوهشگر علوم اسلامی با تاکید بر اینکه مراد از آیه«وَ لِلَّهِ الأَسْمَاءُ الْحُسْنَى فَادْعُوهُ بِهَا» نیز اهل بیت هستند، افزود: بر اساس روایتی از امام صادق(ع) اسماء حسنی وجود مبارک اهل بیت و نام های مبارک آنهاست که به این وسیله بندگان خدا را به آن بخوانند.


فراهتی، حدیثی از امام رضا(ع) در این مورد را خاطرنشان کرد و گفت:آن حضرت فرمودند: «هر گاه سختی بر شما وارد شد به وسیله ما از خدا کمک بخواهید» و این است سخن خداوند که فرمود: «برای خدا نام های نیکوست، پس شما خدا را به وسیله آنها بخوانید»


*علم امام علی(ع) لدنّی بود


وی در خصوص علم لدنّی حضرت علی(ع) که محدود به زمان و مکان نیست با استناد به حدیث صحیحی از آن حضرت اظهارداشت: رسول الله در لحظات آخر عمر چند کلمه ای در گوش من نجوا کردند که هزار باب از علم و هر بابی مشتمل بر استخراج هزار علم را به من آموخت.


به گفته وی، امام محمد غزالی در کتاب «علم لدنّی» خود این حدیث را به تفصیل مورد بحث و بررسی قرار داده و اذعان کرده است که این حدیث صحیح و از لحاظ سند هیچ اشکالی ندارد.


عضو شورای فرهنگ عمومی شهرستان کاشان تصریح کرد: «علم لدنّی» همان علمی است که از پیامبر(ص) به امیر المومنین(ع) و از آن حضرت به فرزندان معصومش منتقل شد که فقط یک نمونه آن حضرت امام جعفر صادق(ع) با تربیت چهار هزار شاگرد در مکتب اسلام است بدون اینکه در هیچ مکتب و تاریخی نوشته شده باشد آن حضرت در محضر استادی تعلیم دیده است.


*علم نامحدود امام علی(ع) در علم تفسیر

 

 

فراهتی، شخصیت حضرت علی(ع) در مقام تفسیر آیات قرآن را تاکید کرد و گفت: آن حضرت فرمودند:«اگر بخواهم در تفسیر سوره مبارکه حمد(فاتحةالکتاب) کتاب بنویسم 70 شتر باید کتاب های تفسیر آن را حمل کند.


وی از امیرالمومنین(ع) و امامان معصوم به عنوان عترت در قرآن کریم یاد کرد و گفت: شناخت شخصیت این بزرگواران برای ما فقط از لحاظ ظاهری امکان پذیر است و علم به شخصیت باطنی آنها فقط برای خدا، پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار (علیهم السلام) روشن و قابل درک است.


*مقامات باطنی حضرت علی(ع) برای ما قابل ادراک نیست


به گفته وی، همان گونه که حقیقت باطنی قرآن و اسرار و رموز این کتاب الهی بر طبق آیه مبارکه «فی کِتابِ المَکنوُن لایَمَسُّهُ إلَّا المُطَهّروُن» فقط برای معصومین (علیهم السلام اجمعین) برای ما قابل ادراک نیست مقام حضرت علی(ع) نیز در درک و فهم ما نمی گنجد.


این مولف، محقق و مترجم متون اسلامی، منظور از «لایَمَسُّهُ» را فهم و درک و مراد از «المُطَهّروُن» را معصومین (صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین) دانست و گفت: هیچ کس غیر از ائمه طاهرین نمی تواند شخصیت حضرت علی(ع) را درک و شناسایی کند.


فراهتی با اشاره به بخش هایی از زیارت جامعه کبیره امام هادی(ع) گفت: وقتی آن حضرت در فرازهایی از این زیارت ارزشمند و پرفضیلت خطاب به معصومین(صلوات الله و سلامه علیهم اجمعین) می فرماید (ای آقایان من مدح و ثنای شما را نمی توانم شمارش کنم، نمی توان شما را آن گونه که هستید معرفی کنم ، شما آغاز و پایان هستی هستید) پس ما چگونه می توانیم قدرت درک و شناسایی این حضرات معصومین را داشته باشیم.


وی افزود: امام هادی(ع) در زیارت پر فیض جامعه کبیره ائمه اطهار (علیهم السلام) را فلسفه هستی و علت بقای آن معرفی می کند و می فرماید معصومین علت محدثه و مبقیه جهان هستی هستند.


*شان و منزلت امام علی(ع) در نظر دانشمندان دیگر مذاهب


به گفته وی، دانشمندان گذشته و امروز اعتراف به شخصیت حضرت علی(ع) دارند چنانکه ابن ابی الحدید معتزلی در آغاز شرحی بر نهج البلاغه درباره عظمت امام علی(ع) می نویسد:«و ما أقول فی رجل تعزی الیه کل الفضیلة و تنتهی الیه کل فرقةی و تتجاذب کل طائفه و...» (چگونه در مورد شخصیتی سخن بگویم که سرچشمه تمام فضائل انسانی است و هر فرقه ای تلاش می کند به گونه ای خود را به این اقیانوس بیکران منصوب کند).


این مسئول فرهنگی افزود:جامعه عارفان، عالمان، اندیشمندان، مفسران، محدثان، متکلمان، قهرمانان و حتی پیروان ادیان توحیدی تلاش می کنند که خود را به گونه ای به آن حضرت منصوب کنند و او را به عنوان اسوه کامل و الگوی خود معرفی کنند.


فراهتی افزود: ابن ابی الحدید معتزلی معتقد است اگر بخواهد کتابی در مورد شخصیت حضرت علی(ع) بنویسد حداقل به اندازه 20 جلد کتاب می شود.


فراهتی سخن «جاحظ» ادیب و نویسنده معروف عرب زبان صاحب کتاب «البیان و التبیین» در مورد جایگاه علمی امام علی(ع) و شخصیت آن حضرت را یادآورشد و گفت: «جاحظ» اعتراف می کند«آنچه را من در ادبیات عرب یافتم و از کتابت و سخنوری به آن رسیدم همه از مطالعه و حفظ صد خطبه از خطبات امیر المومنین(ع) است که با حفظ این خطبه ها چشمه های دانش در وجود من جاری شد و توانستم کتب ارزشمندی را در ادبیات عرب به نگارش درآورم.»


وی افزود: «جرج جرداق» مسیحی که عمرش را در تحقیق و پژوهش تاریخ به سر برد، با نوشتن کتاب« الامام العلی صوت العدالة الانسانیة» حضرت علی(ع) را به عنوان بزرگترین انسان کامل جهان هستی از گذشته تاکنون معرفی می کند و می گوید: «در تمام ادیان مطالعه کردم کسی را به اندازه شخصیت علی بی ابی طالب در دین اسلام به عنوان انسان کامل نیافتم که الگو و اسوه انسان های آزاده جهان باشد.»


به گفته وی، امام احمد بن حنبل پیشوای مذهب حنبلی نیز در کتاب مسند خود آورده است« ما جاء لاحد من الصحابة من الفضائل کما جاء بعلی بن ابی طالب» به آن اندازه فضیلتی که از پیامبر (ص) در روایات برای امام علی(ع) وارد شده برای هیچ یک از صحابه نیامده است.


شان و منزلت امام علی(ع) در نظر دانشمندان مادی گرا


فراهتی افزود: شِبلی شُمَیّل دانشمند مادی گرا که به هیچ یک از ادیان توحیدی اعتقاد ندارد در مورد حضرت علی گفته است «علی بن ابی طالب تنها نسخه ای از جهان بشریت است که نه در گذشته و نه در آینده نظیری برای آن نبوده و نخواهد آمد.»


*جایگاه نهج البلاغه امام علی(ع) از دیدگاه ابن ابی الحدید معتزلی


وی افزود: ابن ابی الحدید معتزلی در بخش دیگری از مقدمه «شرحی بر نهج البلاغه» می نویسد«علی(ع) در تمام مکارم انسانی همان گونه که اشاره شد پیشگام بوده است و تمام دانشمندان اهل سنت و شیعه در تمامی علوم اسلامی اعم از تفسیر قرآن، کلام اسلامی، فقه، ادبیات عرب و عرفان اسلامی جیره خوار خوان علم و فضیلت آن حضرت هستند.»


به گفته وی، ابن ابی الحدید معتزلی در خصوص خطبه امام علی(ع) با موضوع معاد و جهان پس از مرگ در نهج البلاغه می گوید:«به خدایی که ابن ابی الحدید را آفرید بیش از 50 سال است که با این خطبه آشنا شدم و از آن زمان تا کنون بیش از هزار مرتبه این خطبه را خواندم با هر بار خواندن احساس جدیدی از معاد و جهان برزخ در من ایجاد شده است.» و در ادامه این سخنش اضافه می کند «اگر اجازه داشتیم در مقابل غیر خدا سجده کنیم من بر این خطبه سجده می کردم.»


عضو هیات علمی گروه معارف دانشگاه کاشان افزود: ابن ابی الحدید معتزلی در هفت قصیده اش مشهور به قصیده سبع علویات(هر قصیده مشتمل بر ده ها بیت است) که این قصیده بر کتیبه های ضریح حضرت نوشته شده است در رابطه با مدح و ثنای حضرت علی(ع) می گوید«ای برق اگر از سرزمین نجف عبور کردی میدانی چه شخصیتی در آن به ودیعه نهاده شده است او موسای عمران، عیسی روح الله، خود پیامبر اکرم(ص) بلکه بالاتر از آن نور الهی است که در این سرزمین جلوه کرده است که صاحبان بصیرت آنرا درک می کند.


*امام علی(ع) معنی واقعی خلیفة اللهی است


فراهتی، زبان و بیان را قاصر و عاجز از تشریح ویژگی های شخصیتی حضرت علی(ع) عنوان کرد و گفت: حضرت علی(ع) بزرگ مردی که تمامی ابعاد شخصیت یک انسان کامل در وی متجلّی شد معنی واقعی خلیفة اللهی است.


وی افزود: حضرت علی(ع) زاهد عابد پارسایی است که در میدان جهاد در راه خدا هیچ کس قدرت رویارویی با وی نداشت و هرگز از میدان عقب نشینی نمی کرد و فرموده بود«به خدا قسم اگر تمام عرب به کمک هم به جنگ من بیایند هرگز پشت به جهاد در راه خدا نخواهم کرد» لذا ابن ابی الحدید و دیگر مورخان نوشته اند زرهی که حضرت در میدان جهاد به تن می کرد، پشت نداشت.


به گفته وی، زمانی که امام علی (ع) در مبارزه و رویارویی با عمر بن عبدود بود رسول خدا فرمود«الان برز الایمان کلُّهم» یعنی اکنون تمامی ایمان به مبارزه برخاسته است و همچنین فرمود«ضربة علی یوم الخندق افضل من عبادة الثقلین» یعنی یک ضربه شمشیر امام علی(ع) در روز خندق برتر و بالاتر از عبادت جنّ و انس تا قیامت است.


*سیره عبادی حضرت علی(ع) در مبحث اقتصادی

 
این عضو هیات علمی دانشکده علوم انسانی دانشگاه کاشان، فرمایش مقام معظم رهبری(مدظله العالی) در نامگذاری سال جاری با عنوان« اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی» را خاطرنشان کرد و گفت: تبعیت از شاخصه های سبک زندگی سیره علوی بویژه ساده زیستی، قناعت، پرهیز از تجّملات و تشریفات غیر متعارف در زندگی بهترین راهکار برای توسعه فرهنگ دینی و اسلامی و شکوفایی اقتصاد به ویژه افتصاد مقاومتی در عملیاتی شدن کلام مقام عظمای ولایت است.


فراهتی گفت: زمانی که حضرت علی(ع) از عرصه خلافت اسلامی به ظاهر دور بودند در کنار انجام رسالت خطیر امامت و هدایت و ارشاد مردم به کارهای اقتصادی خاصه کشاورزی اشتغال داشتند به طوری که نخلستان ها و چاه های آب زیادی را با دست مبارکشان ایجاد، حفر و در راه خدا وقف می کردند.


وی با اشاره به اینکه نام، مشخصات و آدرس این نخلستان ها در کتاب «وفاالوفاء باخبار المصطفی(همان تاریخ مدینه منوره) سمهودی» یکی از مورخان بزرگ اهل سنت آمده است، افزود:در روایات اهل سنت و شیعه آمده است که حضرت علی(ع) هر درختی که را غرس می کرد در کنار آن درخت دو رکعت نماز می خواند که این نکته خود بیانگر قرین بودن و ارتباط عبادت و تلاش و کار اقتصادی انسان در زندگی فردی و اجتماعی است.


*نهج البلاغه گنجینه ای بی نهایت و اقیانوسی بیکران از معارف علوی است


فراهتی ارزش کتاب نهج البلاغه امام علی(ع) و قدرت علمی آن حضرت در بیان خطبه های ارزشمند آن را را تاکید کرد و گفت:نهج البلاغه گنجینه ای بی نهایت و اقیانوسی بیکران از معارف علوی است که جامعه امروزی بیش از پیش نیاز مبرم به استفاده و پیروی از رهنمودهای آن در زندگی فردی و اجتماعی دارد.


وی اذعان داشت: عهدنامه مالک اشتر در مقایسه با اعلامیه های جهانی حقوق بشر بسیار مترقی تر، کامل تر و مناسب تر با نیازهای اجتماعی بشر کنونی است.


به گفته وی، این عهدنامه می تواند راه گشای کاربردی برای مدیریت علوی در عصر حاضر باشد.


فراهتی در پایان در خصوص اجرای عدل و عدالت امام علی(ع) حتی در مورد نزدیکان و خویشاوندان گفت:آن حضرت با رعایت اجرای عدالت و بدون هیچ گونه تبعیضی حتی به درخواست اختصاص سهم بیشتر از بیت المال توسط برادرش عقیل تسامح و تساهل نکرد.
 

پایان پیام/

 

 

کد خبر 368374

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha