حفظ وحدت حول محور ولایت فقیه شالوده الگوی پیشرفت باشد

خبرگزاری شبستان: شاکله اصلی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سیاسی باید بر حفظ انگیزه الهی مردم برای حضور در صحنه‌های سیاسی، حفظ وحدت نیرو‌ها حول محور ولایت‌فقیه و تربیت نیروی انسانی برای اداره نظام استوار باشد.

به گزارش خبرنگار اندیشه خبرگزاری شبستان، سومین کنفرانس "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت" امروز چهارشنبه 31 اردیبهشت ماه در کتابخانه ملی آغاز شد و تا فردا به کار خود ادامه می دهد.

بنابراین گزارش، سیدسعید زاهد زاهدانی، دانشیار جامعه‌شناسی و برنامه‌ریزی اجتماعی دانشگاه شیراز ضمن ارایه مقاله خود با عنوان "الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سیاسی" در سومین کنفرانس الگوی اسلامی ایران پیشرفت گفت: اگر نگاهی کلی به بحث توسعه داشته باشیم ظاهرا برخی از کشورها پیشرفت کرده که به آن کشورهای جهان اول گفته می‌شود و برخی از کشورها عقب مانده اند و باید به آنها برسند که به آنها کشورهای جهان سوم گفته می‌شود.

وی تصریح کرد: وقتی رابطه این دو بخش از کشورها را بررسی می‌کنیم سابقه آنها به استعمار باز می‌گردد. زمانی که کشورهای جهان اول می‌گفتند برویم ما باید برویم و کشورهای جهان سوم را آباد کنیم اما در واقع آنها به اسم آبادی به غارت و چپاول منابع این کشورها برای رشد و توسعه خود می‌پرداختند.

زاهدانی ادامه داد: بعد از آنکه انقلاباتی در کشورهای جهان سوم شد واژه استثمار پیش آمد و بر طبق این واژه کشورهای جهان اول تصمیم گرفتند عده‌ای از مدیران داخلی کشورهای جهان سوم را برای پی‌گیری منویات خود به کار بگیرند لذا جریان استعماری با کمک عوامل درونی همان کشور خواسته‌های خود را دنبال کردند.

زاهدانی با تاکید بر اینکه در ایران انقلاب اسلامی نخستین انقلابی است که در برابر جریان یاد شده مقاومت کرد، عنوان کرد: وقتی آمریکا برنده جنگ جهانی دوم شد و عنان اختیار دنیا دست او افتاد تحت این عنوان که ما مدرن هستیم و سایر کشورها سنتی و می‌خواهیم این کشورها را مدرن کنیم برنامه‌ای تنظیم کردند تا کشورهای دیگر را در نظام سرمایه‌داری جهانی حذف کنند.

وی تاکید کرد: ما قصد داریم رشد و پیشرفت کنیم اما نمی‌خواهیم وابسته باشیم و باید نام دیگری برای توسعه پیدا کنیم که به نظر می‌رسد عنوان پیشرفت برای آن مناسب‌تر است.

وی ابراز کرد: پس از جنگ جهانی دوم وقتی اروپا ویران شد و میلیو‌ن‌ها تن از مردم کشته شدند آمریکا خطاب به کشورهای اروپایی گفت من سرمایه را تامین می‌کنم و شما کشورها را آباد کنید، این مسئله موجب شد آمریکا بر اروپا تسلط یافته و نظام جهانی در اختیار او قرار گیرد؛ همین برنامه را آمریکا پس از آنکه در اروپا با موفقیت انجام شد تصمیم گرفت در کشورهای جهان سوم نیز دنبال کند و در همین راستا دانشگاه‌هایی در کشورهای جهان سوم ساخته شد و علم و توسعه شکل گرفت اما شاخصه‌های آنها برای این توسعه صنعتی‌شدن، شهری‌شدن، دنیاگرایی، نشر خرافات، کنار گذاشتن دین، بالا بردن انتظارات مردم، گسترش وسایل ارتباط جمعی و ایجاد انقلاب فرهنگی در راستای دنیاگرایی بود.

این استاد دانشگاه در ادامه ابراز کرد: برنامه آنها در این زمینه نوسازی است و طبق این برنامه توسعه اقتصادی نخست در کشورها جهانی‌سازی شده و همزمان با این برنامه توسعه فرهنگی نیز اتفاق افتد و پس از آن ساختارهای فرهنگی تغییرات خود را نشان می‌دهد لذا باید به فکر توسعه سیاسی بیفتیم.

وی با بیان اینکه صحت این اندیشه یادشده را ما با آن در کشور خود مواجه شده‌ایم و 35 سال است که انقلاب کردیم اما هنوز صحبت از مشکلات ساختاری می‌کنیم، عنوان کرد: در سال 1325 برنامه‌ریزی توسعه تحت نظارت مستشاران آمریکا در کشور ما صورت گرفت؛ نهاد سیاست در ایران پیش از دوره پهلوی یعنی از زمان صفویه 2 قدرت سیاسی اصلی در کشور داشتیم نخست روحانیت به عنوان نمایندگان امام عصر (عج) و دومی شاه؛ اولی مدیریت مردم را بر عهده داشتند و دومی هم یعنی دولت یا همان شاه اگر جنگی، قتلی یا غارتی بود وارد صحنه می‌شد که البته مالیات هم می‌گرفت و به مردم ظلم می‌کرد.

زاهدانی با اشاره به اینکه در دوره پهلوی رضاشاه تلاش کرد تمام اقتدارهای موجود در کشور از جمله اقتدار روحانیت را از بین ببرد و در این راستا روحانیت را خلع لباس کرد، ابراز کرد: رژیم پهلوی می‌خواست این توسعه وابسته را تحت عنوان ایران نوین در کشور پیاده کند لذا این برنامه با سرکوب مردم همراه شد. در این ساختار استبدادی مردم نهضت‌های مختلفی مانند نهضت نفت را به وجود آوردند و بعد از دیکتاتوری شاه حوزه‌های علمیه تلاش کردند از نظر علمی استحکاماتی داشته باشند و رشد کنند.

وی با تاکید بر اینکه در دوره انقلاب شاکله اصلی پیشرفت سیاسی بر اساس جمهوریت و اسلامیت است، بیان کرد: جمهوریت تفکیک قوای سه‌گانه است لذا از این طریق تلاش شد در کشور مردم‌سالاری پیاده شود. از نظر جمهوریت لایه اول که منصب ولایت‌فقیه است در دو مرحله توسط مردم انتخاب می‌شود، قوه مجریه و مقننه نیز با رأی مستقیم مردم انتخاب می‌شوند لذا آن ساختار اعمال مردم‌سالاری به خوبی در قانون ما مشهود است اما در اسلامیت نیز هر فردی که به سن بلوغ می‌رسد باید مرجعی انتخاب کند و اگر از بین این مراجع کسی ادعا کند می‌تواند کشور را اداره کند او ولی‌فقیه بوده و بر سایرین اطاعت از ایشان واجب است.

این استاد دانشگاه ادامه داد: شورای نگهبان نیز لایه دوم را کنترل می‌کند یعنی اسلامیت قوانین تصویب‌شده در مجلس را تأیید می‌کند اما مشکل ما در لایه سوم یعنی اجراییات است و مشخص نیست دولت ما با چه الگویی باید عمل کند تا اسلام اجرا شود.

وی خاطرنشان کرد: قالب پیشرفت سیاسی کشور ما مردم‌سالاری دینی است، جهاد سازندگی و بسیج ساختارهایی است که مشارکت مردم را در سیستم به صورت اسلامی داشت.

زاهدانی یادآور شد: شاکله اصلی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت سیاسی باید بر اصول حفظ انگیزه الهی مردم برای حضور در صحنه‌های سیاسی، حفظ وحدت همه نیروها حول محور ولایت‌فقیه، حفظ استقلال سیاسی و گسترش آن به فرهنگ و اقتصاد، ایجاد تشکل‌های حزبی با توجه به اصول فوق برای تربیت نیروی انسانی سیاسی برای اداره نظام اسلامی و توجه عمیق و گسترده به افکار عمومی ریشه‌های اصلی جامعه یعنی جامعه متدین و معتقد به انقلاب اسلامی باشد.

پایان پیام/

 

کد خبر 369676

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha