خبرگزاری شبستان// خراسان شمالی
رسانه در کانون مناسبات فرهنگی و اجتماعی حیات معاصر ما قرار دارد و با تار و پود زندگی معاصر پیونده خورده است، لذا نقش مهمی را در انتقال و بیان رویدادها، تضادها، بحران ها و موضوعات اجتماعی ایفا می کند. برخی از صاحب نظران معتقدند که رسانه ها چگونگی درک و شعور مردم را نسبت به امور مختلف تغییر داده اند.
اگر زمانی ترویج دین توسط نهادهای دینی انجام می شد اما امروز رسانه ها، در این زمینه نقش مهم و معتبری دارد، بویژه برای قشر کودک تا جوان که زمان زیادی از اوقات خود را در ارتباط با ابزارهای مختلف رسانه ای سپری می کنند، بنابراین اهمیت دارد که چقدر و چگونه می توان فرهنگ و معارف مهدوی را از طریق رسانه ها به مردم منتقل کرد.
از آنجا که انتظار زمینه ساز تحقق عدالت همگانی در دنیاست و بایستی رسانه ها، جلودار بسیج عمومی برای آمادگی مردم در جهت پذیرش حکومت الهی از سوی خلیفه خدا و معصوم(ع) باشند، بنابراین می توان گفت فلسفه انتظار، آماده شدن برای زندگی انسانی و آرمانی است. تاریخ نشان می دهد به دلیل آماده نبودن مردم، بزرگانی چون پیامبر(ص) و امیرالمؤمنین(ع)، آنچنان که باید و شاید نتوانستند احکام اسلامی را در جامعه پیاده کنند.
برای تحقق مدینه فاضله و جامعه آرمانی تنها حضور ولی الهی و امام معصوم(ع) کافی نیست، بلکه عنصر آمادگی مردم نیز، اهمیت بسیاری دارد و با رهبری امام معصوم(ع) می توان، تشکیل جامعه ای آرمانی را تحقق بخشید. بنابراین انتظار فرج، آمادگی برای پذیرش ولی الهی را در میان مردم ایجاد می کند.
اگرچه همه رسانه های تبلیغی، در این باره ایفای نقش کرده و مؤثرند اما اثربخشی ابزارهای سمعی و بصری بیشتر است؛ البته ابزار اینترنت نیز بسیار فراگیر و اثربخش است. همچنین فیلم های تبلیغی، رسانه های مجازی و مکتوب نیز سهمی قابل تأمل در این عرصه تبلیغی دارند.
در عرصه فضای مجازی و سایبری اگر کاری جدی انجام شود، می تواند اثربخش بوده و آثار محسوسی در جامعه داشته باشد. اخیراً وبلاگ نویس های مهدوی در فضای مجازی فعالیت خوبی را آغاز کرده اند، شبکه مجازی نیز با توجه به دسترسی آسان، ابزار بسیار کارآمدی است، بنابراین نقش اینترنت روز به روز در حال پررنگ شدن است.
در تعریف هنر که چندین بار توسط مقام معظم رهبری نیز تأکید شده، بهره گیری از شیوه های خلاقانه و هنرمندانه مورد نظر است. ظرافت و کارآیی هنر، این است که به صورت غیرمستقیم، پیامش را به مخاطبان برساند برای نمونه فیلم ها و یا رمان هایی که تولید می شود در دل موضوعات مختلف، پیام های خاصی را به مخاطب منتقل می کند.
مقام معظم رهبری در بازدید از یک نمایشگاه مهدوی، تأکید داشتند که باید رمان های مهدوی نوشته شود، یعنی به وسیله داستانها و به شیوه های غیرمستقیم، عنایت وجود حضرت و آثار و برکات امام(ع) در جامعه را ارایه کرد.
نظر ایشان این بود که در حال حاضر برای ساخت فیلم در این حوزه کمی زود است، در آغاز باید رمان های قوی نوشت تا کم کم زمینه برای ساخته شدن فیلم های قوی آماده شود و کسانی بتوانند با قالب های هنری عکس و نقاشی، این پیام ها را منتقل کنند، همچنین آمادگی های لازم را باید ایجاد کرد تا زمینه های ظهور فراهم شود.
عمده صحبت هایی که درباره خطرات رسانه نمود پیدا کرده، یکی، بحث انکار مهدویت است که در قدم نخست می خواهند آنها را که اطلاعات کافی ندارند، چنان به آنان تلقین کنند که مهدویت ریشه دینی و اعتقادی ندارد و ساخته دست بشر است.
اگر هم نتوانند آن را در برخی جوامع انکار کنند، تلاش دارند با خدشه دار کردن آن، چهره ای غیرانسانی و غیرمنطقی از مهدویت نشان دهند.
بیشتر فیلم های مرتبط با اسلام و آخرالزمان هم که ساخته اند، با این مضامین است، کسی که مسلمانان منتظر او هستند، با حمله موشکی می خواهد غرب را نابود کند، یا در رابطه با اصل اسلام نیز هجمه هایی به آن وارد می کنند تا خشن جلوه دهند.
شیوه دیگر آنان، کار روی تحریف هاست که نمونه آن ترویج انتظار منفی به معنی نشستن در خانه و سکوت است. آنها وقتی می بینند که مردم معتقد به مهدویت هستند، راه های آمادگی آنان را منحرف می کنند. یکی دیگر از کارهای غرب، تراشیدن نمونه هایی برای منجی است.
زمانی که می بینند مهدویت ریشه در باورها و اعتقادات قلبی مردم دارد، کسانی و چیزهایی را برای آن شبیه سازی می کنند تا مردم به آنها معتقد شوند.
تحقیقات مهدوی مهم است، بویژه اینکه اکنون رسانه به عنوان یکی از مبلغین مهدویت نقش مهمی دارد، مبتنی بودن بر علمیت است.
گاهی برخی از فعالیتها در این عرصه بدون دقت، نگاه علمی و نظر کارشناسی انجام می گیرد. اگرچه نیت شان خوب است اما چون از کانال علمی و کارشناسان فن نمی گذرد، آنها نیز به شکلی دیگر، آسیبهایی را به مهدویت می زنند. در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی ما در فضای مجازی برای کشورمان، بحث تطبیق است، یعنی بدون کوچکترین مستندات علمی برای ظهور مصداق یابی می کنند.
زمانی که به برخی از سایتها مراجعه می کنید، می بینید که شخصیت های ظهور را مصداق یابی کرده اند و برای یاران و سایر علایم همنام و نشانه می آورند. برخی از این تطبیق ها، سر از تعیین وقت ظهور در می آورد که بشدت در روایات منع شده است. زمانی که به متولیان و نویسندگان این سایتها مراجعه می شود، می بینیم که متأسفانه کمترین صلاحیت علمی و مراجعه به روایات و منابع ندارند، حتی نمی دانند که منابع معتبر شیعه چیست.
از هر کتابی هر روایتی را اخذ می کنند و نتیجه آن، شکل گیری چنین خطر و آسیبی می شود. حتی با تعیین وقت، این توقع را در میان مردم ایجاد می کنند که تا چند سال دیگر امام(عج) ظهور می کند، در حالی که در روایات تأکید شده، از تعیین وقت در این باره بپرهیزید. کسانی که می خواهند در هر فضایی، مهدویت را تبلیغ کنند باید در ارتباط با مراکز علمی و تحقیقی باشند. با کارشناسان و صاحب نظران این عرصه مشورت کنند تا این کارهایشان به جای کمک کردن، آسیب زا نباشد و آب به آسیاب دشمن نریزد، البته بخشی از این اقدامات هم ناآگاهانه و از روی جهل است که آسیبهای جدی را به حوزه مهدویت می زند.
دهه مهدویت از پنجم شعبان تا نیمه شعبان مصادف با 13 تا 23 خردادماه سال 93 از سوی ستاد هماهنگی فعالیت های مهدوی به عناوین ویژه ای نامگذاری شده که روزهای باقی مانده تا ولادت امام عصر(عج) با عناوین پنج شنبه 14 شعبان و 22 خرداد "مهدویت و همبستگی اسلامی" و در نهایت روز جمعه 15 شعبان و 23 خرداد که آخرین روز دهه مهدویت بوده و مصادف است با میلاد حضرت مهدی(ع)، با عنوان "مهدویت و انتظار جهانی" نامگذاری شده است.
برگرفته از سخنان "حجت الاسلام جواد جعفری" عضو هیأت علمی و معاون پژوهشی پژوهشکده مهدویت
منبع: آینده روشن
پایان پیام/
نظر شما