کتابخانه ها در سازمان ها، مراکز مدیریت دانش نامیده شوند

خبرگزاری شبستان: مدیر گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه چمران اهواز، گفت: جا دارد کتابخانه ها در سازمان ها به عنوان مراکز مدیریت دانش نامیده شوند و این به معنی مشارکت کتابخانه در تصمیم گیری های سازمان است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، پروفسور عبدالحسین فرج پهلو، مدیر گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، امروز(21 خرداد) در همایش «نقش و جایگاه کتابخانه های تخصصی در سازمان» در اهواز، با تقدیر از فعالیت های اداره کل کتابخانه های عمومی خوزستان در ارتقای فرهنگ مطالعه و کتابخوانی و همکاری و همیاری جامعه کتابداری، گفت: پرچم علم افروز و دانش افزایی را در تمام کتابخانه ها با برگزاری دوره های آموزشی مختلف به اهتزار درمی آوریم.

 

وی با اشاره به جایگاه مدیریت کتابخانه های تخصصی در سازمان و شکل گیری و ضرورت کتابخانه اختصاصی در سازمان ها تاکید کرد و افزود: امروزه در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات قرار داریم که از جمله ویژگی های آن پیچیدگی، سرعت و شتاب زدگی همراه با پویایی و قدرت است.

 

وی لازمه دوام در چنین عصری را ارتقای اطلاعات، دانش، دانایی و مهارت و توانایی دانست و اضافه کرد: کتابخانه اختصاصی نهادی دارای مجموعه ای از منابع خاص با مراجعان خاص است که توسط کتابداران خاص اداره می شود و خدمات خاص و ویژه ای را ارائه می دهند، از این رو کتابخانه های اختصاصی به خاطر مجموعه خدمات و مراجعینی که دارد یکسان و مشابه نیستند.

 

دکتر فرج پهلو، با بیان اینکه 6 عامل سازمان مادر، مجموعه منابع، خدمات، مراجعان، نیروی انسانی و مدیریت در کتابخانه های اختصاصی دخیل هستند، تصریح کرد: از جمله ویژگی های این کتابخانه ها این است که ارتباط تنگاتنگی با اهداف و فعالیت های سازمان دارند، نیازهای اطلاعاتی سازمان را پاسخ می دهند و در حالی که به منابع مالی سازمان وابسته است باید خود تولید ارزش افزوده و ثروت کند.

 

وی با اشاره به اینکه این کتابخانه ها به آسانی مشمول کاهش بودجه و هزینه ها در شرایط بحرانی و رکود اقتصادی می شوند و با چالش های بسیاری در جهت اثبات ارزش های خود روبرو هستند که در این راستا لازم است کتابداران توانمندی و مهارت های خود را ارتقا دهند، ادامه داد: این کتابخانه ها نیازمند حمایت معنوی از جانب مدیران سازمان هستند تا بتوانند اهداف و برنامه ها را پیش ببرند.

 

وی با بیان اینکه کتابخانه های تخصصی همزمان نیازمند ایجاد نگرش و تغییر در خدمات و رفتار خود هستند، عنوان کرد: در عصر حاضر که عصر دانش و اطلاعات است و دانش رکن اصلی حیات هر جامعه بالنده و پیش رونده می باشد، سازمان ها و مدیریت ها به طور اجتناب ناپذیری به این نتیجه می رسند که باید کتابخانه خود را فعال کنند.

 

مدیر گروه علم اطلاعات و دانش شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز، با تاکید بر اینکه یکی از ضروریات کتابخانه های اختصاصی این است که در فکر، اندیشه و فعالیت های سازمان حضور فعال داشته باشند، اذعان داشت: این کتابخانه ها باید دیوار خود را بردارند و رابطه تنگاتنگی با تمام سازمان برقرار کنند.

 

وی خاطر نشان کرد: برای این کار به ابزاری از جمله دانش سازمانی، فرهنگ ها و اصلاح نامه ها، اینترنت و شبکه داخلی، فناوری اطلاعاتی موجود در سازمان، پایگاه های اطلاعاتی و آرشیو های سازمان، خدمات اشاعه گزینشی اطلاعات، خدمات مرجع(الکترونیکی)، نظام ثبت و مدیریت پیشینه ها(رکوردها) و فناوری های مبتنی بر وب 2 نیازمند است.

 

وی با بیان اینکه افراد باید ترغیب و تشویق شوند تا دانش خود را به روز کنند که در این راستا برنامه ریزی برای تغییر لازم است، یاد آور شد: مدیر کتابخانه و کتابداران باید علاوه بر دانش شخصی و تخصصی در حوزه مدیریت اطلاعات به تسلط موضوعی، آگاهی از حمایت های سازمان، توانمندی در ابراز وجود، توان برقراری ارتباط، توانمندی در جلب حمایت و... مجهز باشد.

 

دکتر فرج پهلو، هدف اصلی مدیریت دانش را ارائه اطلاعات درست به فرد درست و سازمان درست برای اخذ تصمیمات درست دانست و تاکید کرد: جا دارد در سازمان ها کتابخانه به عنوان مراکز مدیریت دانش نامیده شوند و این یعنی مشارکت کتابخانه و مدیریت آن در تصمیم گیری های سازمان و لزوم حضور مدیر کتابخانه اختصاصی و هیات مدیره سازمان در جایگاه مشاور اطلاعاتی که این امر منجر به سنگینی صد چندان وظایف مدیر کتابخانه می شود.

 

پایان پیام/
 

کد خبر 375516

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha