گروه قرآن و معارف خبرگزاری شبستان؛ به مناسبت حلول ماه مبارک رمضان، ماه قرآن و بهار کلام وحی، در نظر داریم که هر روز بخش کوتاه و آموزندهای از گفتارهای تفسیری امام موسی صدر را منتشر کنیم. امیدواریم این بخش کوتاه مورد استفاده خوانندگان و قدمی کوچک برای آشنایی با اندیشههای امام موسی صدر باشد.
روز اول رمضان المبارک 1335 ؛ گزیده ای از تفسیر سوره ناس
عبارتِ «أَعُوذُ بِرَبِّ النّاسِ» هم تعبیری علمی است و هم دینی و تربیتی، زیرا هنگامی که از این وسوسهها و القائات دروغین و فسادآور پناه میبرم به کسی که از من و این وسوسههای نهانی نیرومندتر است، احساس آرامش روحی میکنم.
این شیوه متعارف دین است. مثالی بزنم: همین فال بد زدن عادت زشتی است که در بین ما رواج دارد؛ همین که در راه چشم ما به کوزهای خالی بیفتد و یا صدای جغدی بشنویم، از سفر منصرف میشویم. اینها وسوسههای نهانی است که در سینه انسان القا میشود.
اگر در برابر این وسوسهها به سفر نرفتیم و از اقدام خود منصرف شدیم، وسوسه و نگرانی تشدید و قویتر میشود، زیرا هر اندازه آدمی به این وسوسهها تن دهد، کاملاً ناتوان میشود، و وسوهها بر آدمی چیره میشوند.
از همین رو، در حدیث آمده است: «مَن تَطَیَّرَ فَامتَنَعَ عَن سَفَرِهِ فَقَد أَشرَکَ بِاللهِ العَظِیِم؛ هر کس که فال بد زند و از سفر باز ایستد به خداوند بزرگ شرک ورزیده است.»
مقصود از حدیث چیست؟ آیا میگوید باید فال بد بزنی؟ تو میپرسی: وقتی که ترسانم چگونه راهی شوم؟ میگوید: « بگو: پناه میآورم به خدای مردم » او هستی بخش و تقدیر کننده و آفریننده و پروردگار است. از که میترسی؟ از کوزهای خالی؟ یا از جن و انس و پادشاه و خاک و یا از دوست بد؟
از هر که میترسی، خداوند برتر از اوست، او پادشاه پادشاهان است و پروردگارِ عالَم و معبودِ همه. خداوند با این شیوه مشکل تو را حل میکند، زیرا اگر به این وسوسهها پاسخ نگفتی و به راه خود ادامه دادی و به آنها توجهی نکردی، این وسوسهها کمرنگ و کماثر میشوند و سرانجام از بین میروند.
پایان پیام/
نظر شما