آیا بازارچه های ضیافت سفره ها را رنگین تر می‌کنند؟

خبرگزاری شبستان: هرساله با آغاز ماه رمضان بازار های ضیافت برای تنظیم بازار در سطح شهرها آغاز به کار می کنند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، نمایشگاه های عرضه محصولات ضروری برای ایام مختلف مانند ایام عید، مهرماه و ماه مبارک رمضان مدت هاست برای تنظیم بازار در این ایام که تقاضا بیش از مواقع دیگر است برگزار می شود. غالبا در این نمایشگاهها به گفته مسئولان باید محصولات با کیفیت مطلوب عرضه شود. امسال اولین سالی است که دولت روحانی در تدبیر و امید نمایشگاه عرضه مستقیم کالا میزند و در راستای کنترل بازار اقدام می کند. این در حالی است که قیمت کالاهای عرضه شده در نمایشگاههای طرح ضیافت فاصله چندانی با بازار آزاد ندارد و به نظر می رسد تنها دولت می خواهد از این ابزار کنترلی برای سوءاستفاده کنندگانی استفاده کند که ممکن است با بالا رفتن تقاضا به مناسبت ماه مبارک رمضان بخواهند در سطح بازار گرانفروشی کنند.


350 نمایشگاه برای عرضه مستقیم

طبق برنامه ریزی صورت گرفته توسط اتاق اصناف 350 نمایشگاه طرح ضیافت در سراسر کشور به عرضه مستقیم کالا خواهند پرداخت. این طرح در تهران از پنج‌شنبه 5 تیر، در چهار نقطه؛ مصلی تهران، پارک ارم، بوستان ولایت و حکیمه آغاز شده است و به مدت 10 روز ادامه خواهد داشت. 160 غرفه در نمایشگاه های تهران به عرضه اقلام پرمصرف همچون برنج، انواع حبوبات، شیرینی‌، گوشت و مرغ، قند و شکر، چای و قهوه، عسل و خرما، خشکبار، کالای اساسی، مواد شوینده و بهداشتی و لوازم آشپزخانه می پردازند که قرار است قیمت ان ها 15 تا 40 درصد پایین تر از نرخ های معمولی این کالاها باشد.

 

مدیر عامل اتحادیه تعاونی مصرف محلی تمهیدات دولت برای تامین و توزیع اقلام اساسی در ماه رمضان را این چنین تشریح می کند: کالاهای اساسی مورد نیاز مردم تأمین شده است. دولت برخی از اقلام پرمصرف مانند گوشت مرغ، گوشت منجمد داخلی، شکر،‌ برنج و روغن تأمین کرده که در صورت نیاز شبکه‌های توزیع کالا در اختیار آنها قرار دهد و برای تنظیم بازار از آن استفاده کند. ابراهیم طلایی می گوید: سایر اقلام پرمصرف مانند خرما به اندازه کافی در تعاونی‌های مصرف و سایر شبکه های توزیع وجود دارد، تا مشکلی برای روزه‌داران به وجود نیاید.

 

همزمان با برپایی نمایشگاه های عرضه مستقیم در سراسر کشور، نظارت بر نرخ ها در سایر فروشگاه های شهر و روستا نیز به عنوان بخشی از طرح ضیافت در دستور کار قرار گرفته است. رئیس سازمان حمایت مصرف‌کنندگان و تولیدکنندگان از اجرای طرح مشترک نظارت بر اقلام پرمصرف در آستانه ماه مبارک رمضان در سراسر کشور از اول تیرماه تا ششم مردادماه خبر داده است. به گفته جواد تقوی، مجموعه اقلامی که در ماه مبارک رمضان مورد توجه و نظارت است کالاهای پر مصرف نظیر مواد پروتئینی، غذایی، میوه و سبزیجات، تنقلات، انواع شیرینی و خرما و لبنیات و نیز روغن، شکر، برنج و نان خواهد بود.

 

طبق برنامه ریزی انجام شده در طرح ضیافت تمام فروشگاه‌های زنجیره ای و سازمان میادین و میوه تره بار شهرداری تهران و اصناف در ایام ماه مبارک فروش فوق العاده خواهند داشت. به گفته مسوولات وزارت صنعت، معدن و تجارت علاوه بر برپایی نمایشگاه‌های ضیافت که کالاهای اساسی و مورد‌ نیاز مردم را با تخفیف ویژه ارائه می کنند، واحد‌های صنفی نیز همزمان با شروع ماه رمضان و برگزاری نمایشگاه ضیافت به مدت 10 روز تخفیف ویژه‌ای روی اجناس خود ارائه می کنند. همچنین سازمان میادین و میوه و تره‌بار از سوم تیرماه تا پایان ماه مبارک تمام محصولات خود را با تخفیف ویژه 5 تا 15 درصدی عرضه می کند. طرح سراسری ضیافت توسط سایر عرضه کننده های کالا نیز اجرا می شود. فروشگاه‌های زنجیره‌ای شهروند، رفاه، اتکا، تعاونی‌های کارگری و کارمندی و فروشگاه فرهنگیان نیز در ایام ماه تخفیف 5 تا 15 درصدی ارائه خواهند کرد و گفته می شود این تخفیف‌ها تا 25 درصد نیز افزایش می یابد.

 

تفاوت در میزان تخفیف ها به دلیل شرایط کالاهای مختلف و حاشیه سود آن هاست، طبق اعلام مسوولان وزارت صنعت، برخی کالاها مانند لبنیات امکان تخفیف بیش از 5 درصد را ندارند اما کالاهایی که ظرفیت تخفیف بیشتر را داشته باشند با حداقل قیمت در این فروشگاه‌ها عرضه خواهند شد.

 

انجمن صنایع روغن نباتی‌ نیز از عرضه روغن نباتی با تخفیف 10 تا 15 درصدی در طرح ضیافت همزمان با ماه رمضان خبر داده است. این انجمن اعلام کرده که محدودیتی در عرضه روغن نباتی در ماه رمضان و طرح ضیافت وجود ندارد و تا پایان ماه رمضان درخواست افزایش قیمت روغن را به سازمان حمایت ارائه نخواهد داد تا نرخ این کالا در این مدت ثابت باقی بماند. این انجمن به دلیل برخی افزایش هزینه های تولید قصد دارد بعد از ماه رمضان تقاضای افزایش را ارائه دهد.

 

اهالی صنوف نیز در دوره جدید فعالیت اتاق اصناف به ریاست علی فاضلی که پس از 8 سال به راس پارلمان صنفی کشور بازگشته، هماهنگی بیشتری برای ارائه خدمات در ایام اینچنینی پیدا کرده اند. اهالی صنوف در طرح ضیافت همکاری کرده اند به طوری که وعده ارائه تخفیف به خریداران را داده اند.

 

علی خندان رو رئیس اتحادیه تولید‌کنندگان گوشت گوساله در این زمینه می گوید: به رغم اینکه هزینه‌های تولید افزایش یافته، اما به دلیل همکاری خوبی که دولت با تولید‌کنندگان گوشت دارد، قیمت گوشت افزایش نیافته و برای ماه رمضان هم تغییر نمی‌کند. طبق توافق عرضه کنندگان گوشت با وزارت صنعت، در نمایشگاه‌های عرضه مستقیم کالا، گوشت منجمد وارداتی برزیل با قیمت هر کیلوگرم 16 هزار و 500 تومان، گوشت منجمد داخلی با قیمت هر کیلو 15 هزار و 500 تومان و مرغ منجمد داخلی با قیمت هر کیلو 5 هزار و 500 تومان فروخته می شود. همچنین در این نمایشگاه ها برنج اروگوئه با قیمت هر کیلو 2 هزار و 500 تومان و شکر فله‌ای با قیمت هر کیلو گرم 2 هزار تومان فروخته می‌شود.

 

طبق اعلام اتحادیه فروشندگان گوشت، گوشت گوسفند با یک درصد کاهش قیمت و با کیفیت بسیار خوب با قیمت 27 هزار 500 تا 28 هزار و 500 تومان و گوشت تازه گوساله با قیمت 28 هزار و 500 تومان در بازار عرضه می‌شود.

 

خندان رو معتقد است برای ماه رمضان علیرغم اینکه واردات گوشت از خارج کم شده است، هیچ‌گونه مشکلی در مورد عرضه گوشت وجود ندارد چراکه شرکت پشتیبانی امور دام ذخایر کافی در مورد گوشت قرمز و مرغ انجام داده است.این در حالی است که قیمت کالاهای عرضه شده در نمایشگاههای طرح ضیافت فاصله چندانی با بازار آزاد ندارد و به نظر می رسد تنها دولت می خواهد از این ابزار کنترلی برای سوءاستفاده کنندگانی استفاده کند که ممکن است با بالا رفتن تقاضا به مناسبت ماه مبارک رمضان بخواهند در سطح بازار گرانفروشی کنند.

 

یداله صادقی، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان تهران درباره این بازار چه های ضیافت گفت: خوشبختانه بازار به لحاظ تامین کالا هیچ گونه مشکلی ندارد و تنوع کالاها نیز در بازار به شدت بالا است، این در حالی است که همین بالا بودن تنوع، قدرت انتخاب مردم را تا اندازه زیادی بالا می برد و از سوی دیگر، سطح عمومی قیمت ها نیز کنترل شده است و کالاها قیمت مشخص و خاص خود را دارند که بر روی آنها درج شده است.

 

وی می افزاید: البته کمتر واحد صنفی در سطح بازار از قیمت های درج شده بر روی کالاها تخلف کرده و به نوعی گرانفروشی می کند، این در حالی است که بیشترین تخلف صورت گرفته در واحدهای صنفی مربوط به واحدهایی است که دارای پروانه صنفی نیستند و به صورت غیرقانونی مشغول به فعالیت هستند.

 

به گفته صادقی، دولت تلاش دارد تا همه ساله با برگزاری نمایشگاههای عرضه مستقیم کالا، مایحتاج مورد نیاز مردم را تامین کند و البته نمایشگاهها ابزاری برای کنترل قیمت در بازار به شمار می روند و همین امر، سبب می شود تا سطح عمومی قیمت ها با توجه به افزایش تقاضا، ثابت بماند.

 

وی از مردم درخواست کرد تا خود، بازرسان بازار باشند و هرگونه تخلف را به واحدهای نظارت و بازرسی اصناف، سازمان های صنعت، معدن و تجارت استانها و سازمان حمایت مصرف کنندگان و تولیدکنندگان گزارش دهند.

 

قیمت انواع کالاها در نمایشگاه ضیافت

قیمت هر کیلوگرم لپه 4 هزار تومان، لوبیا چشم بلبلی 5 هزار تومان، جو 2 هزار تومان، عدس 3500 تومان، لوبیا قرمز 6 هزار تومان، لوبیا سفید 8 هزار تومان، نخود 6500 تومان، باقلا سبز 4200 تومان است. همچنین قیمت هر کیلوگرم گردو تازه با پوست کاغذی 25 هزار تومان، مغز گردو درجه یک ایرانی 52 هزار تومان، مغز گردو درجه دو 32 هزار تومان و عسل 28 هزار تومان است.

 

در این نمایشگاهها، قیمت هر قوطی رب معمولی 3800 تومان، رب آسان بازشو 4200 تومان، بسته 200 گرمی زرشک 5 هزار تومان، تن ماهی 4000 تومان است. ضمن اینکه تن ماهی از جمله کالاهایی بود که قیمت های ویژه ای داشت و هر 4 عدد تن ماهی 170 گرمی 10 هزار تومان و هر 3 عدد تن ماهی 180 گرمی نیز 10 هزار تومان عرضه می شود.

 

هر کیلوگرم خرما نیز 6 هزار تومان، هر بسته خرما 790 گرمی نیز 4740 تومان عرضه می شود. از سوی دیگر قرار است که دولت در این نمایشگاهها، گوشت منجمد داخلی را به قیمت 16 هزار تومان و گوشت منجمد خارجی را به قیمت 17 هزار تومان عرضه کند.
 

 

افطاری های ساده اما گران
در این ماه علی رغم وجود بازار های ضیافت همچنان قیمتهای تمام شده برای افطاری ها بسیار سگین است در صورتیکه میزان مهمانی ها در این ماه افزایش دارد. در حال حاظر میزان قیمت تمام شده برای هر نفرتقریبا بدون محاسبه شام حدود ده هزار تومان است.
قیمت: هر عدد نان لواش: 150تومان/ تافتون: 250تومان / بربری: 500/ سنگک: 600 (البته قیمت کنجدی کمی بالاتر است)
قیمت: هر بسته 400گرمی پنیر سفید حدودا 4000تومان است که هر 25گرم آن‌که برای مصرف افطار یک نفر لازم است، تقریبا 250تومان می‌شود.
قیمت: هر بسته 600گرمی از نوع مرغوب خرما 7000تومان است و شما باید برای 50گرم 500تومان هزینه کنید.
قیمت: هر کیلو سبزی خوردن 2تا 3هزار تومان است و قیمت 100گرم پاک‌شده آن چیزی حدود 200تا 300تومان می‌شود.
قیمت: چای قهوه‌خانه‌ای هر قوری 5-4هزار تومان است اما هزینه چای در منزل برای 20نفر به 5-4هزار تومان نمی‌رسد.
زولبیا و بامیه: 8هزار و 500تومان
براساس مصوبه اتحادیه قنادان، قیمت هر کیلو زولبیا و بامیه درجه یک در تهران و سایر کلانشهرهای کشور 8هزار و 500تومان و درجه2، 8‌هزار تومان تعیین شده است. البته قیمت زولبیا و بامیه در سراسر کشور یکسان نیست و در شهرهای کوچک که هزینه‌های جانبی کمتر است این نرخ کمتر خواهد بود.
با این حساب لازم است نسبت به کاهش قیمت ها در بازار های ضیافت دقت بیشتری شود زیرا در حال حاضر گزارشات نشان میدهد قیمت ها در بازار های ضیافت تفاوت چندانی با بیرون ندارد.
پایان پیام/

 

کد خبر 380722

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha