حجتالاسلام سیدعبدالحمید ثابت، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم با اشاره به کارکرد اقتصادی مساجد در حال حاضر به خبرنگار شبستان گفت: از صدر اسلام تاکنون همواره مسجد کانون معنویت به شمار می آمده است، هر نوع بحث و موضوعی که در رابطه با کارکرد اقتصادی مسجد مطرح میشود، ابتدا باید کانون معنوی بودن آن مطرح شود و به گونهای باشد که نه تنها با این مسئله منافات نداشته باشد بلکه تقویتکننده معنویت مسجد نیز باشد.
وی از مسجد به عنوان یک پایگاه و مکان مردمی و مرکزی که مردم در آن رفت و آمد دارند، یاد کرد و افزود: نمیتوان به مسجد به عنوان یک بخش دولتی و یا بخش خصوصی که به دنبال کسب سود و منافع مادی است، نگاه کرد بلکه باید به عنوان جایگاهی که کارکرد مردمی دارد، باید توجه شود. بنابراین اهداف مسجد در فعالیتها و برنامهها نباید کسب سود و به دست آوردن در آمد باشد، بلکه باید جایگاهی فراتر از دنیای زودگذر مادی باشد.
حجت الاسلام ثابت نقش مسجد را در رفع مشکلات اقتصادی نیازمندان تاثیرگذار دانست و ادامه داد: مسجد علاوه بر اینکه افراد محل را به سوی معنویت سوق می دهد، در رفع نیازهای عادی مردم نیز تأثیرگذار است، در واقع ایجاد صندوقهای قرضالحسنه، تعاونی، ستادهای جهیزیه در رفع مشکلات اقتصادی و حرکت به سوی عدالت اقتصادی نقش مهمی دارند که البته این موضوع باید در برنامهریزیهای دستاندرکاران و متولیان مساجد لحاظ شود. حضور مردم در مساجد تنها برای عبادت صرف نباید باشد، بلکه مسجد باید زمینه ساز آشنا کردن مردم با دیگر افرادی که در مسجد حضور می یابند و تلاش برای حل و فصل مشکلات نیازمندان هم باشد. که در این زمینه خیرین مساجد نقش تاثیرگذاری دارند.
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم با تأکید بر اینکه مساجد با مکانیزمهای مردمی میتوانند سنت قرضالحسنه را از لحاظ کیفی و کمی گسترده کنند، خاطرنشان کرد: آشنا بودن فعالان و متولیان مساجد از مشکلات زندگی مردم موجب میشود اقبال مردم به سوی مساجد نیز بیشتر شود.فرهنگسازی سنت قرضالحسنه در مساجد باید به صورت کاربردی و عملی در جامعه ترویج یابد، متأسفانه جوایزی که در بانکها برای افرادی که حساب سپردهگذاری میکنند، قرضالحسنه را از روح اصلی و آنچه که مورد نظر اسلام دور میکند، حال آنکه قرضالحسنه باید با نیت خیرخواهانه باشد، از این رو باید واقفان سنت قرضالحسنه شناسایی شوند و در عین حال وجوه آنها به ضمانت به افراد نیازمند سپرده شود که مسجد در آشنا کردن مردم با این سنت می تواند گام تاثیرگذاری بردارد.
حجت الاسلام ثابت نقش مسجد را در آشنا کردن مردم از آموزههای اسلامی همچون ربا، خمس، انفاق و زکات تأثیرگذار دانست و تصریح کرد: اساس فعالیتهای مسجد بر مبنای برنامههای فرهنگی است، حتی اگر فعالیتهای اقتصادی گسترده ای نیز در آن صورت گیرد. مفاهیم جهاد اقتصادی، زهد، میانروی و اقتصاد در مصرف، اسراف و تبذیر، باید در مساجد از سوی ائمه جماعات به مردم تبیین شود که در این زمینه به کارگیری روشهای مختلف همچون تهیه بروشورها و جزوات مختلف، بهرهگیری از سخنرانان در این زمینه تأثیرگذار است، تشکیل کلاسهای مختلف و مواردی که در مساجد انجام آن فعالیتها امکانپذیر باشد در فرهنگسازی مردم تأثیرگذار و در برنامههایی که نظام جمهوری اسلامی برای پیشرفت دارد موثر است.
پایان پیام/
عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قم بهره مندی از مکانیزمهای مردمی را زمینه ساز گسترش کمی و کیفی صندوق های قرضالحسنه مساجد دانست و آن را گامی در جهت عدالت اقتصادی عنوان کرد.
کد خبر 38162
نظر شما