به گزارش خبرنگار شبستان، «حجت الاسلام والمسلمین سیدحسین شاهمرادی» دبیر شورای فرهنگ عمومی کشور از بخش های مختلف خبرگزاری شبستان از جمله از سرویسهای فرهنگ و ادب و کانون های مساجد این خبرگزاری بازدید کرد. شاهمرادی پس از بازدید با «حجت الاسلام سلیمانی» دبیر عالی ستاد کانونهای فرهنگی هنری مساجد، سردبیر و خبرنگاران فرهنگی این خبرگزاری به گفتگو نشست. در زیر گفتگوی حجت الاسلام شاهمرادی با خبرنگار شبستان را میخوانید.
رهنمود فقط مختص به رهبری است/ باید قطار فرمایشات رهبر را در ریل درست انداخت
* با توجه به تاکیدات و حساسیتهای مقام معظم رهبری نسبت به مقوله فرهنگ و تعیین شعار امسال به نام اقتصاد و فرهنگ، شورای فرهنگ عمومی در این خصوص چه برنامهریزی بلندمدت و کوتاه مدت دارد؟ رویکرد امسال شورا به چه نحو خواهد بود؟
اولین کاری که ما و دستگاههای فرهنگی باید انجام دهند، این است که رهنمود حضرت آقا را عملیاتی کنند، یعنی این رویه اشتباه است که وقتی ایشان رهنمود میدهند، فکر کنیم که ما هم باید رهنمود دهیم. رهنمود فقط مختص به رهبری است و همه از سران قوا تا زیرمجموعهها موظف به عمل به این رهنمودها هستند، منتهی عملیاتی کردن فرمایشات ایشان به این معنی نیست که بتوانیم امسال تماماً و کمالاً نتیجه دلخواه را به دست بیاوریم. عملیاتی کردن یعنی این قطار روی ریل فرمایش ایشان بیفتد و حرکت کند و حرکت جهادی داشته باشد و همراه با عزم ملی باشد و جزیرهای نباشد. ما اگر قطار فرمایشات ایشان را در ریل درست انداختیم و حرکت دادیم و حرکت این قطار مناسب بود، به طوری که سالهای دیگر هم ادامه یابد، کاری بزرگ انجام دادیم. متاسفانه با یک سخن مقام معظم رهبری، دستگاهها و نهادها پلاکارد در دست میگیرند و صداوسیما هم با میکروفن به سراغ مردم میرود، اما پس از مدتی این تب فروکش میکند و فرمایشات ایشان را فراموش میکنند.
شورای فرهنگ عمومی اگر مصوبات امسال که وظیفه قانونیمان است و همان فرمایشات مقام معظم رهبری است را عملیاتی کنیم و حرکت دهیم، در واقع شورا و دستگاههای زیرمجموعه را وادار به رفتن به این سمت و سو کنیم، وظیفهمان را درست انجام دادیم. منتهی این موضوع دیگر بلند مدت و کوتاه مدت ندارد؛ یعنی کوتاه مدت این است که بتوانیم برنامههای امسال را به سرانجام برسانیم و بلند مدت آن به سالهای آینده و نهادینه شدن این حرکت در آینده بر میگردد.
روز بزرگداشت کانونهای مساجد در تقویم رسمی کشور
* در مورد مصوبات جدید شورای فرهنگ عمومی نیز کمی توضیح دهید.
در جلسه اخیر شورا، 37 الی 38 مورد درخواست نهادها برای تعیین روزهای خاص در تقویم مورد بررسی قرار دادیم که نزدیک به 17محور از آن تصویب و ابلاغ شد که از جمله آن روز بزرگداشت کانونهای فرهنگی هنری مساجد در روز 18 اسفندماه بود. اگر دستگاهها برنامهریزی و تهیه مطالب برای روز مشخص شده داشته باشند و یک ماه مانده به موعد آن تاریخ شروع به فضاسازی ذهنها کنید، کاری مفید صورت خواهد گرفت. از دیگر روزهای مورد تصویب میتوان به روز بیماریهای خاص و صعبالعلاج اشاره کرد.
تنها 10 بند قانون عفاف و حجاب مربوط به نیروی انتظامی است
* آیا به غیر از این مصوبات مشابه، مصوبات خاص دیگری در شورای فرهنگ عمومی مطرح و تصویب میشود؟
این مصوبات خیلی کار ویژهای نیست، کار ویژه را ما باید در دبیرخانه تهیه و تدوین کنیم. در حال حاضر ما نزدیک به 620 مصوبه داریم که برخی از آنها عملیاتی نشده است و ما باید نسبت به این مصوبات عملیاتی نشده رویکرد جدیدی را پیش بگیریم که عملیاتی شوند. برای مثال مصوب شده بود که حروف لاتین نباید روی تابلوی مغازهها، کاغذ مواد غذایی و البسه استفاده شوند و همه دستگاهها موظفند که این مصوبه را در دستور کار خود قرار دهند، این در حالی است که روز گذشته در شورای عالی انقلاب فرهنگی موردی در این خصوص مطرح شد. این مصوبه یکی از مصوباتی است که قوانین آن مشخص است و دستگاههای مربوط به آن موظف به انجام آن هستند، اما متاسفانه مشکل اینجاست که دستگاهها و نهادهای ذیربط به این مصوبه توجهی نکردند و آن را اجرایی نکردند.
برای مثال، قانون عفاف و حجاب از جمله قوانین خوب است که بیش از 300 بند دارد که باید انجام شود، اما جالب است بدانید تنها 10 بند این قانون مربوط به نیروی انتظامی است و این در حالی است که بقیه دستگاهها وظایف خود را در این خصوص انجام ندادند. نگاه بیرونی به موضوع عفاف و حجاب، ضربتی است، در حالی که در این مورد، قوانین خوبی وضع شده است.
* شورای فرهنگ عمومی در مورد سبک زندگی ایرانی اسلامی چه کارهایی انجام داده و چه کارهایی را در دستور کار دارد؟
امسال از ابتدای فروردین ماه تعدادی تحقیق در این خصوص انجام شده است که انشاالله تا آخر سال آنها به صورت عملیاتی نمود پیدا میکند.
لزوم مردمی شدن مصوبات شورا از زبان شاهمرادی
* یکی از مسائل مهم که شاید سبب اجرایی نشدن مصوبات شورا شده است، عدم حضور مردم در این مصوبات است که اگر این امر تحقق یابد، مصوبات بدون تعلق بودجهای، به صورت مردمی پیش میرود. نظر شما درباره عکس شدن جهت این روند چیست؟
ایراد همین است که در واقع باید عملیاتی کردن مصوبات را از دست نهادها گرفت و به مردم و حضور مردمی سپرد. اشتباه این است که ما این موضوع را اداری میکنیم و بودجهای که گذاشته میشود، یک هزارم بودجهای که مردم از دل خودشان جلو میگذارند، نیست. در واقع ما بودجه تعیین میکنیم که چطور آن مصوبه را تعطیل کنیم!
یکی دو مصوبه اخیراً به شورا آمد که خواستار برگزاری فلان دههها بودند و ما مخصوصاً آنها را به همین دلایل تصویب نکردیم، چراکه متولی این نوع برنامهها باید مردم باشند. کانونهای فرهنگی هنری مساجد، نمونه خوبی از این نوع تشکلهای مردمی است که با هدایت این مرکز و بدون هیچ چشمداشت و دستمزد، فعالیتهای خود را انجام میدهند. بقیه دستگاهها هم اگر مثل اینجا، بستر واقعی را حضور مردم قرار دهند، به این موفقیت نائل میشوند.
یکی از ضربههایی که ما از ابتدای انقلاب اسلامی تاکنون خوردیم، در موضوع دهه فجر است. دهه فجر در ابتدای انقلاب در دست مردم بود و امام (ره) نیز به این موضوع تاکید داشتند و مقام معظم رهبری بارها در صحبتهایشان تاکید کردند که جشنهای دهه فجر باید باشکوه و مردمی برگزار شود. در حالی که ما یک متولی و بودجهای برای دستگاهها، برای این منظور گذاشتیم که در واقع به مردم گفتیم که شما کاری نداشته باشید ما چراغانی میکنیم! نگفتیم که خودتان چراغانی کنید و جشن را برگزار کنید. در حالی که اگر دست مردم باشد، تداوم خواهد داشت و نمونه خوب آن دهه محرم و مراسم عاشوراست.
* در مورد بحث عفاف و حجاب هم ما یک بحث تولیدکننده داریم و مردمی که مصرف میکنند. در این باره نظر شما چیست؟
ما باید بستر تولیدات خوب را فراهم کنیم تا اگر کالا و محصولی خوب و با کیفیت طراحی و تولید کرد، نخواهد آن را برای فروش به ترکیه ببرد.
* به عنوان آخرین سوال، ما حضور شما را در حراج تجسمی تهران شاهد بودیم که اتفاق خوبی بود. آیا حضور شما در این حراج به علتی خاص بوده یا علاقه شخصی شما به هنر است؟
من در حراج های دیگر هم شرکت داشتم، اما چون مسئولیتی نداشتم، مورد نظر رسانهها قرار نمیگرفتم. من قبل از اینکه روحانی باشم، اهل خط و نقاشی و هنرهای دیگر هستم.
گفتوگو: آزاده فضلی
پایان پیام/
نظر شما