به گزارش خبرگزاری شبستان از گیلان، وجود کودکان یتیم که پدر یا والدین خود را در طفولیت از دست دادهاند در هر جامعهای اجتناب ناپذیر است. این کودکان در همه ادیان الهی مورد توجه بوده و بر ضرورت تعهد نسبت به آنان و امنیت از تجاوز به حقوقشان و ترغیب در جلب دوستی و اظهار لطف به آنان تاکید بسیار شده است.
اسلام در رتبه اول بستگان نزدیک را مسئول سرپرستی یتیم دانسته است و در صورت عدم وجود بستگان نزدیک، جامعه و دولت اسلامی است که باید عهده دار این مسئولیت باشند. از دیدگاه شرع مقدس اسلام یتیم به هر طفل نابالغی گفته می شود که پدر خویش را از دست داده باشد. چنین کودکانی با از دست دادن سایه پر مهر پدر احساس خلا و کمبود فراوان کرده که این خلا جز از طریق محبت و دوستی قابل جبران نیست.
آیات و روایات بسیاری بر مسئله یتیم نوازی تاکید دارند
خداوند متعال نیکی به ایتام را پس از نیکی به پدر و مار و اقوام ذکر میکند و میفرماید: بِالْوالِدَیْنِ إِحْساناً وَ بِذِی الْقُرْبى وَ الْیَتامى وَ الْمَساکین(به پدر و مادر و خویشاوندان و یتیمان و مساکین نیکی کنید)
خداوند متعال به پیامبرش دستور می دهد که با یتیمان با نرمی و مدارا سخن بگو و به وسیله لبخندی که بر آنان می زنی حالت سرخوردگی و اندوه را از آنان دور کن، چنانکه می فرماید: فَأَمَّا الْیَتیمَ فَلا تَقْهَر (یتیم را تحقیر مکن).
درمورد اطعام ایتام نیز دستورات مکرری رسیده است که قرآن کریم سیره اهل بیت پیامبر(ع) را به عنوان الگوی همه مسلمانان بیان میکند چنانکه میفرماید: وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلى حُبِّهِ مِسْکیناً وَ یَتیماً وَ أَسیرا إِنَّما نُطْعِمُکُمْ لِوَجْهِ اللَّهِ (غذای خود را با اینکه به آن علاقه و نیاز دارند به مسکین و یتیم و اسیر میدهند و میگویند ما شما را به خاطر خدا اطعام میکنیم و هیچ پاداش و سپاسی نمیخواهیم) در این آیه مبارکه خاندان وحی به خاطر اینکه پس از هر روزه، افطاری خود را به مسکین و یتیم و اسیر دادهاند مورد تجلیل قرار گرفتهاند.
هنگامی که یتیم گریه می کند عرش خدا به لرزه در می آید
رسول خدا(ص) نیز می فرمایند: (برای یتیم چون پدر مهربان باش و بدانکه هر چه بکاری همان را درو می کنی)، (هنگامی که یتیم گریه می کند عرش خدا به لرزه در می آید)، (آیا دوست داری دلت نرم و آرزویت برآورده شود؟ بر یتیم ترحم کن و دست محبت بر سر او بکش و از غذای خود به او بخوران تا قلبت نرم و حاجتت روا گردد)، سوگند به کسی که جانم در قبضه قدرت اوست هر مسلمانی که سرپرستی یتیمی را بر عهده بگیرد و به خوبی از عهده ولایت و سرپرستی آن یتیم بر آید و دست محبت بر سر او بکشد، به عدد هر مویی که از زیر دستش می گذرد خداوند متعال یک درجه مقام او را بالا برده و یک ثواب در نامه عمل وی می نویسد و یک گناه از او کم می کند)، (محبوبترین خانه نزد خدا آن خانهای است که در آن کودک یتیمی با عزت و احترام زندگی کند)
ای کاش ما نیز یتیم بودیم...
ابوالطفیل می گوید: روزی علی(ع) را دیدم که یتیمان را به حضور خود خواست، سپس چنان به یتیمان تفقد و مهربانی میکرد و به آنها عسل می خوراند که بعضی از اصحابش آرزو میکردند ای کاش ما نیز یتیم بودیم.
علی بن ابیطالب(ع)می فرماید: آخرین چیزی که از رسول خدا(ص)شنیدم این بود که فرمود: به سوی خدا و آخرت حرکت کنید نه به سوی دنیا، شما را وصیت می کنم به دو ضعیف یتیم و زیردست نیکی کنید.
حضرت علی(علیه السلام) خود در آخرین وصیتهایش پس از ضربت خوردن میفرماید: اللَّهَ اللَّهَ فِی الْأَیْتَامِ فَلَا تُغِبُّوا أَفْوَاهَهُمْ وَ لَا یَضِیعُوا بِحَضْرَتِکُمْ(خدا را خدا را درباره یتیمان، نکند آنان گاهی سیر و گاهی گرسنه بمانند و حقوقشان ضایع گردد.)
مولای پیشوایان جهان که در قول و عمل به فکر یتیمان است هرشب با دست خود غذا به یتیمان می رساند تا آنجا که او را ابوالیتامی لقب داده بودند.
باید گفت انفاق به ایتام فقط مختص به کسانی که از داشتن سرپرست محرومند، نیست بلکه شامل یتیمانی که تحت تکفل و سرپرستی فردی از اقوام و خویشاوندان یا رجال صالح قرار دارند نیز میشود، زیرا چه بسا قدرت مالی سرپرست به حدی نباشد که بتواند تمام هزینههای کودک را فراهم سازد.
تصرف در مال یتیم، مخلوط کردن مال خوب او با مال بد خود، محروم کردن او از ارث به علت کوچک بودن یا تقبل هزینههای او... از مصادیق ظلم به یتیم است و از جمله آثار ظلم به یتیم، بلا و عذاب و سلب نعمت میباشد.
از این رو لازم است به مادران فداکاری که سرپرستی اطفال یتیم خود را بر عهده داشته و با مشکلات فراوان آنها را تربیت میکنند یاری رسانده و از این راه بنیان چنین خانوادههایی را تقویت کنیم. به عنوان نمونه طرح اکرام کمیته امداد امام خمینی(ره) که با چنین هدفی آغاز شده است یکی از راههای تقویت این خانوادههاست.
اما آنچه هر ساله همزمان با روزهای پانزدهم ماه مبارک رمضان مصادف با میلاد با سعادت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) و بیست و یکم این ماه مبارک مصادف با شهادت امام علی(ع) هفته اطعام به نیازمندان و اکرام ایتام در سراسر کشور برگزار میشود رسیدگی به امور نیازمندان و محرومین به خصوص ایتام را یاد آور میشود.
اجرای طرح سیره علوی به صورت اعطای سبد غذایی در شب میلاد امام حسن مجتبی(ع) به نیازمندان، اکرام ایتام، توزیع نان صلواتی بین نیازمندان، توزیع افطاری آسان، و... از ویژه برنامه ای ماه مبارک رمضان است.
کمک هزینه نیست؛ هزینه یک زندگی است
حسین علی محمدی، مدیر کل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان گیلان با تاکید بر اینکه طرح اکرام ایتام توجه به امور فرزندان یتیم در دین مبین اسلام از اهمیت ویژهای برخوردار است، به خبرنگار خبرگزاری شبستان گفت: فرازهای نورانی قرآن کریم در عینیت بخشیدن به این برنامه متعالی اسلام بهترین اساسنامه است.
وی اظهار کرد: همچنین روایات و احادیث ائمه معصومین (س) نیز به عنوان آیین نامه اجرایی، مسیر حرکت را روشن میسازد.
علی محمدی با اشاره به اینکه طرح اکرام ایتام با هدف رسیدگی به نیازهای مادی و معنوی فرزندان محروم از نعمت پدر از سال 1378 آغاز شد، افزود: بدلیل همسویی و همخوانی این طرح گرانمایه با انگیزهها و خواستگاه انسانی و فطری بشر و مطابقت با اعتقادات مردم متدین ایران اسلامی، شاهد میلاد انفاق و احسان مبارکی در اقصی نقاط کشور و به مرور زمان در اقصی نقاط جهان شدیم.
وی، کسب رضای الهی، احیای سنتهای حسنه، پیشگیری از آسیبهای فردی و اجتماعی ایتام و نیز ارتقاءعزت نفس و امید آفرینی در آنان را از جمله اهداف متعالی این طرح دانست و تصریح کرد: طرح اکرام ایتام در مرحله اول بطور سازمان یافته جذب مساعدتهای مالی را بصورت ماهیانه و در اندازههای مشخص آغاز کرد اما با گذر زمان و انجام اقداماتی در سرزمین بیانتهای تکریم ایتام به این باور دست یافتیم که به دلیل برکات معنوی آن، کمک هزینه نیست و در بعضی اوقات هزینه یک زندگی است.
علی محمدی در ادامه طرح مفتاح الجنه، همیان مولا، اطعام، اکرام ایتام، آزادی زندانیان، طرح محسن و... را از جمله طرحهای اجرایی کمیته امداد گیلان در ماه مبارک رمضان عنوان کرد.
وی با اشاره به اینکه در اجرای طرح اطعام نیازمندان در ماه مبارک رمضان سال گذشته، 460 هزار نفر از نیازمندان و مددجویان تحت پوشش کمیته امداد گیلان با مبلغ 2 میلیارد و 300 میلیون تومان از سوی نیکوکاران استان اطعام شدند، گفت: امسال اطعام 550 هزار نفر در دستور کار این نهاد است و یکصد هزار نفر از نیازمندان نیز در شب میلاد امام حسن مجتبی(ع) بر سر سفره اطعام نیکوکاران خواهند نشست.
علی محمدی اذعان کرد: 50 هزار کیسه همیان مولا نیز امسال تا پایان ماه مبارک رمضان با مساعدت نیکوکاران به صورت سبد کالا در اختیار نیازمندان قرار میگیرد که سال گذشته مبلغ 77 میلیون تومان در قالب این طرح از سوی نیکوکاران گیلان به نیازمندان استان مساعدت شد.
احسان و نیکی از زمینههای سازندگی اخلاق و مبارزه با مفاسد اخلاقی
عسکر اکبری، معاون حمایت و سلامت اجتماعی کمیته امداد گیلان نیز در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، اظهار کرد: در سایه سار مساعدتهای نقدی و غیر نقدی حامیان گرانقدر، فرزند معنوی تحت حمایتشان بالندگی و سرافرازی را هر روز بیش از گذشته لمس میکند.
وی با اشاره به قرآن مجید که در آیات مختلف نیکی و رسیدگی به امور مادی و معنوی ایتام را به دنبال احسان به والدین و نزدیکان قرار داده است، گفت: این احسان و نیکی به عنوان یکی از زمینههای سازندگی اخلاق و مبارزه با بخل و غرور و مفاسد اخلاقی معرفی میشود.
وی با بیان اینکه گیلان بالغ بر پنج هزار و 563 یتیم دارد که 25 هزار حامی آنان را حمایت میکنند، افزود: روزی کمیته امداد در نوبت برای جذب حامی بود ولی اکنون حامیانی از جنس زن و مرد، بزرگ و کوچک، دانش آموز و دانشجو، گوی سبقت را برای کمک به ایتام ربودهاند.
اکبری در ادامه با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان شرایط مطلوبتری برای دستگیری از نیازمندان فراهم میشود، به 12 هزار نفر از خانوادههای طرح محسنین (دارای سرپرست بیمار، زندانی و... ) که تحت حمایت این نهاد هستند که فقط هزار و 714 نیکوکار از آنان حمایت میکنند، اشاره کرد و افزود: فرزندان این خانوادهها هم به نوعی یتیم محسوب میشوند و از این رو نیازمند کمک خیرین و حامیان هستند.
یک حامی و50 یتیم
حاج کریم سکوتی، یکی از حامیان کمیته امداد گیلان که حمایت از 50 یتیم را بر عهده دارد، به خبرنگار خبرگزاری شبستان، گفت: به لطف خدا از 30 دختر و 20 پسر که تحت پوشش کمیته امداد گیلان هستند، حمایت میکنم.
وی رسیدگی به امور نیازمندان را بالا بردن سطح معنوی در خویش عنوان کرد و افزود: هر قدم که در کار خیر برداشته میشود لذتش بیشتر و شیرینتر شده و دلت آرامتر میشود.
سکوتی اظهار کرد: کسانی که تمکن مالی دارند ولی کمکی نمیکنند لذت و ثواب این همه زیبایی که خداوند در اختیارشان گذاشته است را درک نکرده اند.
پایان پیام/
نظر شما