شاه آبادی: حماسه های ما مدیون داستان های شاهنامه است

مراسم بزرگداشت فردوسی در هزاره سرایش شاهنامه با حضور معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، رئیس دفتر یونسکو در ایران و با استقبال قابل توجه علاقمندان در فرهنگسرای نیاوران تهران برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری شبستان، این مراسم از ساعت 19 با گشاش نمایشگاه نقاشی های قهوه خانه ای با موضوع شاهنامه در گالری شماره یک فرهنگسرای نیاوران آغاز گردید. پس از آن مرشد محسن میرزا علی از ساعت 20 برنامه نقالی و پرده خانی را با حضور هنردوستان و علاقمندان به داستان های شاهنامه برگزار نمود و مراسم بزرگداشت فردوسی از ساعت 2:30 دقیقه با حضور دکتر شاه آبادی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور هنری در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران آغاز شد.


دکتر شاه آبادی ، چون لی هان رئیس دفتر منطقه ای یونسکو در ایران و دکتر سعید آبادی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو سخنران های مراسم شنبه شب در فرهنگسرای نیاوران بودند. رسول نجفیان و امیر صادقی هنرمندان حاضر در این مراسم نیز به اجرای بخش هایی از شاهنامه پرداختند. همچنین در بخش پایانی ارکستر مجلسی فرهنگسرای نیاوران به رهبری نادر مرتضی پور و با حضور 45 نوازنده به اجرای سه قطعه پرداختند که در این بین قطعه سیمرغ نوشته شاهین فرحت به مناسبت بزرگداشت فردوسی و هزاره سرایش شاهنامه اجرا شد.

 

چون لی هان : سعادتمندی در سایه صلح، پیام شاهنامه فردوسی است

چون لی هان رئیس دفتر منطقه ای یونسکو در ایران به مناسبت نامگذاری سال 2011 به عنوان هزاره سرایش شاهنامه فردوسی از سوی یونسکو نخستین سخنران این مراسم بود. وی با اشاره به اهمیت شاهنامه فردوسی از نگاه یونسکو گفت:برای من مایه افتخار است در این مراسم بزرگ و فرهنگی که با همت معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و فرهنگسرای نیاوران برپا شده حضور دارم چراکه فردوسی و شاهنامه جزو ارکان فرهنگی و هنری ایران زمین و مردم بسیاری از کشورهای این منطقه هست.


چون لی هان ادامه داد:درباره فردوسی و اهمیت و بزرگی کارش واقعا نیازی به بیان مطلبی نیست چراکه شاهنامه خود گویای بزرگی و عظمت این کار است که در تاریخ بشر جزو ماندگارترین آثار ادبی و هنری است و همواره به زبان های مختلف ترجمه شده و هنوز هم در بسیاری از دانشگاه های معتبر جهان تدریس می شود. وی افزود : وظیفه یونسکو شناسایی، معرفی و گرامیداشت چهره های برجسته تاریخی در تمام جهان است که به فرهنگ و هنر خدمتی کرده اند که می توان گفت حکیم ابوالقاسم فردوسی سرآمد آنان است. افراد زیادی تاکنون در قالب برنامه های یونسکو به سبب فعالیت های فرهنگی و هنری شان گرامی داشته شده اند اما باید اعتراف کنم که حضورم در فرهنگسرای نیاوران در قالب گرامیداشت هزاره سالگرد سرایش شاهنامه افتخار بزرگی برای من و دفتر منطقه ای یونسکو در ایران است.


لی هان گفت : در کنفرانس عمومی یونسکو در سال 1989 یعنی 21 سال پیش تصمیم گرفته شد که گرامیداشت هزاره سرایش شاهنامه فردوسی برگزار شود و یونسکو در سال 2007 آن را به ثبت جهانی رساند تا در حافظه تاریخی یونسکو و تمامی جهانیان ماندگار شود. امروز یونسکو این افتخار را دارد به همراه تمام کسانی که فردوسی را دوست دارند و شاهنامه برایشان الهام بخش بوده است، این مراسم را در فرهنگسرای نیاوران برگزار نماید.


رئیس دفتر منطقه ای یونسکو در ایران افزود : در جهان و در طول تاریخ کتب بسیار نادر و کمی وجود دارد که مثل شاهنامه فردوسی بیانگر هویت ملی و خمیرمایه فرهنگی یک ملت بزرگ مثل ایرانیان باشد و بتواند بخوبی ادب و هنر یک مرز و بوم را منعکس نماید. شاهنامه به لحاظ زبانی یک دایره المعارف است و گنجینه بزرگی از مسائل فرهنگی و ادبی است.


وی خاطر نشان کرد : امروز در مراسم هزاره سرایش شاهنامه می بینیم که این منظومه بزرگ گذشته و حال مردم ایران زمین را به هم پیوند داده و در قالب شعر و با ادبیاتی فاخر افسانه و واقعیت را به هم گره زده است. در شاهنامه صحنه های رنگینی از نبرد بیان می شود اما در هیچ جای این کتاب بزرگ و ارزشمند تکبر، غرور و خشونت دیده نمی شود و همواره توصیه شاهنامه و فردوسی این است که همه مردم از طریق صلح و صفا به سعادتمندی می رسند.


دکتر سعید آبادی دبیرکل کمیسیون ملی یونسکو نیز ضمن تقدیر و تشکر فراوان از معاونت هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیران فرهنگسرای نیاوران، برپایی چنین مراسمی را نشانه توجه ویژه ایرانیان به فرهنگ و ادب پارسی دانست.


سعیدآبادی گفت:بسی مایه افتخار است که در مراسم بزرگداشت هزارمین سالگرد سرایش بزرگترین منظومه حماسی تاریخ ادبیات جهان که در سایه 35 سال تلاش و کوشش یکی از مفاخر ایران زمین در خدمت حضار محترم، آقای دکتر شاه آبادی و جناب آقای صافی هستم.


وی ادامه داد : شاهنامه بزرگترین منظومه حماسی جهان است و وظیفه یونسکو شناسایی، معرفی و حمایت از اینگونه آثار جهانی است که مایه پیوند میان ملل و فرهنگ ها می شود. شاهنامه فردوسی همواره به بیان جنگ میان خوبی و پلیدی پرداخته اما حتی شخصیت های اسطوره ای و قدرتمندی همچون رستم هیچگاه آغاز کننده جنگ و نبرد نبوده اند. در دل شاهنامه می توان عشق به زندگی و سعادتمندی در سایه صلح را بخوبی دریافت. از این دست مسائل فردوسی و شاهنامه را جهان شمول کرده و باعث شده که این کتاب جاودانگی یافته و همه مردم جهان آن را بپذیرند. در همین راستا یونسکو هم به مردم ایران و جهان پیوسته و قصد دارد با برگزاری بزرگداشت ها و مراسمی اینچنینی، شاهنامه و یاد و خاطره بزرگترین شاعر حماسی ادبیات جهان را زنده نگاه دارد.


دبیر کل کمیسیون یونسکو افزود : شاهنامه چنان اثرگذاری داشته که بعد از درگذشت فردوسی ارزش واقعی آن مشخص شده و امروز که در هزارمین سالگرد سرایش آن هستیم، شاهدیم که این منظومه عظیم با ترجمه به زبان های مختلف در دسترس بسیاری از مردم جهان قرار گرفته است و در بسیاری از دانشگاه های جهان تدریس می شود و مردم همچنان به مطالعه ، تحقیق و تفحص در مورد شاهنامه می پردازند.


دکتر سعیدآبادی خاطرنشان کرد: یونسکو وظیفه دارد که درک درست و صحیحی از همه فرهنگ ها و کشورها برای سایر اقوام و ملل ایجاد کند تا همه بتوانند با رسیدن به این درک در کنار هم به راحتی و خوبی با هم زندگی کنند.

 

دکتر شاه آبادی: حماسه های ما مدیون شعرهای شاهنامه است

دکتر حمید شاه آبادی معاون وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور هنری در بخشی از همایش بزرگداشت فردوسی در هزاره سرایش شاهنامه که در سالن خلیج فارس فرهنگسرای نیاوران برگزار شد با اشاره به نقش فردوسی در فرهنگ اصیل ایرانی و اسلامی اظهار داشت: بودن شاهنامه و خالقی همچون فردوسی کبیر سبب می شود تا ما به داشته های فرهنگی خود ببالیم به همین خاطر است که می گویم ما امروز وام دار فردوسی هستیم.


شاه آبادی ابتدا به فرهیختگان و مهمانان ویژه این مراسم خصوصا مسئولان سازمان یونسکو خیر مقدم گفت و سپس از همه برگزار کنندگان این بزرگداشت تقدیر و تشکر کرد.


شاه آبادی گفت: معاونت هنری تلاش کرد در سالی که به نام فردوسی بنا شده گام کوچکی را در این راستا بردارد چراکه در واقع از شاهنامه به عنوان شناسنامه ملت ایران یاد می شود زیرا این کتاب بزرگ و ارزشمند توانسته سنت ایرانی و فرهنگ اسلامی را در کنار هم داشته باشد و این شخصیت بزرگ با توجه به ارادتی که نسبت به اهل بیت (ع) داشتند تلاش کرد که این دو فرهنگ را با هم تلفیق کند و با خلق این اثر سعی کرد در این راستا گامی بردارد که به طرق مختلف این ارادت را نشان دهد.


شاه آبادی در ادامه از شاهنامه به عنوان یکی از بزرگترین مفاخر ایران یاد کرد و افزود: شاهنامه برای ما پنجره ای نوین باز کرد و خوبی ها، بدی ها، زشتی ها و زیبایی ها را با زبان شعر به ما آموخت و به تعبیر بهتر حماسه های ما مدیون شعرهای شاهنامه فردوسی است و به گونه ای این اشعار و ابیات این شاعر بزرگ در زندگی و عقیده ما جاری است.
 

وی در پایان اظهارداشت: سرمایه ها و مفاخر ما چیزی نیست که در میان ملت ما فراموش شود. تلاش کردیم برای فردوسی یادواره ای داشته باشیم و در واقع این اقدام فرصتی را فراهم کرد تا با اهالی هنر و فرهنگ کشور گردهم آییم و یک بار دیگر فردوسی را بزرگ بداریم. من امروز از حضور در چنین همایش بزرگ و عظیمی که با حضور دوستداران و علاقمندان فرهنگ و هنر اصیل اسلامی و ایرانی برگزار شده خوشحال هستم و از مدیران فرهنگسرای نیاوران و برگزارکنندگان این مراسم تشکر می کنم.


رسول نجفیان:تداوم برگزاری این مراسم ها تاثیرات بسزایی در فرهنگ کشور خواهد داشت

رسول نجفیان هنرمند برجسته کشور در مراسم بزرگداشت فردوسی در هزاره سرایش شاهنامه به اجرای موسیقایی بخش هایی از شاهنامه پرداخت که اجرای وی با استقبال و تشویق قابل توجه علاقمندان همراه بود. نجفیان در خصوص این مراسم گفت: این گونه مراسم ها می تواند بازده مثبتی داشته باشد و به تعبیر بهتر بودن این گونه مراسم ها بهتر از نبودن آن است چراکه فرهنگ غنی ایرانی چیزی جدای از فرهنگ غنی اسلامی نیست یعنی فرهنگ شیعه و ایرانی از هم فاصله ندارند و امیدوارم برگزاری این گونه همایش ها برای ارج نهادن به بزرگی ها و ارزش ها و مفاخر فرهنگی کشورمان ادامه پیدا کند و با حمایت مسئولین فرهنگ و هنر کشور همراه شود زیرا اعتقاد دارم تداوم برگزاری این گونه مراسم ها می تواند تأثیرات بسزایی در فرهنگ کشورمان داشته باشد.
 

 

پایان پیام/

کد خبر 38531

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha