به گزارش خبرگزاری شبستان، چهارمین نشست از سلسله نشستهای «رسالت قرآن در عصر حاضر» با حضور حجتالاسلام والمسلمین عبدالکریم بیآزار شیرازی، استاد دانشگاه و مفسر قرآن کریم برگزار شد.
وی در ابتدای این نشست اظهار کرد: قرآن کریم دارای چنان اعجازهای علمی فراوانی است که با پیشرفتهای علمی روز به روز بر الهی و معجزه بودن آن افزوده میشود. ابن عباس، از مفسران صدر اسلام میگوید قرآن احتیاج به تفسیر ندارد زیرا هرعصر بر اساس توانایی علمی خود به ابعاد و اعجاز آن پی میبرد.
رئیس سابق دانشگاه مذاهب اسلامی بیان کرد: در قرآن کریم 40 آیه درباره کوهها وجود دارد و آیات علمی آن درباره جنینشناسی سبب شد که اخیرا تعدادی از اندیشمندان غربی مسلمان شوند. رژیم طاغوت اینگونه القا کرده بود که این کتاب آسمانی فقط و فقط برای قرائت و ثواب بردن است و به تعبیر شهید مطهری داشتن این نگاه ظلم به قرآن است.
وی ادامه داد: قرآن همانند باران پاک و مطهر است و وقتی از آسمان نازل شد، هیچ گونه کدری در خود نداشت. اما وقتی به درون اذهان و افکار ناپاک میرسد، همانند بارانی میشود که از کوهها و مسیرهای آلوده عبور میکند و این چنین هرکسی بر اساس توان و سطح علمی خود میتواند از قرآن برداشت کند اگر درون ناپاک باشد، نتیجه این میشود که همچون گروه داعش دست به قتل مسلمانان میزند.
حجتالاسلام بیآزار شیرازی تصریح کرد: دین الهی نزد همه پیامبران اسلام بوده و تمامی آنها یک دین را تبلیغ میکردند ولی در برخی از احکام و فروعات تفاوت داشتند. ممکن است با این مطلب این سئوال ایجاد شود که اگر دین همه پیامبران یکسان بوده است پس چرا این همه اختلاف بین ادیان وجود دارد؟ در جواب باید گفت که اختلاف از جانب پیروان ادیان است نه از جانب اصل دینها.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: وقتی پیامبر اکرم(ص) مبعوث شدند به مردم گفتند که دین من همان دین حنیف حضرت ابراهیم(ع) است. در آن زمان یهودیان و مسیحیان هرکدام دین خود را کاملا مطابق با دین حضرت ابراهیم(ع) میدانستند و قرآن کریم در پاسخ به این مدعیان گفتند که اسلام، دین واقعی حضرت ابراهیم (ع) است.
وی تصریح کرد: امام خمینی(ره) در کلام خود به اسلام ناب محمدی(ص) تاکید زیادی داشتند و باید در این دوره همه به اسلام واقعی برگردیم. نخستین مولفه اسلام واقعی از دینهای زمینی، این است که میگوید صرف پیروی از یک دین باعث بهشتی شدن نمیشود بلکه ایمان و عمل صالح لازم است ولی دینهای تحریف شده میگویند که هرکسی که پیرو دین ما باشد قطعا بهشتی و بقیه همگی جهنمی هستند.
حجتالاسلام بیآزارشیرازی گفت: میزان و ترازو در روز قیامت وضع و به حساب اعمال انسانها رسیدگی میشود و نمیتوان گفت چون شخصی مسلمان است، به هرگونه که باشد اهل بهشت و سعادت است. دومین ویژگی دین اسلام واقعی این است که با مخالفان با شیوه جدال احسن بحث و به دور از تهمت و افتراء و خشونت صحبت میکند.
وی اظهار کرد: قرآن کریم و پیامبر اکرم(ص) همواره به شیوه جدال احسن با مخالفان اتمام حجت میکردند و قرآن حتی شیوه این جدال احسن را نیز نشان داده است. پیامبر اکرم(ص) با اینکه به وحی متصل بود و بر حقانیت خود ایمان داشتند اما در برخورد با مخالفان میفرمودند یا ما بر حق هستیم یا شما بر حق هستید و در هردوصورت باید به سمت اصلاح حرکت کنیم و نمیشود که هر دو گروه بر حق باشیم.
وی توضیح داد: دین اسلام واقعی از راه نفی دیگران نمیخواهد خود را ثابت کند بلکه همواره برای حقانیت خود استدلال میکند و همگان را به خردورزی و تدبر در آیات قرآن دعوت میکند اما در برابر آن، ادیان زمینی دائما میخواهند از طریق نفی دیگران برتری خود را ثابت کنند.
این مفسر قرآن کریم ادامه داد: دین الهی کلیگویی نمیکند و با جزئینگری، حکم کلی نمیدهد. این در حالی است که فرقههای باطل با دیدن یک مورد رفتار نامناسب در یک فرد، آن رفتار را به همه افراد و پیروان آن مذهب تعمیم میدهند.
وی ابراز کرد: دو نفر درعصر حاضر در برابر تفسیر به رای قرآن و برداشتهای شخصی و سلیقهای از کتاب آسمانی ایستادند و آن دو نفر، شیخ محمدعبدوه در مصر و مرحوم علامه طباطبایی در ایران بودند که بر شیوه قرآن به قرآن تکیه کردند.
این استاد دانشگاه یادآور شد: این بزرگواران در برابر شیوههای شخصی در تفسیر قرآن کریم ایستادند و گفتند که قرآن خود زبان به خصوص دارد و باید با استفاده از این روش، که خود آیات مبین یکدیگر هستند، به تفسیر قرآن کریم دست یافت.
پایان پیام/
نظر شما