رحمن غریبی، ار کارشناسان ارشد فقه امام شافعی در کردستان، در گفتگو با خبرنگار شبستان در سنندج با بیان اینکه براساس آیات و روایات اسلامی برای هر چیزی زکاتی از نوع خود وجود دارد، گفت: دین مبارک اسلام برای هر چیزی زکاتی قرار داده تا به وسیله آن بتواند رشد و نمو را در آن ایجاد کند.
وی برای توضیح مطلب ذکر شده به بیان مثالی پرداخت و عنوان کرد: همانند درختی که اگر هرس نشود برای سال بعد پربار و مثمر نمیشود و باید این هرس کردن از سنخ موجود باشد.
وی اظهارداشت: خداوند به اندازه و قدر هر چیزی و هرکس از وی طلب جواب و استعلام میکند و بر وی تکلیف است مانند مانند زکات علم که همانا نشر آن است.
این دانش آموخته فقه امام شافعی، با بیان اینکه زکات سلامتی فطریه است، بیان داشت: فطریه یکی از زکات های واجب بر هر فرد مسلمان با شرایط و ویژگی های خاص خود است.
غریبی، با اشاره به معنای لغوی و اصطلاحی زکات فطریه ادامه داد: زکات فطریه از دو کلمه زکات و فطریه تشکیل شده که نسبت به هم مضاف اند.
وی افزود: زکات در لغت به معنی رشد و نموی که از برکت الهی حاصل میشود و فطریه، صفت نسبی و مؤنث فطر بود که از فطر به معنای باز شدن و شکافنده در طول است.
وی با بیان اینکه در قدیم قرن را یک دوره (سیکل) از رمضان به حساب میآوردهاند و معادل 36 سال هم بوده است، عنوان کرد: فطر بین ماه های رمضان و شوال شکاف ایجاد کرده است، و ازاین لحاظ آن را فطر گفتهاند.
این کارشناس ارشد فقه امام شافعی(رض) بیان داشت: بعضیها فطر را منصوب به ذات و طبیعت انسان کردهاند و نیز چون در شب عید فطر باید ادا شود آن را فطریه می گویند.
غریبی، اظهارداشت: اما زکات فطر در اصطلاح به معنی ادای واجبی که طی حکمی شرعی و تشریفات خاص خود و مبنی بر دادن زکات نفوس (سر) بر انسان است.
وی به مقدار زکات فطریه اشاره کرد وگفت: براساس تمامی روایات وارد شده از صحابه گرامی، زکات فطر برای یک نفر چه مرد، چه زن، چه بچه یکسان بوده و معادل یک صاع کامل است.
وی ادامه داد: یک صاع کامل هم69 و سه و یک سوم درهم یا پنج و یک سوم رطل بغدادی (عراقی)یا چهار مد است.
این کارشناس ارشد فقه امام شافعی، عنوان کرد: اما به وزن وکیلو معیار امروزی معادل دو کیلو و پنجاه و پنج مثقال و سه درهم مثقال معادل 275/2 گرم که با درنظر گرفتن ضریب اطمینانهای مربوطه (s.f) دو کیلو و نیم امروزی است.
غریبی با اشاره به نوع زکات فطریه، نیز افزود: زکات فطریه از قوت هایی پرداخت می شود که زکات یک دهم یا یک بیستم در آن واجب است و معمول است که از قوت شهرش باشد.
وی اعلام کرد: چون قوت غالب این منطقه (کردستان) گندم است، ذکات فطریه براساس گندم محاسبه و ادا میشود.
وی به مبلغ نقدی زکات فطریه اشاره و عنوان کرد: براساس ابلاغ اداره غله استان کردستان مبنی بر خرید گندم بدون افت و عیب مبلغ 10 هزار و 500 ریال معادل یک هزار و پنجاه تومان برای هر کیلوگرم اعلام شده است.
این کارشناس فقه امام شافعی، ادامه داد: حال براساس مقدار آن که معادل دو کیلو و دویست و هفتاد و پنج گرم است مبلغ کل زکات فطریه 1(یک) سال جهت ادای 2388 تومان است.
غریبی، بیان داشت: اما با در نظر گرفتن عواملی همچون مرغوبیت نوع گندم، مقدار غش در گندم، حمل و نقل احتمالی، نداشتن مقیاس های وزنی معتبر، در نظر گرفتن افضلیت مقدار زیاد قوت و غیره برای هر نفر در مجموع و با درنظر گرفتن ضریب های اطمینان لازمه (s.f) مبلغ سی هزار ریال معادل سه هزار تومان است.
پایان پیام/
نظر شما