به گزارش خبرگزاری شبستان از اصفهان و به نقل از اداره کل روابط عمومی استانداری اصفهان، رسول زرگرپور، استاندار اصفهان در نامه ای به معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان حفاظت محیط زیست کشور خواستار طرح موضوع زاینده رود و تالاب گاوخونی در شورای عالی محیط زیست شد.
استاندار اصفهان در متن این نامه از رودخانه تاریخی زاینده رود به عنوان شاهرگ حیاتی تمدن فلات مرکزی ایران یاد کرد و اظهار داشت: این شاهرگ حیاتی دچار بحران های عدیده ای شده است و علاوه بر پیامدهای ناشی از تخریب اکوسیستم زاینده رود و تالاب بین المللی گاوخونی، تامین آب شرب و نیازهای اولیه حیاتی برای جمعیتی حدود پنج میلیون نفر در استان های اصفهان، یزد و مرکزی و معیشت صدها هزار کشاورز اصفهانی با چالش جدی مواجه شده است.
زرگرپور، کاهش دبی آب در سرچشمه های این رودخانه، افزایش برداشت ها در مسیر انتقال آب و افزایش آلودگی های زیست محیطی ناشی از تخلیه زهاب ها ی مسموم کشاورزی و استقرار صدها واحد تولیدی و صنعتی در حاشیه زاینده رود را از عوامل ایجاد این بحران برشمرد و افزود: توسعه بیش از شهر و روستا در بالادست، تخصیص های نامناسب آب بدون توجه به توان اکولوژیک و آمایش سرزمین و اعمال مدیریت های سلیقه ای از دیگر عوامل بروز بحران است.
وی یادآور شد: با خشک شدن بخش عمده ای از زاینده رود، حیات جوامع محلی این حوضه آبخیز در معرض تهدید قرار گرفته و زمینه ساز بحران های اجتماعی شدیدی در شرق اصفهان شده است.
استاندار اصفهان، وجود رسوبات دانه ریز آغشته به انواع سموم، مواد شیمیایی و فلزات سنگین در تالاب گاوخونی را تهدیدی جدی برای سلامتی مردم منطقه و اراضی کشاورزی و حاشیه آن دانست.
وی خاطر نشان کرد: حدود 100 هزار هکتار اراضی حاشیه زاینده رود که به دلیل کمبود آب تحت کشت قرار نگرفته است و به کانون های فرسایش بادی این حوضه اضافه شده است.
زرگرپور افزود: این اراضی کیفیت هوای اصفهان را متاثر کره به گونه ای که شاهد رشد 15 درصدی میزان گرد و غبار در سال های 90-91 و همچنین رشد 27 درصدی تعداد روزهای ناسالم بوده ایم.
وی در ادامه آسیب شدید به تنوع زیستی منطقه تالاب گاوخونی، از جمله کاهش تعداد پرندگان مهاجر از چند ده هزار قطعه به چند ده قطعه، عدم کارایی تصفیه خانه شهری به دلیل کاهش دبی رودخانه و افزایش غلظت آلاینده ها، استفاده از فاضلاب شهری در آبیاری مزارع و تولید محصولات ناسالم را به عنوان دیگر بحران های وارده به استان در اثر خشکی زاینده رود نام برد.
استاندار اصفهان، افت شدید سطح منابع زیر زمینی، کاهش کمیت و کیفیت آب های چاه های مورد استفاده در شرب و در نتیجه نشست زمین را از دیگر بحران های بوجود آمده دانست.
استاندار اصفهان، خشکی زاینده رود را در تخریب آثار تاریخی ارزشمند،افزایش گرد و غبار و آلودگی هوای شهر اصفهان تاثیرگذار خواند.
وی در پایان اظهار داشت: چاره اندیشی برای بحران های به وجود آمده، نیاز به عزم ملی و مشارکت همه جانبه داشته و پیشنهاد می شود این موضوع در اولین جلسه شورای عالی حفاظت محیط زیست مطرح و برای رفع آن تدابیر لازم اتخاذ شود.
پایان پیام/
نظر شما