دولت ها لیبرالی عمل کرده‌اند/سیاستهای اقتصادی یک شبه اجرایی نمی‌شود

خبرگزاری شبستان: اقتصاددانی معتقد به این است که نگاه دولت ها به اقتصاد کشور لیبرالی بوده است و براساس این نگاه حرکت کرده‌اند اما نمایندگان دولت معتقد بوده‌اند که سیاستهای اقتصادی را نمی توان یک شبه اجرایی کرد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری شبستان، بخش دوم برنامه مناظره با تحلیل کارشناسان از بسته پیشنهادی دولت برای خروج غیرتورمی از رکود سالهای 93 و 94 اختصاص یافت.

 

حسین راغفر در این بخش در رابطه با سوال نظرسنجی برنامه گفت: تصور من این است که تحمل بیکاری سخت‌تر از تورم است.

 

ابراهیم رزاقی نیز معتقد بود که این دو یعنی بیکاری و تورم ارتباط متقابل دارند زیرا اگر کسی بتواند کار پیدا کند ولی نتواند با دستمزدش زندگی کند باز هم همان تورم است.

 

عبدالوهاب سهل آبادی نیز نقش بیکاری را جدی‌تر عنوان کرد و حسین عبده تبریزی نیز در این زمینه از بیکاری نام برد و شاپور محمدی نیز نقش بیکاری را جدی‌تر از تورم دانست.

 

در بحث آزاد برنامه حسین راغفر تاکید کرد: اگر ما به کاستی های ساختاری در اقتصاد کشور توجه نکنیم همان بلایی به سرمان می آید که در این چند سال آمده است.

 

وی تصریح کرد: از نظر ما رکود تورمی به قبل از سال 85 برمی گردد و در سال 85 به این طرف این رکود تشدید شده است.

 

وی تصریح کرد: از سال 1338 به این طرف توجه بسیار اندکی به بخش تولید شده است. و مشکلات کنونی ما به دوران بعد از جنگ برمی گردد که دهها و صدها میلیارد تومان در صنایعی سرمایه‌گذاری شد امروز اگر این صنایع تعطیل کنیم از لحاظ ریالی مقرون به صرفه است زیرا این صنایع نه تنها تولید اشتغال نکرده اند بلکه فقط بودجه‌ای را به خود اختصاص داده‌اند.

 

راغفر با تاکید بر اینکه اقتصاد ایران از یک بیماری مزمن رنج می برد گفت: مساله‌ و مشکل ما تصویب مصوبه و قانون نیست بلکه ما باید فضای کنونی کسب و کار را اصلاح کنیم چرا ما باید در شرایط فعلی 101 کارخانه پتروشیمی داشته باشیم و دهها هزار دلار از دهه 70 به این طرف برای این صنعت هزینه کنیم صنعتی که اگر ان را تعطیل کنیم مقرون به صرفه‌تر است.

 

شاپور محمدی معاون اقتصادی وزیر امور اقتصادی و دارایی با بیان اینکه بسته دولت بسته تقریباً کاملی است گفت: همه دستگاهها مکلف شده‌اند که موارد این بسته را اجرایی کنند و موارد اجرا را به دولت ابلاغ کنند و ساختارهایی که در این بسته ارایه شده است بلندمدت است.

 

وی با اشاره به سخنان راغفر در مورد تزریق ارز گفت: در هیچ کجای این بسته دولت نگفته است که قرار است به بخش‌ها ارز تزریق کند بلکه دولت به اصلاح ساختارهای موجود نگاه کرده است.

 

راغفر در این بخش معتقد بود که دولت نباید راهکارهای بلندمدت ارایه کند بلکه باید با راهکارهای کوتاه‌مدت مشکلات اقتصادی را حل کند.

 

محمدی تاکید کرد: راه حل های اقتصادی کار یک شب نیست چرا ما از دولت انتظار داریم یک شبه اصلاح ساختاری انجام دهد ما قطعا باید نقدمان منصفانه باشد و از سیاستهای درست دفاع کنیم.

 

ابراهیم رزاقی دیگر اقتصاددان این برنامه نیز با بیان اینکه دید دولت و حرکت آن در اقتصاد لیبرالی است گفت: دو سال است به اقتصاد ما حمله شده است و دولت فقط برای بحث بنزین راهکار ارایه کرده است ما معتقدیم فکرها برای اقتصاد خوب است اما راههایی که دولتها می روند خوب نیست.

 

وی ادامه داد: راه دولت لیبرالی است در حالی که امریکاییان ما را تهدید می کنند ما خط اقتصادی را دنبال کرده ایم که متلاشی کردن کشور را در پی دارد.

 

محمدی در این بخش ادامه داد: ما غلام حلقه به گوش تئوری های اقتصادی نیستیم چه کسی می گوید دولت لیبرالی حرکت می کند زیرا در این زمینه دولت اسناد بالادستی دارد و براساس آنها حرکت می کند و قانون اساسی را مورد توجه قرار می‌دهد.

 

وی تاکید کرد: هیچ کشوری نظام لیبرالی مطلق نیست حتی نظام اقتصادی امریکا نیز نظام اقتصادی لیبرالی مطلق نیست.

 

رزاقی در این زمینه گفت: دولت از منابع و منافع ملی دفاع نکرده است و فقط از اهتکارکنندگان و واردکنندگان و دلالان حمایت داشته است.

 

عبدالوهاب سهل‌آبادی رییس خانه صنعت و معدن نیز گفت: ما تولیدمحور نیستیم مگر تولیدکنندگان ما چقدر بدهی دارند که هر وقت اسم حمایت از تولید می‌آید می‌گویند تولیدکنندگان بدهکار هستند، فقط 15 درصد از بدهکاریهای بانکی ما به بخش تولید اختصاص دارد ان هم در حالی است که تولید در کشور 35 درصد اشتغال ایجاد کرده است.

 

وی ادامه داد: اگر قرار بود سهم تولید چه در سایر بخش ها و چه در بحث قانون هدفمندسازی یارانه‌ها پرداخت شود ما باید بگوییم طلبکار هستیم نه بدهکار.

 

وی اضافه کرد: ما انتظار داشتیم برای خروج از رکود دولت حداقل راهکارهایی را برای صنعت و معدن نیز می دید درست است بنده معتقدم که ارزش افزوده یکی از بهترین راههای وصول مطالبات است اما با شیوه آن به این شکل موافق نیستم.

 

حسین عبده تبریزی نیز در ادامه بحث آزاد برنامه گفت: دولت از روز اولی که آمد برنامه کنترل تورم را داشت و هیچ گاه در برنامه خود در بسته پیشنهادی بحث تزریق ارز را نداشته است و باید بدانیم که کنترل تورم نیاز به یک حرکت ساختاری دارد.

 

در حالیکه شاپور محمدی معتقد بود که پتروشیمی ها سهم خوبی را در اشغال دارند اما ابراهیم رزاقی معتقد بود که پتروشیمی ها اصلا اشتغال ندارند.

 

محمدی در این بخش تاکید کرد: پتروشیمی از نظر ما بسیار بهتر از خام فروشی نفت است پلی استالین که یکی از مواد تولیدی پتروشیمی هاست 15 سال پیش 1000 دلار قیمت داشته است کدام محصول با این برابری می‌کند.

 

اما حسین راغفر در نظری کاملاً متفاوت از محمدی گفت: ساختار صنعت پتروشیمیهای ما بسیار ناکارآمد است و ارزش سوخت و خوراک صنعت پتروشیمی در سال 90، 203 میلیون بشکه نفت خام بوده است که 22 میلیون ارزش نهاده‌های آن است و میزان صادرات پتروشیمی‌ها 7/14 میلیارد دلار و مصرف داخلی آنها نیز 8/11 میلیارد دلار بوده است و در واقع پتروشیمی ها در این بخش نه تنها سودده نبوده اند بلکه فقط هزینه‌ای را داشته‌اند.

 

محمدی گفت: در حال حاضر و طبق مصوبه مجلس خوراک پتروشیمی‌ها با 13 سنت به آنها ارایه می‌شود اما راغفر گفت: دولت خوراک پتروشیمی را فقط با قیمت 5 الی 6 سنت به انها می دهند و سودهایی که پتروشیمی ها دارند نیز از طریق رانت است و نه تولید.

 

محمدی تاکید کرد: وقتی ما از اقتصاد مقاومتی بحث می کنیم باید پایه را مورد تاکید قرار دهیم وقتی صادرات نفت ما را متوقف کرده اند پس باید از پتروشیمی ها و صادرات آنها حمایت کنیم زیرا در حال حاضر ما برای صادرات محصولات پتروشیمی مشکلی نداریم.

 

ابراهیم رزاقی گفت: آقا تولیدات پترشیمی را نیز تحریم می کنند.

 

سهل آبادی در ادامه این بحث گفت: مشکلات در راه صنعت و معدن و سنگلاخ ها را باید پس زد و یکی از آنها بحث های مالیاتی است.

 

وی اضافه کرد: در کشور آلمان 50 درصد هزینه احداث کارخانه‌ها را دولت می پردازد ما چه حمایت‌هایی از تولید و صنعت داشته‌ایم آیا به تعهدات خود در این زمینه پایبند بوده‌ایم.

 

وی با انتقاد از اینکه هیچ تشویقی از صنعتگر در کشور نمی شود گفت: به تازگی دولت آمده است و می‌گوید سازمانهای مالیاتی باید پرونده‌های ده سال پیش تولیدکنندگان را بیرون بیاورند و ورق بزند و بحثهای مالیاتی و بیمه‌ای آنها را بررسی کنند این در حالی است که در همه جای دنیا به صنعتگر توجه می‌شود و صنعت‌گر مورد حمایت قرار می‌گیرد.

 

رزاقی بیان کرد: ما باید ببینیم بزرگترین موانع تولید در کشور چیست؟ باید ببینیم چرا هر کس پول درمی‌آورد با آن خانه می خرد یا مواد غذایی می خرد و احتکار می کند چرا کسی به سمت تولید نمی رود.

 

وی گفت: در حال حاضر اگر در ایران پولی به تولیدکننده داده می‌شود احساس می کنند کلاه سرشان رفته است و تولیدکننده بخشی از این پول را به تولید می دهد که آنهم 20 درصد سود دارد و بقیه را به بخش های دلالی و دیگر بخش ها می برد که سود بیشتری برایش داشته باشد.

 

عبده تبریزی در این زمینه معتقد بود که دولت این چرخه را متوقف کرده است اما رزاقی معتقد بود که این چرخه همچنان ادامه دارد.

 

عبده تبریزی در این زمینه گفت: دولت با سیاست تشویق خروج از جریان سفته بازی تا حدی این موضوع را آرام کرده است درست است که همه ما معتقدیم نسبت مالیاتها باید در درآمدهای دولت افزایش یابد و ما هر چه سریعتر از وابستگی به درآمدهای نفتی نجات پیدا کنیم اما باید بدانیم فرار مالیاتی در این کشور بسیار زیاد است.

 

وی اضافه کرد: عده زیادی در این کشور هستند که مالیات نمی دهند درست است دولت از کارکنان و کارمندان مالیات دریافت می کنند اما بخش زیادی فرار مالیاتی دارند و باید بدانیم که اصلاح ساختار نظام مالیاتی نیز کار آسانی نیست.

 

وی تصریح کرد: البته باید به این مساله توجه داشته باشیم که پتروشیمی ها پتانسیل قابل توجهی برای تولید درآمد دارند.

 

محمدی گفت: در حال حاضر قانون مالیاتی در مجلس در حال اصلاح است که در آن در مورد حذف مالیاتهای تکلیفی پیمانکاران و همچنین یکسان سازی بخش خصوصی و دولتی موادی گنجانده شده است.

پایان پیام/
 

کد خبر 390056

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha