به گزارش خبرنگار شبستان، علی اکبر پورفتح الله، مدیرعامل سازمان انتقال خون کشور در نشست خبری امروز خود که به مناسبت چهلمین سالگرد تاسیس اهدای خون برگزار شد، گفت: با روندی که در اهدای خون پیش می رود امسال تا مهرماه خون های اهدایی از مرز 40 میلیون واحد می گذرد و ما گرامیداشت 40 میلیون اهدای خون را در چهلمین سال تاسیس انتقال خون جشن خواهیم گرفت.
وی با اشاره به اینکه داشتن انتقال خون ملی از توصیه های سازمان جهانی بهداشت است، گفت: کشور ما در زمینه اهدای خون پیشگام کشورهای در حال توسعه است به طوری که شاخص های انتقال خون ما در میان کشورهای در حال توسعه پیشرو است.
وی ادامه داد: بر اساس گزارش منتشرشده از سازمان جهانی بهداشت از 107 میلیون اهدای خون در 170 کشور دنیا 50 درصد خون و فرآورده های خونی در کشورهای توسعه یافته صنعتی اهدا می شود در حالی که فقط 15 درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهند که این هشداری است مبنی بر یک تبعیض بین کشورهای توسعه یافته و کشورهای دیگر.
مدیرعامل سازمان انتقال خون با اشاره به میزان اهدای خون به ازای هر هزار نفر در جوامع مختلف گفت: سهم اهدای خون در کشورهای صنعتی و توسعه یافته 40 واحد به ازای هر هزار نفر است، این آمار در کشورهای در حال توسعه به طور متوسط 12 واحد و در کشورهای پایین تر به 4 واحد می رسد در حالی که سهم اهدای خون در کشور ما به 27 به ازای هر هزار نفر می رسد که نسبت به کشورهای در حال توسعه آمار قابل قبولی است.
وی خاطرنشان کرد: سالانه 150 هزار مادر به دلیل عدم دسترسی به خون در هنگام زایمان جان خود را از دست می دهند. همچنین 450 هزار مرگ مادران در حین بارداری و زایمان به دلیل عدم دسترسی به خون گزارش شده است.
وی ادامه داد: سال گذشته دو میلیون اهدای خون در کشور داشتیم که نسبت به کشورهای در حال توسعه اختلاف فاحشی وجود دارد. همچنین 51 درصد اهداکنندگان خون اهداکنندگان مستمر هستند که حداقل سالانه 2 بار خون می دهند.
بیماری های عفونی در اهداکنندگان خون یک دهم جامعه
وی با اشاره به سلامت خون های اهدایی اظهار کرد: امروز شاخص عفونت قابل انتقال مانند هپاتیت B، C،HIV در جامعه طبیعی 10 برابر بیشتر از جامعه اهداکنندگان خون است. همچنین این روند سیر نزولی خود را طی می کند به طوری که ظرف پنج سال گذشته میزان شیوع این موارد پنج برابر کاهش یافته است.
لزوم حضور بیمه ها برای تامین پلاکت به عنوان تک دهنده
مدیرعامل سازمان انتقال خون در ادامه با اشاره به کمبود منابع پلاکت در تمام دنیا اظهار کرد: دلیل کمبود محسوس پلاکت افزایش سالمندی در دنیاست چرا که بیماری های بدخیم در دهه 50 سال به بالا گسترش می یابند و اکثرا وابسته به مصرف پلاکت هستند.
وی با اشاره به اینکه هیچگونه کمبود گلبول قرمز و پلاسما نداریم، گفت: اما در مورد پلاکت مرتبا با مشکل مواجه می شویم و با توجه به طول عمر کم پلاکت ها (4 روز) این مشکل بیشتر نیز می شود.
وی تصریح کرد: تقاضا داریم با همکاری بخش بهداشت و درمان به سمت تامین پلاکت به عنوان تک دهنده برویم به طوری که فرد دهنده به صورت مستقیم پلاکت خود را اهدا و بقیه خون را به فرد بازمی گرداند که به این ترتیب با استفاده از هر دهنده پلاکت یک دوز درمانی دریافت می شود.
به گفته پورفتح الله، امکانات این امر فراهم شده و دستگاه های آن نیز آماده است اما تنها مشکل این موضوع هزینه مواد مصرفی و کیت آن است که چون تمام لوازم آن به صورت یک بار مصرف مورد استفاده قرار می گیرد 700 هزار تومان هزینه دارد که باید به سمتی برود که حداقل 10 درصد نیاز کشور به پلاکت از طریق تک دهنده فراهم شود.
وی پیشنهاد داد تا بیمه ها وارد عرصه شوند چرا که با ورود بیمه ها به این زمینه هزینه ها بسیار کاهش خواهد یافت.
وی همچنین از برنامه سازمان انتقال خون برای حذف تهییج مردم در اهدای خون خبر داد و گفت: به اعتقاد ما دادن فراخوان روش مناسبی برای جلب مشارکت مردم در اهدای خون نیست چرا که با تهییج مردم برای اهدا سلامت خون به خطر می افتد.
مدیرعامل سازمان انتقال خون معتقد است مردم باید با بالارفتن آگاهی و با دانش خود در تمام مدت طول سال برای اهدای خون مراجعه کنند چرا که در مقاطعی که ازدحام مراجعه کننده برای اهدا وجود دارد ممکن است سلامت خون به خطر بیفتد.
اجرای برنامه آهن یاری برای بانوان اهداکننده خون
پورفتح الله در ادامه با اشاره به برنامه آهن یاری برای بانوان اهداکننده خون گفت: با مشورت پزشک به زنان اهداکننده خون قرص آهن تجویز می شود ضمن اینکه در حال حاضر در تمام مراکز خون گیری آزمایش سریع هموگلوبین و کم خونی انجام می پذیرد.
وی خاطرنشان کرد: 20 درصد زنان در کشور کم خونی دارند یعنی از هر پنج نفر یک نفر دچار کم خونی است اما 4 نفر دیگر در صورت نداشتن مشکلات زمینه ای دیگر خون اهدا کنند که اگر از این ظرفیت استفاده کنیم شاهد افزایش آمار اهدای خون خواهیم بود.
ایران اولین کشور منطقه در دست یابی به اهدای صددرصد داوطلبان
در ادامه، فریبا صیقلی، مدیر امور همکاری های بین الملل سازمان انتقال خون گفت: از ابتدای تاسیس انتقال خون این سازمان به صورت ملی و متمرکز بوده است.
وی افزود: ما در بین 23 کشور منطقه و 10 کشور آسیای میانه اولین کشوری بودیم که توانستیم در سال 2007 به اهدای 100 درصد داوطلبانه برسیم در حالی که در 196 کشور دنیا تنها 62 کشور توانسته اند به این شاخص دست پیدا کنند.
به گفته صیقلی، همچنین آمار 27 اهدا به ازای هر هزار نفر بهترین موقعیت از لحاظ شاخص اهدا در منطقه است در حالی که یک سوم کشورهای منطقه هنوز شاخص اهدای کمتر از 10 به ازای هر هزار نفر جمعیت را دارند.
وی تصریح کرد: همچنین سازمان بهداشت جهانی ایران را به عنوان مرکز آموزشی منطقه انتخاب کرده و ما از سال 2012 به عنوان همکار سازمان بهداشت جهانی در زمینه آموزشی- پژوهشی در تامین خون سالم هستیم.
به گفته صیقلی، همچنین در شهریورماه 10 کارگاه بین المللی و 2 سمینار بین المللی در زمینه انتقال خون برگزار خواهد شد.
20 درصد اهدای خون در تهران صورت می گیرد
در ادامه، دکتر نادعلی، رییس مرکز انتقال خون استان تهران با اشاره به جمعیت 12 میلیونی تهران گفت: 170 بیمارستان و مرکز درمانی و 148 بیمارستان در تهران با حجم بسیار بالایی درخواست خون مواجه هستند به طوری که روزانه شش هزار درخواست دریافت می کنیم.
وی با اشاره به اینکه نزدیک به 20 درصد اهدای خون در استان تهران صورت می گیرد، گفت: سازمان انتقال خون در کل کشور 4500 نیرو دارد که 450 نفر آنها در استان تهران مشغول خدمت هستند و نزدیک به 20 درصد خون اهدایی در تهران صورت می گیرد و این یعنی پرسنل انتقال خون تهران با دو برابر ظرفیت تلاش می کنند.
پایان پیام/
نظر شما