به گزارش خبرگزاری شبستان، گورانی یا ترانه عامیانه زیباترین بخش ادبیات شفاهی کردی است که ریشه در بیان احساس و حالات روحی عامة مردم کردنشین دارد. گورانی بازتاب شادی ها، غم ها، رنج ها، شکست ها و پیروزی های مردم کرد از روزگاران کهن تا کنون است که با پژوهش و بررسی محتوای آن ها می توان به ژرفای روحی و روانی و گرایش های فرهنگی مردم این منطقه پی برد.
گورانی کُردی نه تنها به طور نسبی زبان و ادبیات کردی را از گزند روزگار محفوظ داشته، بلکه گلستان رنگارنگ موسیقی این مرز و بوم را نیز زنده و پرطروات نگه داشته است. همچنین گورانی بازتاب مسایل اجتماعی گذشته و تجلی کامل بیان احساس و عواطف هنری با زبانی ساده و بی پیرایه هستند.
معرفی بخش های گوناگون گورانی های ملی و فولکلوریک کردی در زمینه موضوع های مختلف برای دسترسی پژوهشگران به شناخت هر چه بیشتر فرهنگ مردم، موسیقی و ترانه های کردی هدف این اثر است و نویسنده سعی کرده است بعد از هر دسته بندی موضوعی ترانه ها و پس از شرحی مختصر دربارة موضوع آن ها، متن ترانه را به همراه آوانویسی لاتین و برگردان فارسی آورد و سپس به تشریح مفاهیم و باورهای مرتبط به ترانه ها بپردازد.
ویژگی های گورانی ها یا ترانه های عامیانه کُردی، مقام، حیران، سیاچمانه، هوره، سروده های آیینی و خانقاهی، گورانی های کار، انواع گورانی های کار، گورانی تاریخی های سیاسی و حماسی، گورانی های یاغیان، گورانی های دلدادگی، گورانی های مویه، بازتاب طبیعت در گورانی ها، سیمای شهرنشینی در گورانی ها، بازتاب غم و غربت در گورانی ها، بازتاب ناهنجاری های خانوادگی در گورانی ها، بازتاب مدرنیته در گورانی ها، بازتاب اخلاق در گورانی ها، گورانی و طنز عامیانه و گفتاری درباره هلپرکه (رقص سنتی کردی) عناوین موضوعات این مجموعه است.
«ترانه و ترانه خوانی در فرهنگ مردم کرد» در 392 صفحه با قیمت 180000 ریال از سوی انتشارات سروش منتشر شد.
نظر شما