مکتب حدیثی ری؛ تئوریسین حکومت های شیعی در ایران

خبرگزاری شبستان: آن‌ها مبانی سیاسی، دینی و چارچوب‌های کلی سیاستشان را از مکتب حدیثی ری و محدثان این مکتب دریافت می‌کردند و می‌توان گفت مکتب حدیثی ری از نظر فکری حکومت آل بویه را حمایت می‌کرده است.

خبرگزاری شبستان: به مناسبت فرا رسیدن پانزدهم شوال سالروز وفات حضرت عبدالعظیم حسنی (ع) با نوروز امینی، استاد دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم درباره مکتب حدیثی ری و تاثیر آن بر جهان تشیع به گفتگو پرداخته ایم که از نظرتان می گذرد: 

 

درباره مکتب حدیثی ری توضیح دهید.

پایه گذار مکتب حدیثی ری حضرت سیدالکریم است، بخاطر اینکه از زمانی که ایشان به ری آمدند مشتاقان علوم اهل بیت (ع) و محدثان شهرهای دور و نزدیک که به بغداد دسترسی نداشتند به دیدار ایشان می شتافتند و در این مدت زمان کوتاه و مخفیانه احادیث را از ایشان اخذ می کردند.
حضرت سیدالکریم (ع) چهره های برجسته ای در علم حدیث مانند محمدبن یعقوب کلینی، نویسنده کتاب شریف "کافی" که نخستین جامع حدیثی شیعه و همین طور محمدبن علی بابویه یا همان شیخ صدوق که هم اکنون مزارشان در شهر ری است و دومین جامع حدیثی شیعه هستند را تربیت کردند که این دو بزرگوار و کتاب هایشان تاثیرات زیادی درجهان تشیع داشته اند.
 

مکتب حدیثی چه تاثیری در جهان تشیع داشت؟
مکتب حدیثی ری برای اینکه نزدیک قم قرار داشته تعاملات بسیار ویژه ای با این مکتب داشته است، نکته دیگر حکومت های شیعه آل بویه و آل زیار که در مازندران بوده اند با ری ارتباط داشته اند. به طوری که می توان گفت مکتب حدیثی ری از نظر فکری حکومت آل بویه را حمایت می کرده است و تئوریسین فکری حکومت آل بویه مکتب حدیثی ری است.
آنها مبانی سیاسی، دینی و چارچوب های کلی سیاست شان را از مکتب حدیثی ری و محدثان این مکتب دریافت می کردند با توجه به اینکه محدثان در آن زمان جایگاه بسیار بالایی را در بین مردم داشتند مانند جایگاهی که هم اکنون فقها دارند و با توجه به اینکه ما هم اکنون در مسائل سیاسی از فقیه مان کسب نظر می کنیم که آیا ایشان مخالف و یا موافق این امر هستند در آن زمان هم محدثان همان فقیهان بودند و فقها بر مبنای حدیث فتوا می دادند و آن فقیهی برجسته حساب می شد که از نظر دانش حدیثی اطلاعات بالایی را داشته باشد و بر حدیث اهل بیت (ع) مسلط باشد. به این ترتیب مکتب ری به این صورت روی نخستین حکومت شیعیان تاثیر می گذارد.

حضرت عبدالعظیم (ع) از سادات حسنی محسوب می شوند که در دوران متوکل زندگی می کردند، ویژگی بارز حدیثی ایشان این است که در زمان حیاتشان وجود امام رضا، امام جواد و امام هادی علیهم السلام را درک کرده اند و لقای امامان یکی از امتیازات روات حدیث محسوب می شود و از این نظر محدث برجسته ای به حساب می آیند، حضرت عبدالعظیم (ع) گنجینه روایی را از طریق این سه امام (ع) برای ما گزارش کرده اند و احادیثی که ایشان روایت کرده اند به صورت کتاب های جداگانه ای چاپ شده اند.
زمان متوکل عباسی از نظر تاریخ سیاسی شیعه دوران مهمی بوده است، زیرا دوران خفقان شدیدی بوده و دیگر خبری از آن سیاست های حیله گرانه زمان هارون و مامون نبوده و بنی عباس دشمنی شان را با شیعه کاملا آشکار کرده بودند.
حکومت ظالم بنی عباس به خاطر جایگاهی که حضرت عبدالعظیم (ع) دراین دوران سیاه و خفقان آور در میان مردم داشتند، همیشه به دنبال ایشان بودند تا دستگیرشان کنند زیرا می دانستند ایشان اطلاعات زیادی از خاندان اهل بیت (ع) دارند و مهره ارزشمندی هستند که آزادی شان مایه دردسر برای آنها خواهد شد. به خاطر همین تعقیبات از سوی حکومت، حضرت عبدالعظیم (ع) به ایران سفر کردند و در اواخر عمرشان در شهر ری سکونت اختیار کردند.
حضرت عبدالظیم(ع) در زمانی که در شهر ری حکومت داشتند مزار حضرت حمزه برادر امام رضا (ع) را معرفی کردند، زیرا ایشان هر روز برای زیارت به مزار حضرت حمزه (ع) می رفتند وقتی مردم از ایشان پیگیر می شوند که این فرد کیست که شما هر روز برای زیارت نزدشان می روید، حضرت (ع) می فرمایند: از فرزندان امام کاظم (ع) و برادر امام رضا (ع) هستند.
 

چه نکته بارزی در زندگانی حضرت عبدالعظیم (ع) بیشتر مورد توجه است؟
نکته بارز در زندگانی حضرت عبدالعظیم (ع) این است که ایشان دو بار آموزه های دینی شان را به امام زمان شان عرضه کرده اند، به این معنا که به محضر امام (ع) رفته اند و یکی یکی اعتقاداتشان را درباره خداوند، نبوت و سایر مبانی فکری بیان کرده اند و امام دوران نیز اعتقادات ایشان را تائید کرده اند و مدال افتخار "انت ولینا حقا" را از امام هادی (ع) گرفته اند. امام هادی (ع) به حضرت عبدالعظیم فرموده اند: "شما براستی دوست و یاور ما هستی".

پایان پیام/

 

 

 

کد خبر 392662

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha