اکبر صحرایی در مورد کپی کاری آثار ادبی و علل آنبه خبرنگار شبستان گفت: کپی آثار ادبی در حال حاضر نسبت به گذشته شاید به ظاهر کم به نظر برسد زیرا بازار نشر به دلیل تورم و افزایش قیمت کاغذ افت کرده است اما در واقع کلیت این قضیه امتداد دارد و تفاوتی نسبت به قبل حاصل نشده است.
صحرایی با بیان اینکه نویسندگان حرفه ای و درجه یک هیچگاه کپی کاری نمی کنند، عنوان کرد: بسیاری از افرادی که آثار ادبی را کپی می کنند، نویسنده نیستند. نویسنده تعریف خاص خود را دارد، نویسنده زحمت می کشد، تحقیق و تفحص کند و از ذهن و تخیل خود کمک می گیرد. گاه یکی دو سال باید وقت بگذارد که یک مجموعه داستان و رمان بنویسد.
وی تصریح کرد: نویسنده بخصوص در حوزه ادبیات داستاین باید هزینه بپردازد، زحمت بکشد و وقت بگذارد، در این صورت اگر استعداد داشته باشد آثار قابل اعتنایی خلق می کند، صرف وقت، فکر و تخیل که آثار خوبی خلق می کند شامل هر نویسنده ای نمی شود.
این نویسنده با بیان اینکه عمده دوستان تازه کار به سمت کپی کردن می روند، اظهار داشت: اکثرا افرادی که تازه کار هستند و حرفه ای نیستند و یا افرادی که تنها هدفشان این است که چاپ کتابی در رزومه خود داشته باشند به سمت کپی کردن می روند.
صحرایی با اشاره به رواج کپی کردن در عرصه های هنری خاطرنشان کرد: امروزه در سینما و تلویزیون هم شاهد کپی کاری هستیم، فیلمنامه را می گیرند، اسامی و پلان ها را تغییر می دهند و سوژه را ایرانی می کنند و تبدیل به فیلم و سریال می کنند در صورتی که اگر قرار باشد خود فرد فیلمنامه بنویسد یکی دو سال طول می کشد.
وی خواننده را عامل دیگر کپی کاری آثار ادبی دانست و افزود: خواننده کتاب و یا بیننده فیلم و سریال کاری ندارد که اثر کپی است یا اصل، هدف او لذت بردن، دیدن و خوانش است. وقتی مخاطب اثر را تحویل می گیرد چه بسا نویسنده و هنرمند کپی کار ترغیب به ادامه کار کپی کاری شود.
صحرایی یادآور شد: کار هنرمند کپی کار با کپی از اثر فاخر هنرمند دیگر احتمال استقبال از سوی مخاطب را داراست در صورتی که ممکن است با صرف وقت و هزینه و تولید اثر، اثرش مورد استقبال واقع نشود. در واقع نویسنده غیرحرفه ای با تالیف در معرض قضاوت قرار می گیرد و قطعا ممکن است که نتواند در رقابت بماند و به همین دلیل کپی کاری را ترجیح می دهد.
وی همچنین خاطرنشان کرد: برای ناشر هم مهم نیست که کتاب اصل باشد یا کپی برای او فروش و استقبال مخاطب مهم است. بدین ترتیب سهل بودن کار، عدم ریسک پذیری و استقبال ناشر و مخاطبان دانه های زنجیر کپی کاری را تشکیل می دهند.
پایان پیام/
نظر شما