تعدد مراکز تصمیم گیری چالش پیش روی مساجد/ کردستان سرزمین مسجد و منارها

خبرگزاری شبستان: مساجد در طول تاریخ افتخارآفرین اسلامی همواره به عنوان مهمترین پایگاه‌های فرهنگی، اجتماعی و سیاسی مطرح بوده و نقش این مکان والای مذهبی در انسجام‌بخشی به افکار و عقاید مردمی انکارناپذیر است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از سنندج، تقویت ارزش‌ها و مبانی دینی و اسلامی از واجبات دینی و وظایف همگانی مسلمانان بوده و در طول تاریخ پر افتخار اسلامی مردم متدین ایران شاهد این شور و حضور اعتقادی بوده‌ایم.


استان کردستان و خطه اختیارالدینان نیز از دیرباز تاکنون عرصه ایثار، جهاد و امور خیرخواهانه بوده و مردم این دیار با احساس مسئولیت دینی خویش بناهایی معظم و مستحکم را برای ساخت خانه خدا و مؤمنان برای آیندگان به یادگار گذاشته‌اند.


در کردستان همه مساجد با کمک‌های مردمی و مشارکت آنان ساخته شده و می‌شود و دولت کمترین هزینه را در این خصوص و آن هم برای بهسازی مساجد قدیمی و تاریخی متقبل می‌شود.


بنابر آمار رسمی سازمان اوقاف و امور خیریه سرانه فضای مذهبی در استان کردستان خیلی بالاتر از میانگین کشوری است به گونه‌ای که در استان کردستان به ازای هر 520 نفر یک مکان مذهبی داریم و این مهم کردستان را در جایگاه نخست کشور و حتی جهان اسلام قرار داده است.


مسجد دارالاحسان که به "مسجد جامع" نیز شهرت دارد یکی از مشهورترین مساجد استان کردستان و شهر سنندج به شمار می‌آید وبه دستور "امان ‌اللّه خان اردلان" والی بزرگ کردستان در سال 1228 هجری، در زمان حکومت فتحعلی‌ شاه قاجار و به منظور برپایی مسجد و مدرسه علوم دینی احداث شده و طلاب و علمای بزرگی از کشورهای اسلامی منطقه خاورمیانه در حجره‌های این مسجد به تحصیل علوم دینی پرداخته‌اند.


علاوه بر مسجد جامع شهر سنندج مساجد تاریخی دیگری در دیگر نقاط کردستان وجود دارد که با حفظ اصالت تاریخی و فرهنگی خود مکانی مناسب و چشم‌نوازبرای حضور گردشگران مذهبی به شمار می‌آید.

 


 

 

"مسجد آویهنگ" در مرکز روستای با همین نام در دهستان "ژاوه رود" غربی از بخش "کلاترزان" شهرستان سنندج، مسجد"دارالامان" در خیابان فردوسی شهر سنندج مربوط به دوران حکومت قاجارکه توسط "غلام شاه خان" فرزند "امان الله خان اردلان" در ضلع شرقی قلعه حکومتی شهرسنندج ساخته شده است و "مسجد دو مناره سقز" از دیگر مساجد تاریخی استان به شمار می‌آید و در بافت قدیمی شهر سقز واقع شده است و قدمت ساخت آن به اواخر دوره افشاریه و اوایل زندیه برمی‌گردد.


البته در کنار این مساجد تاریخی و مشهور صدها مسجد با قدمت چندصدساله نیز در مناطق شهری و روستایی کردستان هنوز پابرجاهستند که با ظرافت ویژه و منطق با بافت تاریخی و سنتی منطقه کردستان توسط معماران بومی ساخته شده‌اند.


سلمان روحی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کردستان در گفتگو با خبرنگار شبستان در سنندج از وجود 2هزار مسجد ثبت شده در استان خبرداد و افزود: اداره کل اوقاف و امورخیریه استان بر اساس درخواست هیئت امنای مساجد اقدام به مرمت و بازسازی مساجد می‌کند و از ابتدای امسال تا کنون 200 مسجد در سطح استان مرمت و بازسازی شده است.

 


وی افزود: برای بازسازی و مرمت مساجد در سال جاری نیز بیش از 11 میلیارد و 766 میلیون ریال اختصاص داده شده است و این روند با جدیت هرچه بیشتر در دست پیگیری است.


مدیرکل اوقاف امور و خیریه استان کردستان تصریح کرد: در حال حاضر 81 مسجد در کردستان در حال ساخت بوده و همه این مساجد به صورت مردمی ساخته می‌شود.


روحی افزود: بیش از 6 هزار نفر عضو هیئت امنا و  2هزار خادم در مساجد استان حضور دارند و به انسجام بخشی امور در مساجد مشغول به فعالیت هستند.


مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان خاطر نشان کرد: در سال 93 مبلغ یک میلیارد و 408 میلیون ریال به 3 بقعه متبرکه حضرت عکاشه (کامیاران) باباگرگر (قروه) و تکیه پارسانیا سقز کمک شده است و 40میلیارد ریال هم به مدارس علوم دینی شهرستان‌های دیواندره، دهگلان، سقز، سنندج و مریوان کمک شده است.


کامل گلباغی، مسئول دبیرخانه نظارت بر کانون‌های فرهنگی هنری مساجد کردستان نیز در گفتاگو با خبرنگار شبستان به نقش و جایگاه مساجد در نهادینه‌کردن فرهنگ و باورهای اسلامی و دینی در جامعه اظهار داشت: به منظور استفاده از ظرفیت و فضای در اختیار مساجد برای تقویت فعالیت‌های فرهنگی و هنری از سال 72 تاکنون 333 کانون و کتابخانه در مساجد استان کردستان احداث و راه اندازی شده است.


وی افزود: علی‌رغم اینکه استان کردستان از لحاظ تعداد مساجد و اماکن مذهبی دارای جایگاه ویژه‌ای است اما متأسفانه تاکنون از این ظرفیت والای فرهنگی و اعتقادی به صورت کامل بهره برده نشده است و کانون‌های فرهنگی هنری مساجد در این راستا تشکیل شده‌اند.


گلباغی خاطر نشان کرد: در سال جاری با توجه به سهیمه در نظر گرفته شده 80 کانون فرهنگی و هنری در مساجد استان راه‌اندازی خواهد شد و این مهم تا پایان برنامه پنجم توسعه به 525 کانون خواهد رسید.


حجت‌الاسلام مسعود صفی‌یاری مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کردستان نیز در گفتگو با خبرنگار شبستان به تقویت فعالیت‌های دینی و ترویج مبانی هویت بخش اسلامی با محوریت مساجد تأکید کرد و گفت: هرچند که چندین دستگاه مختلف فرهنگی متولی امور در مساجد هستند اما با انسجام‌بخشی به این امور می‌توانیم جایگاه و پایگاه مردمی مساجد را روز به روز تقویت نماییم.


وی افزود: نقش روحانیون در تنویر افکار عمومی و ارتقای مشارکت‌های اجتماعی بسیار ویژه بوده و مساجد نیز همواره مأمنی برای ایجاد وحدت و انسجام در جامعه اسلامی بوده‌اند.


مدیرکل تبلیغات اسلامی استان کردستان تصریح کرد: در این برهه زمانی که موج تبلیغات رسانه‌ای و توطئه‌های دشمنان اسلام بر کم‌رنگ کردن جایگاه و نقش مساجد در هدایت افکار عمومی مسلمانان منعطف شده است باید با هوشیاری و دقت نظر بیشتر به مقابله با این توطئه‌ها بپردازیم و زمینه را برای آشنایی هرچه بیشتر نسل جوان با مبانی ارزشی و حضور هرچه پررنگ‌تر آنان در مساجد فراهم کنیم.

 

یکی از بزرگترین مشکلات پیش روی مساجد کردستان تعدد مراکز تصمیم گیری در خصوص مساجد و متولیان این حوزه است که ضرورت دارد با انسجام بخشی و همکاری سازمان ها در راستای توسعه و تقویت بزرگترین پایگاه های اجتماعی مردم تلاش شود.


گزارش از خبات ساعدی


پایان پیام/
 

کد خبر 395481

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha