اولویت بخش کشاورزی در بحران آب

خبرگزاری شبستان: کشاورزی در بخش بحران آب اولویت اول را دارد و باید در این زمینه فرهنگسازی کنیم و کشاورزان و بودجه های خوبی برای تجهیز مزارع زیر سطح کشت به سیستم آبیاری تحت فشار اختصاص دهیم.

به گزارش خبرنگار اجتماعی شبستان، مهندس کبیری، کارشناس ارشد کرمیزکارا در نشست علمی با عنوان بررسی بحران در ایران با اشاره به چالش های موجود درباره آب گفت: نیازهای اولیه و بهداشت، حفظ زیستگاه های مردم و ایجاد صنایع پاک، تولید انرژی برای توسعه، فایق آمدن بر عدم قطعیت و کاهش ریسک از جمله موارد موثر در مدیریت تطبیقی منابع آب ایران است.

 

وی افزود: توزیع متناسب منابع باید جای خود را به توزیع عادلانه آب در کشور دهد.

 

کبیری با بیان اینکه ارزش آب در کشورهای توسعه یافته بالا است، اظهار داشت: ارزش آب در ایران خیلی پایین است، بنابراین باید ارزش آن را در منظر مردم بالا ببریم.

 

وی با بیان اینکه در برنامه های توسعه منابع آب ضروری است، ادامه داد: ساختار مدیریتی تطبیق پذیر، روابط روشن و انعطاف پذیر برای تخصیص آب و کنترل کیفیت آن، توزیع متناسب منافع ناشی از آب، پیش بینی مکانیزم مدون و جزء به جزء حل اختلاف از موارد مطرح شده در توافقنامه بین المللی آب شیرین است.

 

کبیری خاطرنشان کرد: سازگاری یعنی تبدیل تهدید به فرصت، تصمیم گیری انعطاف پذیر برای مقابله با قطعیت، پایش و مراقبت، یادگیری، بکارگیری، دانش و فناوری های جدید، اجتناب از اشتباهات پرهزینه، بروزرسانی و هماهنگی با محیط زیست از راهبردهای مدیریت تطبیقی سیل است.

 

وی با اشاره به اینکه در قرآن کریم مدیریت تطبیقی سیل در دو جا مطرح شده است، تاکید کرد: حضرت نوح هشدار سیلاب را دریافت کرد و پس از شناسایی ریسک به سازه ها اکتفا نکرد و برای نجات جان مردم اقدام نمود. همچنین حضرت یوسف برای سال های دارای بارندگی زیاد و دوران خشکسالی برنامه های متفاوتی تبیین و اجرا کرد.

 

در ادامه، مهندس طبایی، کارشناس ارشد منابع آب گفت: استفاده از شیوه سنتی در بخش کشاورزی و عدم توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار صدمات زیادی به منابع آب کشور وارد کرده است.

 

وی افزود: نشست عمقی 40 دشت و ایجاد بحران در 58 دشت کشور بر اثر برداشت بی رویه آب بوده است.

 

طبایی ادامه داد: 250 هزار حلقه چاه در کشور وجود دارد که 170 هزار حلقه از آن غیرمجاز احساس شده است و مابقی هم بیش از ظرفیت برداشت می کنند که این امر باعث ایجاد بیلان منفی شده است.

 

وی با بیان اینکه راندان متوسط آبیاری در کشور 40 درصد است، افزود: در واقع به ازای هر مترمکعب مصرفی در کشاورزی 600 لیتر به هدر می رود.

 

کارشناس ارشد منابع آب با بیان اینکه 87 میلیون هکتار اراضی آبی در کشور وجود دارد، اظهار داشت: یک میلیون و 300 هکتار از اراضی آبی به سیستم های تحت فشار مجهز شده اند یعنی 15 درصد زمین های کشاورزی از این سیستم آبیاری استفاده می کنند.

 

وی ادامه داد: 23 درصد اشتغال کشور را بخش کشاورزی به خود اختصاص داده که باید ببینیم از این رقم چقدر واقعی و چقدر کاذب است.

 

کارشناس ارشد منابع آب با بیان اینکه استراتژی مشخصی در بخش آب و کشاورزی نداریم، گفت: باید مشخص کنیم سهم تولید در بخش کشاورزی چقدر است، چه میزان سطح زیر کشت دیم و چه مقدار کشت آبی باید داشته باشیم. همچنین چه میزان از محصولات کشاورزی را باید صادر و یا وارد کنیم.

 

وی با بیان اینکه باید به کشت نشاء و کشت گلخانه ای در بخش کشاورزی توجه داشته باشیم، اذعان داشت: اهمیت آب در کشور حتی باید از منابع نفتی نیز بیشتر باشد در حالی که این حساسیت در بخش آب وجود نداشته است و با حذف چاه های غیرمجاز باعث از بین رفتن منابع آبی زیرزمینی می شویم.

 

طبایی تصریح کرد: تا زمانی که در بخش کشاورزی یک استراتژی به وجود نیاید آب کشور با مشکل مواجه خواهد شد.

 

وی با بیان اینکه راندمان آبیاری موضعی (قطره ای) بالای 90 درصد خواهد بود، یادآور شد: توسعه سیستم های آبیاری تحت فشار در کشور از سال 73 در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت و امروز بعد از گذشت 20 سال فقط 15 درصد سطح زیر کشت اراضی آبی به سیستم های تحت فشار مجهز شده است.

 

کارشناس ارشد منابع آب با بیان اینکه 200 میلیارد تومان برای تجهیز مزارع به سیستم آبیاری تحت فشار اختصاص یافت که تنها 50 درصد آن تخصیص یافته است، یادآور شد: بخش کشاورزی در بخش بحران آب اولویت اول را دارد و باید در این زمینه فرهنگسازی کنیم و کشاورزان را به سمت افزایش بهره وری آب هدایت کنیم و بودجه های خوبی برای تجهیز مزارع زیر سطح کشت به سیستم آبیاری تحت فشار اختصاص دهیم.

 

پایان پیام/

 

کد خبر 395581

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha